Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  „Fotogeografica” la ceas aniversar

   

   


  Primit pentru publicare: 5 Oct. 2021
  (Material realizat prin preluarea unor date din albumul „Fotogeografica – un sfert de veac” și site-ul https://www.fotogeografica.ro/) 
  Editor: Ion ISTRATE
  ©Ionel Novac, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


  Joi, 30 septembrie 2021, impunătoarea Galerie de Onoare a Palatului Parlamentului a fost gazda primitoare a unui dublu eveniment cultural: vernisarea expoziției și lansarea volumului jubiliar „Fotogeografica – un sfert de veac”. În ciuda restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, manifestarea s-a bucurat de prezența unui public select, atât din rândul iubitorilor de frumos, în special ai artei fotogeografice, cât și al unor personalități din lumea culturii, economiei și politicii românești.

  „Fotogeografica” reprezintă materializarea unui proiect apărut, în 1994, la inițiativa unui grup de studenți al Facultății de Geografie din cadrul Universității București, proiect preluat și dezbătut apoi în cadrul Ligii Studenților. Aceștia vizau, în primul rând, creșterea gradului de conștientizare a valorii deosebitului patrimoniu natural și cultural de care dispune țara noastră, văzut prin prisma obiectivului aparatului de fotografiat.  

  Proiectul a fost materializat trei ani mai târziu, în 1997 fiind organizată prima expoziție „Fotogeografica”, care a cuprins 45 de lucrări realizate de 15 studenți ai Facultății de Geografie. Printre membrii echipei organizatoare ai ediției inaugurale s-a aflat și proaspătul absolvent, Paul Bordaș, cel care astăzi este „sufletul” și coordonatorul acestei mișcări-fenomen, unică în domeniu în țara noastră.

  Edițiile care au urmat au constituit trepte succesive calitative, vizibile de la an la an: s-a trecut la cadrul competițional, cu reguli de participare pe secțiunile artistică și științifică, s-au organizat prezentări și dezbateri cu participarea unor profesori universitari, cercetători și specialiști, care, ulterior, au condus la programul complementar „Serile Fotogeografica”, s-a extins aria de participare, adresându-se tuturor studenților Centrului Universitar București, s-au organizat seminarii, proiecții video și de diapozitive, expoziții, colaborări cu diverse instituții șa. 

  Ediția din 2000, organizată la Muzeul de Istorie al Municipiului București, se transformă într-un amplu eveniment de tineret, căpătând caracter național și devenind astfel „Salonul Național de Fotografie pentru Tineret Fotogeografica”. În noiembrie 2003 este organizată prima conferință, „Salvând Edenul României”, inspirată după articolul publicat de David Quammen în revista „National Geographic”, din luna septembrie a aceluiași an.

  În 2004 realizează un compact disc, „Fotogeografica în varianta multimedia”, care conținea o selecție a celor mai reușite fotografii realizate și prezentate de-a lungul celor opt ediții, precum și o prezentare a manifestării, a personalităților participante și a susținătorilor proiectului. În același timp, au fost prezentate și lansate proiectele „Ecostud, dezbateri publice privind conștientizarea problemelor de mediu” și „Programul de promovare a patrimoniului natural și cultural al României prin intermediul studenților”. Acesta din urmă, devenit ulterior „România Student Tour”, editează primul album, „Misterele Olteniei de sub munte”, care avea să deschidă seria unei frumoase colecții.

  Cu prilejul ediției aniversare din anul 2006, se realizează primul catalog al expoziției, precum și o plachetă omagială, care au fost înmânate personalităților care au sprijinit și susținut „Fotogeografica”. De subliniat că fotografia „Slalom”, realizată de Alin Popescu și premiată cu locul I la „Fotogeografica”, a obținut Marele Premiu la prima ediție a Concursului Internațional Microsoft Future Pro Photographer, constituindu-se astfel ca o primă recunoaștere pe plan internațional a acestei manifestări.

  Edițiile următoare aduc la rampă și alte preocupări tematice, fiind introduse secțiuni noi (artistică: impresii din natură – natură vie și jurnalistică: efectul omului asupra mediului natural – natură moartă), se reia proiectul „România Student Tour”, devenit program național de redescoperire și promovare a valorilor patrimoniului național, se realizează primele expediții fotografice și albumele de colecție „Plaiurile Vrancei” și „Enigmele Buzăului”, se introduc tematicile „Situri Natura 2000 din România” (2012) și „Wildlife” (2013). 

  Pentru ediția din 2015 este reeditată întreaga colecție de albume realizată până atunci de „România Student Tour”, care cuprindea, alături de cele deja amintite, albumele „Ținutul Neamțului, leagăn de legendă”, „Din tainele Bucovinei”, „Hațeg, ținutul dinozaurilor”, „Din lumea Banatului”, „Pădurea Craiului – Țara dintre Crișuri” și „Ținutul Vulcanilor, izvor de civilizație”. 

  La ediția aniversară din 2016, „Fotogeografica” primește medalia „Pentru merite deosebite în dezvoltarea învățământului geografic”, acordată cu ocazia aniversării a 115 ani de învățământ geografic la Universitatea București și a 25 de ani de la înființarea Facultății de Geografie. Totodată, este anul în care dă curs programului de promovare a biodiversității din România, „Ursul, simbol al sălbăticiei”, lansat de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

  În 2017 „Fotogeografica” editează cel de-al zecelea album, „Dobrogea la răscrucea timpurilor”, iar în anul Centenarului, „Civilizația Mărginimii” și „Transilvania, inima munților”, ultimul fiind prefațat de prof. univ. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

  Anul 2019 aduce noi confirmări pentru „Fotogeografica”, aceasta fiind laureată a „Galei Tineretului din România – Iași 2019”, organizată de ministerul Tineretului și Sportului, iar fotografia „Lacustră”, realizată de Gheorghe Popa, a ocupat locul I la Salonul Internațional de Artă Fotografică „Montphoto 2019” din Spania. Totodată, prin proiectul „România Student Tour” a fost realizat albumul „Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune”.

  Ultimii doi ani au fost „marcați” de pandemia de Covid-19, ediția din 2020 desfășurându-se online (premierea și toate activitățile culturale complementare), în timp ce exponatele Salonului Național de Fotografie „Fotogeografica” au putut fi vizionate, din exterior, în vitrinele Foaierului Media al Teatrului Național „I.L. Caragiale”. Tot în 2020, a realizat albumul „Apuseni, Țara de Piatră” și, la propunerea CARTEDO (Universitatea București), a înscris și susținut bradul de la Gura Râului (Mărginimea Sibiului) în competiția „European Tree of the Year”, reușind poziționarea României pe un onorabil loc 5 în Europa.

  Și ediția din acest an (a XXV-a), marcată prin deschiderea unei noi categorii (OPEN), s-a desfășurat tot online, câștigătorii desemnați la 12 august urmând a participa la proiectul „Romania Student Tour”, program național de redescoperire și promovare a valorilor patrimoniului național al României și realizarea albumului „Maramureșul, moștenirea unui neam”.

  Concluzionând, putem afirmă fără teama de a greși că „Fotogeografica” este cea mai importantă manifestare la nivel național din domeniul artei fotografice, adresată exclusiv tineretului. Pe durata celor douăzeci și cinci de ediții a adunat peste 4.500 de concurenți, cu peste 17.500 de fotografii, dintre care 172 au fost și premiați. Expozițiile ocazionate de aceste manifestări au atras peste 168.000 de vizitatori și circa 18.000 de persoane au luat parte la cele peste 200 de dezbateri din cadrul „Serilor Fotogeografica”. Totodată, au fost editate 14 albume foto (al cincisprezecelea este în curs de realizare) și un CD de prezentare multimedia.

  Ca urmare, evenimentul festiv de la sfârșitul lunii septembrie, menționat la începutul acestui articol, a venit „ca mănușă” seriei de activități realizate sub egida „Fotogeografica” din 1994 până astăzi. În prima parte a manifestării, participanții au putut admira cele 50 de fotografii expuse în holul Galeriei de Onoare a Palatului Parlamentului, fotografii selecționate dintre cele premiate la cele douăzeci și cinci ediții ale „Fotogeografica”. După care, amfitrionul și coordonatorul „Fotogeografica”, Paul Bordaș, a prezentat albumul aniversar „Fotogeografica – un sfert de veac”, structurat pe două părți: în prima parte, pe hârtie de foarte bună calitate, sunt reproduse, în ordinea cronologică a edițiilor, fotografii premiate la fiecare ediție; în partea a doua sunt reproduse fotografii selecționate din toate albumele realizate în cadrul proiectului „Romania Student Tour” (inclusiv dintre cele care vor incluse în albumul aflat în lucru, „Maramureșul, moștenirea unui neam”).

  „Fotogeografica” este „un proiect născut în anii ’90 ai Ligii Studenților, care a atins maturitatea, cu fiecare generație și tânăr premiat în parte. Cu un palmares impresionant și o evoluție spectaculoasă, „Fotogeografica” este una dintre cele mai longevive și populare manifestări culturale din România, ce atrage anual noi tineri pasionați de fotografie, dar și profesioniști din domeniu, care-și expun lucrările cu tematica promovării valorilor și frumuseților naturii, culturii şi tradiţiilor româneşti”, a afirmat Paul Bordaș. 

  Cuvinte de apreciere privind activitatea „Fotogeografica” și albumul aniversar lansat cu această ocazie au avut și ceilalți vorbitori (Marius Bostan, fondator RePatriot, unul dintre sponsorii albumului, Cristian Lascu, speolog, senior-editor al National Geographic Romania”, Dragoș Preda, Director General al Societății Române de radiocomunicații SA), care au evidențiat și contribuția deosebită a lui Paul Bordaș, coordonatorul și principalul animator al „Fotogeografica”. Aprecieri cărora ne raliem și noi, inclusiv în ceea ce privesc albumele realizate sub coordonarea acestuia, care, așa cum sublinia și unul dintre vorbitori, nu ar trebui să lipsească de la nicio misiune diplomatică română.

   

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5