Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

MIRCEA CĂRTĂRESCU, DOCTOR HONORIS CAUSA AL UNIVERSITĂȚII ,,OVIDIUS” CONSTANȚA

Comunicat de presă
Primit pentru publicare: 27 apr. 2017
Autor: Valentin VANGHELESCU, Biroul de presă – Departamentul de Imagine și Comunicare Universitatea „Ovidius” din Constanța
Publicat: 27 apr. 2017
Editor: Ion ISTRATE


 

 

Mircea Cărtărescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UOC

 

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) vă așteaptă luni, 8 mai 2017, la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare (Aula B, etaj I, Bd. Mamaia nr.124), la ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa domnului Mircea Cărtărescu, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și științelor umaniste.
După ceremonie, Mircea Cărtărescu va susține conferința cu titlul: „Liniile de forță ale poeziei de azi” – iar accesul celor interesați este liber.
Profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor român la nivel internațional, candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură.
Vârf de lance al generației optzeci, „generația în blugi” care „a coborât poezia în stradă”, Mircea Cărtărescu a devenit scriitorul ei emblematic, conferind poeziei românești forța unei noi expresivități, o nouă sensibilitate, care a marcat generațiile poetice ulterioare cu volume care fac parte acum din marea poezie a secolului XX: Faruri, vitrine, fotografii, (1980); Poeme de amor (1983); Totul (1985); Levantul (1990); Dragostea (1994); Dublu CD (1998); Plurivers, vol. 1 şi 2 (2003), 50 de sonete (2006), Nimic (2010).
Cu o extraordinară capacitate de a se reinventa, Mircea Cărtărescu a trecut la o proză care l-a situat în scurt timp printre marii autori contemporani și printre clasicii literaturii universale. Romanele sale sunt traduse în toate limbile europene și nu numai: Visul (Nostalgia) (1989); Travesti (1994); Orbitor. Aripa stângă (1996); Orbitor. Corpul (2002); Enciclopedia zmeilor (2002), Orbitor, aripa dreaptă (2007), Solenoid (2016). La acestea se adaugă remarcabilele volume de proză scurtă, De ce iubim femeile (2004), Frumoasele străine (2010), Ochiul căprui al dragostei noastre (2012), Fata de la marginea vieții (2014).
Mircea Cărtărescu este și un eseist și un publicist care privește cu luciditate, ironie melancolică și discernământ etic societatea românească. Volumul său recent, Peisaj după isterie (2017), oferă răspunsuri nuanțate unei interogații fundamentale cu privire la societatea românească: „cum putem trăi împreună?”.
Devotat literaturii, erudit, elegant, jovial și luminos în atitudinea sa față de ceilalți, Mircea Cărtărescu este o personalitate carismatică prin care cultura română dobândește audiența internațională pe care o merită.
Mircea Cărtărescu este cel mai premiat scriitor român în străinătate, cu o carte de vizită remarcabilă: laureat în 2005 al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, în 2011 a primit Premiul Internațional Vilenica din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internațional pentru Literatură Berlin – Haus der Kulturen der Welt și în 2013 de Premiul Internațional Spycher-Leuk în Elveția și de Premiul Internațional de poezie de la Novi Sad. În 2014 a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania în 2014, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) și Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016).
Evenimentul pe care Universitatea „Ovidius” din Constanța, în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România  (USR),  îl propune publicului face parte dintr-un proiect mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean către marile personalități ale culturii românești și internaționale.
Editura Humanitas va asigura un stand de la care pot fi achiziționate toate cărțile autorului, inclusiv ultimele apariții editoriale, romanul Solenoid și volumul de publicistică, Peisaj după isterie, evenimentul fiind urmat și de o sesiune de autografe.
La eveniment vor participa înalte oficialități locale, iar dialogul dintre autor și jurnaliști se va desfășura la sfârșitul evenimentului în cadrul unei conferințe de presă.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania