Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

LIMBA ROMÂNĂ …

LIMBA ROMÂNĂ …
„Ȋn aceeaşi limbã toatã lumea plânge
Ȋn aceeaşi limbã râde un pãmânt
Ci doar în limba ta durerea poţi s-o mângâi
Iar bucuria s-o preschimbi in cânt”

“Vorbe-aş scrie peste o mie” şi tot nu aş putea cuprinde tot ce trebuie spus despre ea …
Existã oare, în lumea aceasta mare, limbã mai frumoasã decât limba românã? Cu siguranţã, nu! Suntem singurii care avem substantivul „dor” … Nu are echivalent în altã limbã, şi, chiar dacã s-ar gãsi, nu ar exprima acelaşi sentiment … Dar ar putea oare? Cum? Când noi suntem cei mai în masurã sã îl definim?!
„Limba noastrã-i … o comoarã”, lãsatã, de mii de ani, moştenire pe acest pãmânt! „Limba noastrã cea românã, limba doinelor de aur” şi tradiţiile noastre sunt bogaţiile cele mai de preţ, sunt singurele care ne-au mai ramas, de fapt, în lumea haoticã în care trãim astãzi. Datoria noastrã este sa le lãsãm, mai departe, moştenire copiilor noştri, sã îi învãţãm sã vorbeascã corect româneşte, sã îi educãm sa pãstreze tradiţiile româneşti, sã fie crescuţi sã îşi respecte ţara, graiul, cântul, neamul şi sã se mândreascã peste tot în lume cã sunt ROMÂNI!
De cealaltã parte a Prutului, basarabenii îşi declarã cu mândrie statutul de ROMÂNI, îşi cresc copiii în spirit ROMÂNESC, îşi respectã tradiţiile ROMÂNEŞTI, deşi, ani la rând, au fost vitregiţi de bucuria de a se numi ROMÂNI …
31 august este zi de sãrbãtoare naţionalã în Basarabia! În fiecare an, la aceastã datã,  pe Aleea Clasicilor din Chişinãu se dezvelea câte un bust. Întreruptã in 2001, aceastã tradiţie se reia acum, iar astãzi, pe aceeaşi alee, va fi dezvelit bustul marelui poet Grigore Vieru, cel care a descris, prin vers, condiţia lui de român şi dorinţa arzãtoare de aducere a Basarabiei acasã. Alãturi de el, artistul nostru, Paul Surugiu (Fuego), a militat şi continuã sã o facã şi acum, prin cânt, prin melodii care ne pun cu adevãrat în valoare pe noi, românii, pentru refacerea podului de flori dintre cele douã maluri ale Prutului și pentru „aducerea și conservarea frumosului prin artă, pe marea scenă a vieții!”
Ascultând melodii precum „Carpaţii scriind” sau „Limba noastră” nu poţi decât să confirmi că
„limba maternă este parte din Sine”… „Cum ai putea s-o dai uitãrii?”
În orice colţ de lume te-ai afla, ea trebuie sã te însoţeascã mereu! Este cartea noastrã de vizitã!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

9 comentarii la acestă însemnare

 1. Iulia spune:

  Iti multumim Ana pentru promovarea limbii romane, limba noastra draga in care am invatat sa iubim! Intr-adevar, ascultand melodia „Carpatii Scriind” nu cred ca nu ai cum sa nu te mandresti ca esti roman si ca vorbesti aceasta limba frumoasa! Felicitari, Ana!

 2. Georgescu Giovana spune:

  Ai cuprins in articolul tau tot ce se poate spune mai frumos si mai adevarat despre limba noastra romana, atat de frumoasa si de bogata!!!Ma bucur si multumesc ca exista tineri ca voi care iubesc limba in care s-au nascut si crescut. Ea face parte din fiinta noastra… nimic nu poate fi mai adevarat. Si ce apreciez mai mult este faptul ca tu esti cea mai potrivita sa vezi bogatia limbii noastre, folosind(prin natura meseriei tale)alte limbi straine. Minunat articol…Sa ne mandrim ca suntem romani!!!

 3. Ana Maria Halalai spune:

  Doresc sã mulţumesc acestei reviste de culturã pentru cadoul frumos (primit cu doar câteva zile înainte de ziua mea de naştere) şi sã mai spun doar atât:

  Prin natura profesiei mele (cea de traducãtor autorizat), scriu si vorbesc zilnic trei limbi (românã, spaniolã, englezã). Însã, oricât de mult mi-ar plãcea o limbã strãinã, nu aş putea niciodatã simţi, iubi, trãi decât româneşte. E limba mea, e ţara în care m-am nãscut, o ţarã cu locuri frumoase la tot pasul, cu tradiţii, o ţarã ce meritã promovatã prin orice mijloc posibil. Nu am sã înţeleg niciodatã de ce unii aleg sã scrie pe diverse pagini de internet în orice altã limbã, numai în limba noastrã cea românã, nu! E trist! Cu atât mai trist cu cât strãinii ne apreciazã tocmai pentru doinele noastre, pentru cântecele româneşti, pentru tradiţiile pe care le avem în preajma sãrbãtorilor de iarnã!
  Mã bucur, în schimb cã, în lumea aceasta haoticã în care trãim, mai existã oameni şi artişti, aşa cum este şi Paul Surugiu (Fuego), care îşi doresc sã lase moştenire celor ce vor veni pe acest pãmânt, melodii, cântece, colinde, poezii, toate interpretate în dulcele grai românesc!

 4. Maria Cira Ichim spune:

  Felicitari Ana, avem nevoie de oameni ca tine. Limba noastra-i frunza verde, Zbuciumul din codrii vesnici, Nistrul lin,ce-n valuri pierde, Ai luceferilor sfetnici. M-am mandrit si ma mandresc in fiecare zi a existentei mele, cu limba romana, cu tara romaneasca, cu neamul meu cel Romanesc…

 5. Mihaela Herea spune:

  Un articol frumos si sensibil despre limba romana,limba in care am spus pentru prima data mama si tata,limba in care stim cel mai bine sa iubim,sa visam,sa credem,sa ne rugam.
  Multumim Ana pentru frumoasele cuvinte si inca o data felicitari!

 6. CARMEN CAPATU spune:

  MULTE FELICITARI .ARTICOLUL TAU ESTE UN MESAJ VERITABIL ,PLIN DE VALOARE PRIN CONTINUTUL SI CALDURA CELOR EXPRIMATE.ESTE UN INDEMN ADRESAT FACTORILOR RESPONSABILI,DE A TRANSMITE URMASILOR TRADITIILE, VALORILE ,FRUMUSETEA LIMBII ROMANE SI SENTIMENTUL PATRIOTIC. FIE CA TOATE CELE TRANSMISE CU ATIT PATOS SA SE REALIZEZE.
  MARE PACAT ESTE CA DATORITA PLECARII IN STRAINATATE, MULTI COPII NU POT GUSTA DIN DULCELE GRAI ROMANESC.

 7. adriana iliescu spune:

  iti multumesc ana mea draga in primul rand pentru articolul extraordinary apoi pentru ca esti a noastra

  articolul tau este fabulous cuprinde tot ce ar trebui sa cuprinda si e cu atat mai bineveni cu cat atata ne a mai rams de la strabuni

 8. adriana iliescu spune:

  artcolul este fabulous
  ai cuprins in el tot ce ar fi trebuit
  imi pare foarte bine ca ai facut o
  atata ne a mai ramas de la strabuni si o tara minunata mirifca dar cu care nu stim ce sa facem
  iti multumesc ca ai facut asta si mai ales ca esti a noastra

 9. Dana spune:

  Limba noastra-i o comoara…e cea mai frumoasa limba si ar trebui ca toti locuitorii Romaniei sa stie vorbi si scrie corect in limba romana!Ma bucur sa vad ca mari aristi,asa cum e si Fuego promoveaza limba romana peste tot in lume prin cantecele lui,dar ca exista si oameni de rand care scriu asa de frumos de limba noastra stramoseasca!Felicitari pentru acest articol si mi-ar placea sa vad cat mai multe articole de acest fel!!!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania