Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,EMINESCU are scutul său – GENIUL” (*

 ,,EMINESCU are scutul său – GENIUL” (*

 

Un articol al unui cunoscut scriitor botoșănean a fost publicat astăzi (22 mai 2014) într-un cotidian de știri online în care se ia atitudine față de nocivitatea unor refulări grandomane… scăpate, sigur, la o stare de intoxicație socială în care, în permanență, este scufundat omul. (http://stiri.botosani.ro/stire/69174/OPINII%3A+O+compara%C8%9Bie+greu+de+acceptat%21.html )

Nu-l condamn pe cel ce se crede mai sus de Eminescu, pentru că îmi dau seama că nu e vinovat. Reproșurile trebuie aduse factorilor de educație și de formare a personalității unui individ în comunitate: familia, școala și apoi, sigur, mediul social în care fiecare trăim… și așa mai departe…

Gellu Dorian este îndreptățit, aproape din toate unghiurile de vedere, să-l apere pe Eminescu, dar nu Sa l aparam pe eminescuînțeleg avalanșa de comentarii inserate la subsolul materialului publicat, fără, aparent, să aibă o legătură cu ce este important de reținut din indemnul autorului. Cred, sigur, că în asemenea situații, redacția ar fi trebuit să aibă un rol. Dreptul la opinie e liber, dar cel ce și-o exprimă trebuie să nu se ascundă sub alt nume. In Justiția europeană sunt decizii care obligă pe proprietarii de sit-uri /presa online/ să nu difuzeze comentariile neadecvate și anonime sau, dacă le postează, să le dezvăluie identitate pentru atragerea răspunderii, dacă va fi cazul (fiindcă se poate, sunt mijloace!).

Dar, indignarea mea vine, mai degraba, de acolo când mă uit la fotografia care a fost asociată textului. E un mesaj încifrat, care, după mine, e mai grav decât ceea ce a spus ambițiosul din fotbalul botoșanean. Prim-planul acestei fotografii, intr-o asemnea prezentare, umbrește și atacă nepermis imaginea Geniului – Eminescu, din planul secund. Si, culmea, e și trunchiată! Un truc ce acoperă o frunte, luminând o altă frunte! De ce așa? Aceasta decodificare a mesajului transmis prin acest articol stă la îndemâna oricui și ne duce la o concluzie, care ne spune că este mai dăunătoare asocierea trucajului respectiv (era bine să se indice și sursa foto) cu textul comentariului, decât remarca fanului principal al fotbaliștilor botoșăneni.

Nu e nevoie de această bălăcăreală, aici și acum, în preajma omagierii și comemorației Marelui Poet!

,,Deşi Eminescu nu are nevoie să fie apărat, pentru că îi stă pavăză scutul său de GENIU, pe noi ne îndeamnă inima să ne îndărătnicim să nu tăcem. Şi să nu ne temem! Astăzi, toată ţara îl omagiază. Din toate aceste încercări de excludere din fruntea valorilor literare româneşti, Eminescu iese mai înalt, mai măreţ. Aşa că, lângă monumentalitatea lui Eminescu, detractorii vor rămâne ceea ce sunt: nişte pitici, care se vor degrada până la dispariţie, pentru că vor cădea în balta uitării.” /Georgeta Ciubotă(*

Nota:
(*
http://www.dacoromania-alba.ro/nr45/eminescu_geniu.htm)

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania