Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Mici reflecții asupra personalității de excepție a Maicii Tereza de Calcutta. Interviu cu Klaus Kenneth, realizat de Tudor Petcu

 ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 29 Apr. 2018
Autor: Tudor PETCU
Interviu
Publicat: 30 Apr. 2018
Editor: Ion ISTRATE
 .

Mici reflecții asupra personalității de excepție a Maicii Tereza de Calcutta. Interviu cu Klaus Kenneth realizat de Tudor Petcu

 .
Klaus Kenneth, scriitor și muzician elvețian, este una dintre cele mai puternice voci ale Ortodoxiei din Occident. Copilăria și adolescența sa au fost marcate de o serie de experiențe tulburătoare, însă ulterior a avut parte și de un ciclu amplu de peregrinări spirituale până la întâlnirea decisivă și revelatoare cu Ortodoxia. De altfel, toate acestea sunt relatate amănunțit în cartea sa „Două milioane de kilometri în căutarea adevărului”, tradusă inclusiv în limba română. Totuși, un capitol deosebit de important în călătoria sa spirituală îl reprezintă întâlnirile cu Maica Tereza de Calcutta despre a cărei personalitate Klaus Kenneth mi-a acordat un scurt interviu.
 .

1.) Având în vedere că viața dvs. poate fi considerată o călătorie spirituală puternică, aș fi foarte interesat să aflu cum și când ați întâlnit-o pe Maica Tereza și cum ați putea să o descrieți din punct de vedere spiritual.
Am cunoscut-o în 1978 la Calcutta, în India. Era o persoană care m-a impresionat prin rugăciunea și credința ei profundă. Un adevărat creștin care ulterior a devenit unul dintre izvoarele mele de înțelepciune, unul dintre punctele de reper din viața mea. Faptul de a fi cunoscut-o pe Maica Tereza m-a ajutat să reflectez mai bine asupra unor virtuți elementare precum smerenia sau simplitatea pe care înainte nu le conștientizam.

2.) Care a fost rolul pe care Maica Tereza l-a jucat în viața dvs, mai ales în evoluția dvs spirituală?
M-a ajutat să regândesc religia hindusă de care mă îndrăgostisem în încercarea mea de a dobândi cunoașterea mistică și mi-a indicat calea către Isus Hristos și către Maica Sa, Maria. În acel moment nu eram încă pregătit să accept creștinismul, dar totuși eram profund marcat și impresionat de felul în care Maica Tereza trăia creștinismul, adică Adevărul revelat, ceea ce rar am întâlnit de-a lungul vieții mele.

3.) Care a fost cel mai important sfat pe care l-ați primit de la Maica Tereza și cât de util a fost el pentru dvs?
Ea mi-a explicat diferența dintre „ce” este adevărul și care este Adevărul. Datorită Maicii Tereza am înțeles că trebuie să „câștigăm” inima oamenilor și nu să le-o umplem cu o teologie uscată sau conceptuală. De asemenea, îmi aduc aminte cu emoție de o altă afirmație profundă de-a Maicii Tereza: … „îmi doresc ca fiecare persoană care vine la mine să plece mai bogată”. Sunt cuvinte la care mă gândesc și astăzi și îmi dau seama de importanța lor inclusiv atunci când sunt chemat să vorbesc în fața oamenilor.

4.) Ar fi corect să spunem că sărăcia a reprezentat un mod de viață pentru Maica Tereza? Vă adresez această întrebare gândindu-mă la faptul că ea a ales să trăiască și să slujească într-o țară ca India.
S-a dus în India pentru a-i ajuta pe cei săraci pentru că până la urmă aceasta era misiunea pe care Dumnezeu i-o dăduse. Iar ea a înțeles acest fapt și s-a dovedit a fi o vrednică slujitoare a Domnului, neinteresând-o sub nicio formă aspectele materiale. A fost capabilă să se abandoneze cu adevărat în iubirea lui Dumnezeu, ceea ce inclusiv eu am remarcat în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu ea.

5.) De ce ar trebui ca Maica Tereza să fie considerată sfântă din perspectiva dvs ortodoxă?
Maica Tereza nu este celebrată ca sfântă în Biserica Ortodoxă, cel puțin nu deocamdată, dar este întru totul respectată pentru viața ei, așa cum de altfel și merită. Iar în ceea mă privește, nu am niciun drept să spun dacă Maica Tereza a fost sau nu o sfântă, dar cert este că a fost un om virtuos și curat care greu își poate găsi un echivalent. Nu sunt mulți creștini asemenea ei pe care să-i fi întâlnit și de câte ori îmi aduc aminte de întrevederile avute, mă cuprinde o emoție puternică. Maica Tereza este unul dintre cei care mi-a deschis calea către Hristos și pentru acest lucru îi voi fi întotdeauna recunoscător.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania