Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Eveniment artistic inedit la Cluj-Napoca și Iași. Celebrele instalații “Luna” și “Marte”, ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România

  Rânduri de artă contemporană:
  Celebrele instalații “Luna” și “Marte”, ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România

  Eveniment artistic inedit la Cluj-Napoca și Iași

  Luke Jerram, originar din Bristol UK, a devenit foarte cunoscut în ultimii ani datorită instalațiilor „Gaia”, „Museum of the Moon” și „Mars”, sferele gonflabile uriașe amplasate in situ peste tot în lume, aduse fiecare și-n țara noastră. Jerram este un artist contemporan multidisciplinar foarte apreciat, care combină arta cu știința, realizând proiecte artistice uimitoare, foarte bine documentate științific. Practica sa se concretizează în instalații, sculpturi și proiecte artistice live. El găsește inspirație în complexitatea sistemului solar sau în viața cotidiană, redând recent sub forma unor sculpturi din sticlă virusul SARS-COV2 sau ilustrând simbolic, tot printr-o astfel de sculptură, vaccinul AstraZeneca, pentru a marca vaccinarea cu numărul 10 milioane în UK. A realizat doar 5 astfel de lucrări, măsurând 34cm diametru, care se vor licita în scop caritabil, sumele fiind apoi direcționate fondului global “Médecins Sans Frontières”, pentru combaterea efectelor pandemiei. O altă lucrare integrată acestui context este „In Memoriam”, un tribut adus tuturor lucrătorilor din domeniul medical și celor care au pierdut lupta cu boala.

  Revenind la instalațiile ce se află acum în țara noastră. Luna și, pentru prima oară în România, Marte sunt instalații-eveniment expuse simultan în Iași și Cluj-Napoca, o premieră și pentru artistul britanic. Fiecare dintre noi am văzut deja pe rețelele sociale cel puțin o imagine a unei lucrări semnate de el și mulți poate nu și-au dat seama că este vorba de o instalație artistică. Vorbesc despre acele fotografii spectaculoase ilustrând Luna, planeta Marte sau Terra, amplasate în aer liber sau în interioare – săli ale unor instituții sau catedrale. “Museum of the Moon” a lui Jerram se află acum amplasată în grădina Palatului Culturii din Iași, unde a ajuns în data de 19 și rămâne până pe 28 martie, iar planeta Marte a cucerit zilele acestea centrului orașului Cluj-Napoca. Itinerarea celor două intalații artistice în România au loc în cadrul proiectului “Lights on Romania / The Light-Art Festival”, spijinit de Iulius Group și Palas Iași.

  Luna

  Toți cei care adoră să privească Luna ori să o fotografieze în toate fazele sale au avut ocazia în ultimul timp să se simtă mai aproape de ea, datorită instalației lui Jerram, care în țara noastră a mai fost expusă, pentru o zi, în curtea interioară a Palatului Banffy, sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, iar acum în fața Palatului Culturii din Iași, în cadrul evenimentului „Lights in the Park 2021”. Proiectul “Museum of the Moon”, unic în lume, a mai fost până acum prezentat în diferite locații din New York, Australia, India, Dubai, Austria, Anglia, Irlanda, Hong Kong, Damenarca, Franța, Olanda, Polonia, Italia, Canada, Ungaria, Finlanda, Spania, Belgia, Slovacia și nu numai, fiind admirată de peste 3 milioane de vizitatori, în cele peste 25 de țări în care a ajuns. Instalația măsoară 7m în diametru și e redată la o scără de 1:500.000, adică fiecare centimetru al lucrării corespunde în realitate unei distanțe de 5km pe Lună. În realizarea lucrării, artistul a folosit imagini furnizate de sateliții orbitali ai NASA. 

  Marte și Gaia

  “Mars” este cea de-a treia lucrare din seria corpurilor cerești lansată de artist în 2018. Marte, a patra planetă de la Soare este, la fel ca Luna, o lucrare gonflabilă de 7m diametru, realizată la o scară de 1:1 milion, deci fiecărui centimetru al lucrării îi corespunde 10km din planeta roșie. Și “Gaia”, reprezentarea Pământului, a trecut pe la noi, fiind amplasată la Oradea în cadrul “FestiFall”, la intrarea în pasajul Palatului Vulturul Negru, în octombrie 2019. Având  dimensiunea amintită mai sus, planeta Pământ a fost creată folosindu-se de detaliile capturate de salteliții NASA. “Gaia” a ajuns apoi la Cluj-Napoca, în noiembrie 2019 și la Cărturești Carusel, în mai 2020.

  O întâlnire cu instalațiile lui Jerram este o experiență unică pentru oricine și se poate compara, într-o mică măsură măcar, cu experiențele trăite în spațiu de astronomi. Dar cum majoritatea dintre noi nu vom ajunge vreodată acolo, aceasta e șansa unică de a ne afla pentru câteva clipe mai aproape de Lună, de Marte, ori să privim Terra ca un astronom. 

  Luke Jerram a prezentat astfel de proiecte pe aproape toate continentele, expunând în cele mai mari centre urbane ale lumii. În 2019, artistul a fost numit Fellow of Royal Astronomical Society din Marea Britanie, datorită contribuțiilor aduse domeniului și promovării acestuia în întreaga lume.

  Cosmina Marcela OLTEAN

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5