Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La volanul civilizației

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 13 Febr. 2018
Autor: Gruia COJOCARU, redactor al Rev. Luceafărul
Cenaclul DinOgor
Publicat: 13 Febr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE

 

La volanul civilizației

                                                          

,,Dacă ai 18 ani și-ți lipsește permisul de conducere ești un zero barat”, îmi mărturisea plin de sine un tânăr șofer, mândru nevoie mare la volanul bolidului lui taică-su. Așa o fi, ce știu eu?

Firește că obținerea permisului de conducere e un pas important în dezvoltarea individuală și colectivă a omului din ultimul secol, absența sa din buzunar transformându-se adesea într-un handicap locomotor social. Problema apare atunci când, deși (poate) ai obținut fără mită permisul de conducere, ești totuși necopt pentru navigarea socială pe care trebuie să o gestionezi în trafic.

Către finalul Anului Cocoșului de Foc mă simt captivat de cazul șoferului de 18 ani din Balta Arsă, care, la volan, acroșat fiind de automobilul unui bătrân de 68 de ani, i-a aplicat vinovatului o corecție demnă de gala Local Kombat, din Botoșaniul lui 2013. Mardeiașul de ocazie, vrând probabil să-i imite pe combatanții de la acea vreme, uzând însă de marca personală, și-a demonstrat măiestria și prin mânuirea bâtei de baseball, nelipsită din recuzita șoferului care se respectă. Rezultatul – luneta mașinii spartă, fața bătrânului tumefiată, urlete de groază din pieptul nepotului și al femeii din mașina intenționat faultată – va face înconjurul planetei, ori măcar al Europei, să vadă și alții ce tineri arătoși și hotărâți avem. În caz de război, puneți-vă pofta-n cui, băieți, că nouă ne e prieten râul, ramul… Noi nu stăm pe gânduri, pumnul, ciomagul ori briceagul ne e musai la îndemână, așa, pentru niscaiva adrenalină, numai bună pentru digestie. Mai rămâne să o rezovăm cu liberul la armele de foc, că ce, doar americanii să aibă faliții lor?!

Ar mai fi ceva de spus?! Tânărul va lua o amendă oarecare pentru distrugere și tulburarea liniștii și ordinii publice, iar tăticu’, după ce va fi uns cu ulei de măsline extravirgin niște uși cu clanța spre stradă, își va îmbrățișa fiul, că de, are băiatu’ sânge-n instalație, la fel ca străbunic’su Coroi… Cu mențiunea că haiducul moldovean avea o inteligență, un altruism și o diplomație care, la băiețașii cu blugii peticiți ai ultimului val, s-a volatilizat.

Să mai spui ceva despre vârsta de la care tânărul român are dreptul să pună gabja pe permisul de conducere? Să discutăm, de pildă, despre practicile din alte state europene, cum ar fi cele din Elveția, unde tinerilor de 18 ani, în urma examenului, li se eliberează un permis de conducere de probă pentru trei ani, iar în acest interval sunt obligați să fie însoțiți de un șofer cu experiență și să aibă un comportament ireproșabil în trafic?! Nu, n-are rost, la noi conduita rutieră reflectă onest dimensiunea civilizației pe care am dobândit-o de-a lungul vremurilor și pe care suntem capabili să o etalăm în toată splendoarea în familie, pe stradă, la magazinele cu promoții – unde, să recunoaștem, ne-a cam luat fața Nutella francezilor! –, ori, mai nou, în numerele de magie din spectacolul legilor justiției, catapultate în Parlamentul European ca lecție de vrednicie…    

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. DMG spune:

    …Subscriem, aprecieri!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania