Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Fiesta Nacional de Espanya

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Fiesta Nacional de Espanya

 

Primit pentru publicare: 09 Oct. 2018
Autor: Prof. Vasile LEFTER
Publicat: 10 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE

..

                     

 

      Centrul Cultural de Deschidere Hispanică Espanya „Espanya”(CAHEV) ,o insulă de hispanism în Vrancea,își reia cursurile de inițiere în tainele unei limbi de circulație universală,spaniola,cu două grupe de elevi de la CNU,a câte 15 cursanți fiecare.

În felul acesta rămânem credincioși principalului nostru obiectiv :promovarea interesului pentru hispanism.
Primele ore vor oferi iubitorilor de spaniolă informațíi cultural- istorice privind nașterea hispanismului și importanța acestuia pentru dialogul Europa-America.
Pe 12 octombrie 1492,Cristobal Colon sosea în insula Guarani din Bahamas  împreună cu navigatorii din expediția sa,cu sprijinul regilor catolici,cu promisiunea că va fi vicerege ,primind 10% din valoarea bogățíilor descoperite.Totul rămâne în spațíul iluziilor.Sfârșitul acestui pionier al celei mai mari descoperiri geografice este unul dramatic.Ca de obicei,oamenii puternici sunt orbițí de avuțiii și uită de binefăcători. Bolnav și uitat,descoperitorul Americii a murit sărac și trist.
      Mulți se întreabă de ce nu renunțăm la încrâncenarea noastră donquijotescăde a ține în funcțiune Centrul Hispanic .Răspunsul e ușor de dat.Ne iubim dascălii care ne-au format,ne iubim discipolii,iubim cultura ,ne place să facem voluntariat la simplul gînd că de multe ori cineva își va aminti de noi.
Îmi vine în gând o întâmplare cu tâlc.Eram în Spania cu vreo 47 de elevi de la Pedagogic.Am ajuns și la Casa lui Cervantes.Intrarea era 6 euro.Auzind prețul,turiștii noștri școlari nu prea erau amatori de vizită.Am convins custodele că iubim opera lui Cervantes,că studiem limba spaniolă etc.Bucuros ,ne-a permis să intrăm gratis.Pe dată,școlarii din Focșani au dorit să vadă muzeul.Gratuit!

         Eu și colega mea de la Colegiul Pedagogic,Georgiana Mateiu, oferim lecții gratuite cu gândul la ziua când cineva, peste ani  ;ne va spune” Gracias!” Va fi o răsplată de suflet!

        Dorim ca reluarea cursurilor în această săptămână să fie un modest salut pentru Fiesta Nacional de Espanya .Viva!    Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania