Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Rugă către cei aleşi!

Primit pentru publicare: 15 nov. 2013
Autor: Ana Maria MALUȘ
Publicat: 15 nov. 2013
Actualizat: 30 nov. 2016
Republicat: 29 nov.2020

Rugă către cei aleşi!

,,[…]
Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,
Facem pe pământul nostru mușunoaie de furnici;
Microscopice popoare, regi, oșteni și învățați
Ne succedem generații și ne credem minunați;
Muști de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,
În acea nemărginire ne-nvârtim uitând cu totul
Cum că lumea asta-ntreagă e o clipă suspendată,
Că-ndărătu-i și-nainte-i întuneric se arată.
[…]” (Scrisoarea I, Mihai Eminescu)

E 15 noiembrie. Mai sunt 15 zile şi ne apropiem de Marea Zi a Românilor.

În fiecare an istoria se repetă, strict în această ordine: defilări, coroane, sarmale, articole descriptive, articole electorale şi apoi articole de national fashion day. Nu zic că ultimele sunt neavenite, dar vă propun să schimbăm istoria! Alții o schimbă de peste granițe și noi, aici, local, nu putem?!

national fashion daySă producem o scânteie în sufletele noastre sau în sufletele altora. Haideţi să căutam costumele vechi ale bunicilor noştri sau măcar ce a mai rămas din ele şi să le purtam cu mândrie pe 1 Decembrie.

Dar mai mult, haideţi să ne invităm politicienii, fie senatori şi senatoare, fie deputaţi şi deputate, fie aleşi şi alese locale să ne onoreze în acea zi sfântă prin a fi prezenţi la manifestări îmbrăcaţi în portul NOSTRU tradiţional şi nu în portul MADE IN….

Va fi un act de curaj să vedem că un om POLITIC,  de popor ALES, îi va dărui acestuia ceva în schimb, dar ceva palpabil: respectul faţă de naţiune prin a purta cu mândrie hainele ce ne reprezintă și au fost lucrate de mâna noastră!

Câţi vor avea curaj!? Câţi ne vor arăta respect?!

Mulţi vor spune că nu au citit articolul, că nu au auzit, că sunt plecaţi din judeţ în delegaţie… Şi vom totaliza: o minciună, două minciuni, trei minciuni…

Nu vă cerem autostrăzi, nu vă cerem palate, nu vă cerem nici luna şi nici stelele. Ci doar o zi de respect! Iar voi, cititorilor, să aveţi curaj! V-aţi exprimat un vot, deci aveţi dreptul de a opri un politician pe stradă şi de a-i cere să vă respecte pe 1 Decembrie!

Prin urmare vom putea vedea:
Câţi vor avea curaj?!
Câţi ne vor arăta respect?!

Şi, având în vedere că mulţi nu vor citi articolul, că nu vor auzi, că vor fi plecaţi din judeţ în delegaţie sau că mall-ul va epuiza stocul de costume tradiţionale, mă îndoiesc, de pe acum, cu amărăciune în suflet, că voi putea scrie pe 1 Decembrie măcar o minune ca urmarea a acestei rugi!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

6 comentarii la acestă însemnare

 1. Jenny Cuceu spune:

  Stimată d-nă Ana-Maria!
  Rândurile din articolul Dvs. m-au impresionat puternic, de aici din îndepărtata Scandinavie!!
  Indemnul la curaj, la aducerea aminte cine suntem din moși-strămoși, de păstrare a tradițiilor, a portului popular, trezește în inimile noastre sentimente deosebite, patriotice, acum, în prag de 1 Decembrie!! Cu un deosebit respect/Jenny

 2. Goerge Iacob spune:

  Frumoase indemnuri! Aici, unde imi duca traiul in California, simt cum e nevoie de ceea ce spuneti in aceasta rugaminte catre toti. A fi departe de tara in care te-ai nascut si ai cunoscut obiceurile pamintului, nu poti ramane pasiv la faptul ca trebuie sa pretuim munca bunicilor si strabunicilor nostrii. Felicitari pentru acest articol! Aveti tot respectul nostru pentru ceea ce faceti!

 3. Gina Ursache spune:

  Din Timisoara, felicitari!
  Aveti curaj, stimata doamna! Ma alatur mesajului Dv.
  Mult respect pentru portul traditional romanesc!

 4. Ana Breslasu-Braila spune:

  Eu inteleg ca trebuie sa ne respectam producatorii nostri de bunuri de care avem nevoie, nu neaparat sa purtam un costum national. Felicitari pentru articol!

 5. Lenuţa Frunzete spune:

  Stimată doamnă,felicitări pentru articol.Cred că veţi avea şi vom avea o mare dezamăgire.Nu vor renunţa nici pentru o zi la ţinutele lor de mii de euro,de la case de moda de renume!Cred că v-aţi convins până acum că nu le pasă de valorile spirituale ale poporului care i-au pus acolo unde huzuresc.Le este ruşine să îmbrace haine produse în România nu să -şi pună costum popular şi opinci.N-au nimic sfânt în ei,nici un sentiment de mândrie naţională.Nu vă aşteptaţi la asemenea gesturi la o aşa zi deosebită pentru românii adevăraţi!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania