Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ionuț Caragea, la al șaselea premiu în Franța

 

Ionuț Caragea, la al șaselea premiu în Franța

Ionuț Caragea este membru al Societății Poeților Francezi, membru al Societății Poeților și Artiștilor din Franța, membru fondator al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A scris peste 50 de cărți, șapte dintre acestea fiind publicate în Franța, la editura Stellamaris.


Ionuț Caragea, laureat recent cu premiul Genius la Concursul internațional de literatură „Naji Naaman” din Liban, se bucură acum de un mare și important succes pe treapta valorilor,  volumul său de poeme, „Infecté par l’amour”, publicat în 2020 la editura Stellamaris din Brest, a obținut premiul al doilea la marele concurs « Jenny Alpha et Noël-Henri Villard », organizat de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța.

Este al șaselea premiu pentru poezie pe care scriitorul, stabilit la Oradea, îl câștigă la marile concursuri din Franța, toate acestea în numai trei ani. Trei premii le-a primit din partea Societății Poeților Francezi, cea mai veche și prestigioasă societate de poezie din Franţa. „Mon amour abyssal” a fost distins cu premiul „François‑Victor Hugo”, „J’habite la maison aux fenêtres fermées” a obținut premiul „Mompezat”, iar „Infecté par l’amour” a primit o diplomă de onoare. Volumul „J’habite la maison aux fenêtres fermées” a fost premiat de două ori și de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța, obținând premiul al doilea la marele concurs „Henri Meillant” și premiul al treilea la marele concurs „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”.

Sigur, toate aceste aprecieri, pe deplin meritate de Ionuț Caragea, sunt efortul cu profesionalism consumat de editorul Michel Chevalier, criticul literar Jean-Paul Gavard-Perret (prefațator), scriitoarea Marine Rose (prefațator la două volume și corectură), scriitoarea Amalia Achard (corectură) și graficianul Bogdan Calciu (grafică, copertă).

La scurt timp după obținerea premiului, Ionuț Caragea își informează cititorii (Facebook) că revine asupra unei decizii pe care a luat-o în urmă cu 7 luni, anunțând că va continua să publice cărți și în limba română, nu numai în franceză. Decizia și-o motivează astfel:
Nu mă pot împotrivi scrisului și nu cred că trebuie să-mi pedepsesc cititorii din cauza neregulilor din lumea literară românească. În ceea ce privește decizia mea de a nu mai participa la concursurile organizate de Uniunea Scriitorilor din România, aceasta rămâne neschimbată. Îmi doresc totuși, pentru binele literaturii române, să existe cât mai curând acele schimbări pozitive prin care Uniunea Scriitorilor din România să dovedească că este cea mai prestigioasă și cea mai serioasă instituție literară din România. Multă sănătate tuturor!

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania