Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Institutul Cultural Român de la Paris restituie publicului un filozof uitat: B. Fundoianu

Comunicat de presă

Institutul Cultural Român de la Paris restituie publicului un filozof uitat: B. Fundoianu

La 65 de ani de la deportarea sa la Auschwitz, poetul și filozoful Benjamin Fondane (B. Fundoianu) este omagiat pe 22 ianuarie la Institutul Cultural Român de la Paris de literați și universitari europeni, în cadrul unei mese rotunde dedicate dimensiunii filozofice a operei sale.

Discipol al filozofului rus Șestov, Benjamin Fondane – poet, eseist, cineast, critic literar și filozof evreu născut în România în 1898, stabilit la Paris în 1923 – ajunge să fie considerat în anii ‘30 unul dintre principalii reprezentanți ai filozofiei existențiale în Franța. „Am devenit filozof ca să-mi apăr poezia” obișnuia să repete Bejamin Fondane, a cărui ambiție de creator a fost să exerseze poezia și filozofia ca artă de a trăi.

Moderate de scriitorul Michel Carrasou, deținătorul drepturilor asupra operei lui Fondane, dezbaterile organizate de ICR Paris pe 22 ianuarie 2010 îi reunește pe Ramona Fotiade și Olivier Salazar – Ferrrer de la Universitatea din Glasgow, Nicolas Monseu de la Universitatea catolică din Louvain, și pe Jérôme Thélot de la Universitatea Lyon 3.

O amplă și documentată expoziție (Benjamin Fondane – poète, essayiste, cinéaste et philosophe.Roumanie-Paris-Auschwitz, 1898-1944), deschisă pînă pe 31 ianuarie 2010 la Memorialul Holocaustului din Paris, prezintă portrete ale scriitorului realizate de Brauner, Man Ray sau Brîncuși, corespondența cu Tzara, Artaud, Sernet, Cioran, fotografii, poeme și alte documente menite să contureze opera revoltată și destinul tragic ale unui spirit subtil, obsedat de libertate. În urma unui denunț, Benjamin Fondane a fost deportat la Auschwitz unde a fost asasinat în octombrie 1944.

Masa rotundă „Benjamin Fondane et la philosophie existentielle” are loc pe 22 ianuarie la ora 20h în sala de conferințe a Institutului Cultural Român de la Paris, 1 rue de l’Exposition, 75007. (M° Ecole Militaire).

Informații suplimentare: www.institut-roumain.org; www.icr.ro

Contact
Cristina Hermeziu
Journaliste, chargée de presse
Institut Culturel Roumain
1 rue de l’Exposition
75007 Paris
cristinahermeziu@institut-roumain.orgAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania