Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din presă  zilnică. „Impostura intelectuală”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 1 (133), Ianuarie 2020
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Din presă  zilnică
„Impostura intelectuală”

Primit pentru publicare: 29 Ian. 2020
Autor: Ion N. OPREA, membru Fondator de Onoare al Revistei Luceafărul
Publicat: 30 Ian. 2020
© Ion N. OPREA© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

                     Despre fizicianul român H.R. Patapievici, un alt om de ştiinţă Sorin  Comoroşan nu spune ce a făcut acesta în grupul celor de la revista ”22”, ci despre altceva,că în „scrierile lui poţi găsi o  grămadă de anomalii şi nonsensuri”, lucruri susţinute într-un interviu apărut în „Monitorul de Suceava”, publicat în nr. 99 din 30 aprilie 1999, reluat de revista Saeculum 7-8, 2019,cu referire la cartea „Impostura intelectală”, autor alt fizician, Sokal, din New York.

               El a luat, spune intervievatul de Constantin Severin, din filozofii francezi contemporani care scriu bătând „câmpii, utilizând aiurea un limbaj împrumutat din ştiinţă, începând cu Deleurze şi Derrda, nume celebre ale filozofiei franceze moderne deconstructive”, citatele cele mai aiuritoare şi le-a legat cu nişte consideraţii personale, aşa-zis ştiinţifice, cu vorbe la fel de anapoda.

              Acest melanj, cum corect îl denumeşte cel care relatează, căruia i-a dat titlul de mai sus, l-a trimis celei mai prestigioase reviste sociale din America, intitulată  „Social Texts” care l-a publicat într-un număr special dedicat acestui text, care a devenit şi carte scrisă în colaborare cu un fizician belgian. În carte se regăsesc şi texte ale lui H.R. Patapievici.

Tradusă în 14 limbi,  cartea „Impostura intelectuală” de Alan Sokal şi Jean Bricmont a devenit peste noapte un adevărat  best-seller în lumea universitară, mai ales.

               Astfel mediatizată, ulterior, la o conferinţă de presă, autorul Sokal a declarat că, acolo, totul este o farsă, fapt care a stârnit în Franţa un scandal imens, un articol în acest sens fiind publicat şi în „Adevărul literar şi artistic”, unde un „filosof” român îl popularizează folosind  o terminologie neconvingătoare.

           Chiar, cititori, aţi citit cartea „Impostura intelectuală”, ca să vă întâlniţi cu textele literatului nostru Horia Roman  Patapievici?

Iaşi, 29 ianuarie 2020Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Stefan Silva spune:

    Mulțumesc pentru acest articol foarte important pentru deșteptarea Nației. Nu am citit cartea, dar vreau sa o citesc.Nu știu cum o pot procura, dar am să-l rog pe Google să mă ajute. Felicitări!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania