Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  FESTIVALUL NAŢIONAL DE SATIRĂ ŞI UMOR „ZÂMBETE ÎN PRIER”, VIŞEU DE SUS 22 – 23 APRILIE 2016

  GaftoneanudmgPrimit pentru publicare: 25 aprilie 2016
  Autor: D. M. GAFTONEANU
  Publicat, 26 aprilie 2016

   

   

  FESTIVALUL NAŢIONAL DE SATIRĂ ŞI UMOR „ZÂMBETE ÎN PRIER”

  VIŞEU DE SUS 22 – 23 APRILIE 2016

   

  Bine înrădăcinat în calendarul evenimentelor culturale naționale de prestigiu, Festivalul Naţional de Satiră şi Umor „Zâmbete în Prier”, desfăşurat în superbul oraş dintre râuri Vişeu de Sus, a strâns epigramişti din toată ţara care şi-au dat întâlnire la cea de a XIV-a ediţie. Manifestările au fost organizate de Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural Social și Cenaclul de Umor „Pupăza” din Vişeu de Sus sub egida Uniunii Epigramiştilor din România. Parteneri au fost gaftoneanDespărţământul Vişeu – Iza al Astrei şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Sala mare de şedinţe a Primăriei a fost gazda festivalului, oaspeţii fiind întâmpinaţi de directorul festivalului, d-ra dr. Anuţa Pop, de preşedintele juriului, prof. Lucian Perţa şi de primarul oraşului, Vasile Coman, care le-au urat participanţilor un călduros bun venit la Vișeu de Sus.

  Ediţia din acest an a cuprins trei secţiuni: epigrame, parodie – ambele cu teme impuse precum și editare de carte, volume de umor (epigrame, fabule, proză scurtă, etc.), lucrări de profil care au văzut lumina tiparului în perioada aprilie 2015 – martie 2016.

  În cadrul evenimentului au fost organizate şi diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: recitaluri umoristice, turniruri epigramatice răsplătite cu premii în bani, lansări de carte şi reviste, o ieșire la iarbă verde pe Valea Vinului și vizite la obiectivele turistice din împrejurimi. Mesajul acestui festival, conform inițiatorilor, a fost: ,,Umorul este cel mai eficient şi adevărat uman mijloc de socializare” şi se adresează unui public intelectual, care ştie să aprecieze subtilităţile pe care scrierile de acest gen le conţin. Unul dintre punctele forte este faptul că festivalul reuşeşte să aducă la Vişeu nume de cel mai înalt nivel în domeniu, atât ca participanţi, cât şi ca juriu, ceea ce permite accesul publicului la cele mai bune creaţii literar-umoristice. Pentru ediţia din acest an au fost trimise 76 de grupaje de epigrame, 33 de parodii şi 38-40 de cărţi, subliniez, toate acestea fiind reproduse întocmai pe baza declarațiilor mai noi sau mai vechi… pe proprie răspundere ale organizatorilor festivalului.

  Gaftonenanu,ViseuFapt cu totul și cu totul surprinzător, de neînțeles aș spune, deși din ,,groapa cu lei” au lipsit dintr-un motiv sau altul ,,greii” din Moldova de peste Prut, consacrații Gheorghe Bâlici și Ion Diviza sau Ion Moraru, Petru Ioan Gârda, Ioan Toderașcu, Florin Rotaru, Pavel Lică, Dan Norea, Gheorghe Bălăceanu, Grigore Dobreanu, Vasile Vajoga, ca să dau doar câteva nume rezonante într-o ordine aleatoare, ,,ostilitățile” s-au derulat strună (poate chiar mai bine, de necrezut, vorba unui mucalit!) iar festivalul din acest an a fost cu mult peste media unor reuniuni similare, îndrăznesc să spun, într-adevăr o reușită de excepție din toate punctele de vedere, o nouă confirmare a existenței OZN-ului umor pur-sânge ca expresie a inteligenței native. Dintre numeroasele volume oferite în dar cu maximă generozitate, aș dori să mulțumesc public în mod deosebit pentru bunăvoință celor doi distinși autori ai recentei apariții editoriale (la cca. 650 de ani de atestare ai localității), o lucrare de monografie cu sute de fotografii în cele 331 pagini, ,,Vișeul de Sus, o istorie în imagini”- prof. Ion Țelman și prof. Aurel Ghilezan, prefață semnată dr. Anuţa Pop – autori care s-au străduit cu succes să surprindă elementele reprezentative ale așezării- mediul geografic, istoria, evenimentele și locurile marcante, populația, biserica, cultura, principalele repere și contradicții din perioada comunistă, personalitățile locului și legăturile cu lumea. Menționez și o frumoasă surpriză pe care am avut-o la întoarcere, alături de Vasile Larco si de Mihai Haivas, o incursiune-fulger prin lumea de basm în continuă expansiune a incredibilelor exponate din Muzeul Oului de la Vama, la invitația d-nei prof. Letiția Orșivschi Heiser.

  Închei cu un nevinovat catren umoristic, Ospitalitate á la Klaus Johannis: ,,Ca gazdă bună, pare-mi-se (!),/Pe imigranții care vin,/I-aștept cu brațele deschise/La noi acasă… la Berlin!” și cu o mențiune cu totul aparte pentru contribuția pe post de factotum a onor familiei Lucian și Firuța Perța, împreună cu mezinul familiei, care și-au asumat rolul de suflet din umbră al festivalului, de asemenea, cea a surprinzătorului ,,trio” feminin Any Drăgoianu, Viorica Găinariu și Mirela Grigore, a reprezentantului juriului, Nicolae Bunduri, a diriguitorului revistei ,,Epigrama”, Laurențiu Ghiță, a președintelui și a vicepreședintelui UER, George Corbu și Mihai Sălcuțan, a directorului Casei de Cultură din Bistrița, Alexandru Câțcăoan și a umoriștilor de excepție de la cenaclul ,,Spinul” din Baia-Mare.

  Epigramă

  Premiul I: Nicolae Stancu (Iași)
  Premiul II: Eugen Albu (Cluj Napoca)
  Premiul III: Alexandru Oltean (Bistrița) și D.M. Gaftoneanu (Botoșani)

  Parodie

  Premiul I: Vasile Larco (Iași)
  Premiul II: Gavril Moisa (Cluj Napoca) și Laurențiu Ghiță (București)
  Premiul III: Any Drăgoianu (Țânțăreni-Dolj) și Mirela Grigore (Buzău)

  Premiile acordate pentru volumele de umor

  1.Premiul I – Carte de epigramă

  Florin Rotaru – Umor la rotisor

  2.Carte de proză umoristică

  Mihai Sălcuțan – Cumpăna dreptății

  Mircea Roșa-Miro – Desaga cu luceferi

  3.Premiul I – Antologie

  Gheorghe Bălăceanu – Mihai Haivas – Epigrama zilei

  4.Premiul Opera Omnia

  Grigore M. Dobreanu – Așa s-a născut… Geneza

  5.Premiul pentru volum de debut:

  Maria Berciu – Trecut-au luni… și marți

  6.Premiul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus

  Nistor Ioan Bud – Când mor viciile? – epitafuri

  7.Premiul Cenaclului ,,Pupăza”:

  Vasile Mureșan – Un zâmbet pentru cei dragi

  Sincere felicitări pentru întreaga desfășurare a festivității iar meritele pot fi împărțite în mod egal între organizatori, invitați și ceilalți participanți! Beatus, qui prodest, quibus potest, fericit este cel care se face util prin ajutorul dat! A consemnat pe post de reporter ad-hoc, D.M. Gaftoneanu, Botoșani, 24 aprilie 2016.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  3 comentarii la acestă însemnare

  1. Cleo spune:

   Foarte frumos Felicitărîn! !!!!

  2. gaftoneanu ioan spune:

   Felicitari

  3. Mirela Grigore spune:

   Foarte frumos comentariu! Felicitări! Cu un ochi extrem de fin, latura jurnalistului din teren, pe care eu acum o vad,a descris extrem de obiectiv festivalul! Mă bucură faptul că expresia mea despre grupul greilor epigramei a fost pe placul dumneavoastră!Sper din suflet să ne revedem cu bine! A fost o plăcere să particip alături de oameni cu spirit ludic de cuvânt la acest festival! Sărbători cu bine!

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5