Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Câmpia Turzii. Scriitori clujeni la primul Târg Național de Carte

Primit pentru publicare: 28 mai 2017
Autor: Al. Florin ȚENE
Publicat: 28 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

La Câmpia Turzii

Scriitori clujeni la primul Târg  Național de Carte

 

În zilele de 27 și 28 Mai a.c. la Câmpia Turzii s-a desfășura primul Târg Național de Carte “CÂMPIA TURZII LIBRI“- 2017, în organizarea Primăriei, Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii, Liga Scriitorilor Români, Societatea Culturală Filarmonia, Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii și Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară.
Manifestările culturale, în cele două zile în ospitaliera Casă de Cultură “Ionel Floasiu “ din localitate, ce s-au desfășurat sub patronajul domnului primar Dorin Lojigan, au cuprins lansări și prezentări de carte, concursuri, expoziții de pictură și arte vizuale.
În a doua zi a manifestărilor, începând cu orele 12, un grup de scriitori clujeni, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, întâmpinați de domnul primar al municipiului au vizionat, expoziția de pictură  Bardi Natalia, artist plastic membră a Asociației Artiștilor Plastici din localitate, amenajată pe simezele Casei de Cultură, și standurilor de carte ale editurilor prezente și a Bibliotecii Municipale, apoi în sala de conferințe s-a desfășurat lansarea cărților programate.
În prezidiul șezătoarei literare au luat loc: primarul Dorin Lojigan, viceprimarul Szabo Robert-Istvan, Lucia Golfin, directoarea Casei de cultură, scriitorul Al.Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor Români, Prof. Antonia Bodea, critic literar, poetul Gavril Moisa, poeta Titina Nica Țene, dr. Ionuț Țene, istoric, nonagenara Zoița Man și Dana Deac, președinta Asociației Filarmonia care a coordonat și acțiunea culturală.
După cuvântarea de bunvenit a domnului primar Dorin Lojigan, Dana Deac a vorbit despre cartea doamnei Zoița Man, intitulată “Poezii“, subliniind că doamna care are 90 de ani este la prima sa carte publicată, prin demersul și ajutorul domnului primar. Apoi a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene care a prezentat oaspeții din Cluj-Napoca și cărțile acestora. Pentru început președintele Ligii Scriitorilor a vorbit despre romanele sale “La braț cu Andromeda- viața între realitate și poveste a scriitorului Gib I. Mihăescu “ și  “Veniți, privighetoarea cântă…! -viața între realitate și poveste a scriitorului Alexandru Macedonski“ În continuare criticul literar Antonia Bodea a analizat aceste cărți, subliniind valoarea istorico-literară a romanelor.
În continuare, Al.Florin Țene a dat cuvântul istoricului dr. Ionuț Țene, care cu profesionalism a vorbit despre cartea sa “Valeriu Gafencu – o biografie teologică a Sfântului Închisorilor“, carte care s-a bucurat de un real succes în comunitățile de români din Europa, și  în rândul celor prezenți din sală, Titina Nica Țene și-a prezentat cărțile “Nostalgia întoarcerii“și “Clipe pe puntea vieții “, cărți ce au avut o rezonanță deosebită în rândul cititorilor, despre care  Mariana Cristescu scria în “Vatra Veche”: ”Titina este un copil plecat din sat, dar privește cu nespusă dragoste înapoi. Este un om luminos, și tot așa îi este scrisul. A pus piatră peste piatră pentru a ajunge unde e acum, prin propria strădanie, cu har de la Dumnezeu și cu credință.” Despre autoare și aceste cărți, în continuare, a vorbit criticul literar Antonia Bodea, care spunea că substanța acesor volume cuprinde sinceritatea în armonie cu dragostea de viață pe care o emană paginile  cărților scrise de Titina Nica Țene.
Criticul literar Antonia Bodea și-a prezentat recenta carte “Gravuri pe obrazul clipei”, despre care scriitorul Mircea Petean spune” Antonia Bodea se numără printre cei mai statornici și mai aplicați comentatori literari ai zilelor noastre (…) “. În acest volum sunt incluse cronici și analize literare despre cărțile confraților.
Momentul deosebit care ne-a făcut să zâmbim și să ne descrețim frunțile a fost atunci când scriitorul și epigramistul Gavril Moisa, secretarul general al Ligii Scriitorilor, a susținut un recital epigramistic, subliniat nu de puține ori, de aplauzele spectatorilor. Epigramele fiind publicate în recenta carte “Pișcături și mușcături. “
Ansamblu de muzică populară și ușoară care activează în cadru Casei de Cultură a încântat publicul cu melodii cunoscute.
Scriitorii prezenți au primit câte o “Diplomă de participare” înmânate de către scriitoarea Dana Deac.

Manifestarea s-a încheiat cu donație de carte făcută de membrii Ligii Scriitorilor Bibliotecii Municipale Câmpia Turzii, iar scriitorii au oferit autografe pe cărțile lor participanților la această frumoasă și instructive activitate culturală.

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania