Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ionuț Budișteanu, elev din Vâlcea un posibil geniu al României

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 15 Iun. 2018
Autor:  Ion N.  OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 15 Iun. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

Ionuț Budișteanu, elev din Vâlcea un posibil geniu al României

          

Daca ar fi în SUA si ar putea patenta aceste descoperiri ar fi mai tare ca ca Zuckemberg ( facebook ) la noi, moare de foame… cititi si voi ce copii celebri avem si nu pot patenta…, mi se atrage atențía și parcurg informația.  Aflu despre  isprava unui elev de 17 ani, care, cu o invenţie care poate să-i ajute pe nevăzători să vadă cu ajutorul limbii, invențíe care i-au adus  trei premii în SUA, o bursă de 10.000 de dolari şi posibilitatea să studieze la orice universitate americană.

        Ionuţ Budişteanu este elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, despre care profesorul Florin Smeureanu, directorul Grupului Şcolar Oltchim, are numai cuvinte de laudă. Este singurul copil la părinţi, mama lui  a lucrat în cercetare, iar tatăl ca inginer.

         Ionuţ s-a întors zilele acestea din SUA,  unde a participat la două concursuri internaţionale. A făcut  parte din echipa naţională de elevi informaticieni a României, compusă din doi elevi bucureşteni şi doi elevi suceveni. La Pittsburgh, Pennsylvania, Ionuţ a concurat alături de 1.850 de participanţi, din 67 de ţări și a obţinut trei premii!

         El a fost singurul participant din lume căruia „IEEE Foundation President’s scholarship” i-a acordat o bursă de 10.000 de dolari pe an, timp de patru ani, pe care o poate folosi la orice universitate americană .
         „IEEE este cea mai mare asociaţie de inginerie electrică din lume şi are în componenţa sa oameni de ştiinţă, profesori universitari din domeniul electric, dar şi electronic sau din domeniile asociate”,  spune Ionuţ.

           Proiectul său este unul revoluţionar!
          „Am creat o interfaţă om –  calculator care să ajute persoanele nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii. Softul ia o imagine de la camera web, o procesează cu inteligenţa artificială şi generează un curent electric direct proporţional pe o matrice-senzor care este pusă pe limbă. Deci, pe limbă va primi o matrice electrică, în foarte scurt timp nevăzătorul se obişnuieşte şi reuseşte să înţeleagă informaţia primită pe limbă şi să o asocieze lumii înconjurătoare”, explică Ionuţ softul său. 
      Tot pentru această genială creaţie, vâlceanul a mai primit din partea „China Association for Science and Technology” unul din cele patru premii acordate, în valoare de 3.000 de euro.
       „IEEE Computer Society”,  asociaţie americană care se ocupă cu domeniul standardizării şi dezvoltării calculatorului, cu planificarea dezvoltării ştiinţei calculatorului din punct de vedere hardware, i-a acordat locul 1 şi un premiu de 1.000 de dolari.

           Ca o ironie, Ionuţ Budişteanu a plecat în SUA pe banii proprii, adunaţi de părinţi.   „Organizatorii concursului decontau cheltuielile doar dacă participam la un singur concurs, dar eu am vrut să particip şi la un altul, tot internaţional şi tot în SUA. Sumele câştigate nu mi-au fost înmânate, urmând să fie transmise prin transfer bancar”, spune elevul.
             La cel de-al doilea concurs la care a participat în SUA, „I-SWEEEP – asica International Sustainable World Engineering & Environment Project Olympiad”, în Houston, Texas, au fost  1.100 de participanţi din 70 de ţări ale lumii. Ionuţ Budişeanu a câştigat aici medalie de argint, tema concursului fiind de a folosi ingineria în salvarea mediului.
           „Eu am creat un software care preia imagini de la satelit şi folosind inteligenţa artificială, le procesează pentru a recunoaşte  dezastre naturale.Softul este capabil să recunoască, foarte rapid, dezastre ca uragane, incendii de păduri, inundaţii, ambuteiaje de maşini. De exemplu, pompierii din Canada află de incendii când cineva merge cu maşina şi îi sună.Softul creat de mine poate să proceseze imagini de satelit şi poate să recunoască incendiile de păduri reuşindu-se astfel ca pompierii să intervină cu două-trei ore mai repede, până când cineva sesizează incendiul. La uragane, meteorologii din America primesc mii şi mii de imagini numai că ei se uită cu ochiul liber peste ele, şi, de obicei reuşesc să spună despre un uragan peste o oră sau două de la data când s-a creat.
         Drept recompensă și stimulent, la intrarea în Grupul Şcolar Oltchim, directorul liceului i-a făcut un panou cu toate medaliile şi distincţiile primite. „Venirea lui la şcoala noastră, în noiembrie 2011, a stârnit o emulaţie fără seamăn în clasa unde Ionuţ învaţă. Este foarte respectat de colegi şi admirat.
        Păcat însă că, pentru aceşti copii, puţini la număr, Ministerul Educaţiei nu găseşte fonduri pentru sponsorizări. În urmă cu doi ani, pentru plecarea în Mexic, l-a ajutat Consiliul Judeţean Vâlcea, oferindu-i 6.000 de lei. „Am aflat şi noi de rezultele obţinute de acest adolescent genial după venirea sa din SUA şi îl ajutăm oferindu-i transportul ca să meargă la următorul concurs internaţional din Olanda”, a spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

        Americanii i-au cerut lui Ionuţ să îmbunătăţească softul cu dezastrele,altfel încât să poată recunoaşte şi scurgerile de petrol,lucru care îl va face în lucrarea pe care o va prezenta de data aceasta  în Olanda.
       Vrea să facă o maşină autonomă!
        Ionuţ Budişteanu merge la orele de matematică la clasa a XII-a, deşi este cu un an mai mic.
         „Urmează să i se acorde o plachetă din partea Asociaţiei de Electronică şi Inginerie din SUA pentru rezultatele obţinute şi cu care a concurat, de la egal la egal,cu mari profesori universitari din SUA”,spune directoul Smeureanu.
        În Taiwan, vâlceanul a fost felicitat de preşedintele Chinei, iar inventatorul român Iustin Capră  i-a cerut  să facă parte din asociaţia sa.
       Visul lui Ionuţ este altul. „Vreau să fiu primul român care face o maşină autonomă. Armata americană a lansat un astfel de proiect în urmă cu doi ani şi la el au lucrat peste 80 de universităţi din America. Au câştigat cei de la Stanford, ei creând singura maşină autonomă. Am urmat cursurile online ale renumitului profesor universitar Sebastian Thrun, care a lansat o provocare către toţi studenţii din lume să creeze şi ei această maşină. Maşina autonomă a profesorului Thrun a circulat 70.000 de mile, fără accident, prin oraşele din SUA. Acum, la americani este în dezbatere modificarea legislaţiei pentru ca această maşină să poată fi condusă şi de nevăzători”, a mai spus Ionuţ Budişteanu.
             O știre de success este și aceasta: un asteroid va purta numele lui Ionuț Budișteanu, elevul român, care a inventat mașina automată.

                                             15 iunie 2018.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

 1. Virgil Ciuca spune:

  Felicitari elevului savant Ionut Budisteanu!

  Romanii au nevoie insa de un program -SOFT – care-i sa-i protejeze impotriva „imbecilizarii religioase” cu mult mai mult decat de o masina autonoma!

  Un SOFT care sa testeze si sa interzica accesul la functiile de parlamentari, ministrii si mai cu seama la presedentie a TRADATORILOR DE TARA SI NEAM este un alt deziderat in Romania zilelor noastre! E totusi de mirare ca din generatiilor actuale „scopite mintal” mai „rasar” si savanti!

  Cel care – savant sau nu – ar concepe un astfel de „SOFT” va fi, cu siguranta, premiat cu o CONDAMNAREA LA MOARTE!

  Virgil Ciuca
  Bucuresti
  16 iunie 2018

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania