Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Opera Silviei Lazarovici – O punte dinspre trecut, o aripă spre viitor

Primit pentru publicare: 21 mai 2017
Autor: Dorina RODU, redactor și secretar de redacție
Publicat: 21 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Opera Silviei Lazarovici

O punte dinspre trecut, o aripă spre viitor

 

În oamenii frumoși, e frumoasă și toamna. – Plutarh

Într-o lume tot mai superficială și plină până la refuz de orgolii și ignoranță îndreptată spre cultură, este minunat să avem printre noi oameni precum Silvia Lazarovici, o persoană modestă, un om de caracter cu un profil moral aparte parcă atins de strălucirea stelelor. O doamnă în adevăratul sens al cuvântului, un model demn de urmat.

Opera  Silviei Lazarovici – Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic. Ed. a 3-a Rev. și Ad. – este, după cum afirma  Ion Istrate – directorul Editurii Agata, (…) un ad acta!… pentru o contribuţie la organizarea memoriei culturii acestor ţinuturi, care au dat neamului românesc atâtea personalităţi de valoare. Este un atac ad ignoratiam! Este, înainte de toate, o operă de patrimoniu, o remarcabilă execuţie ştiinţifică, vastă în comparaţie cu alte dicţionare specifice scriitorilor şi operelor lor de pe anumite arealii. Este o muncă începută cu câţiva ani în urmă, dar care nu se va încheia vreodată, pentru că, cu siguranţă, această izbândă botoşăneană va fi preluată de generaţii şi generaţii. Într-adevăr o operă de patrimoniu, săvârșită cu multă muncă minuțioasă, care are o contribuție însemnată în istoria literaturii județului Botoșani, dar și în cea națională, cum a precizat prof. dr. Dan Prodan în prefața Dicționarului biobibliografic Scriitori și Publiciști Botoșăneni: Mai pot afirma că Dicționarul biobibliografic (1817 – 2017), Scriitori și Publiciști botoșăneni, completează informațional dicționarele academice tematice apărute la nivel național, în ultimele decenii.

Silvia Lazarovici a ajuns per aspera ad astra (pe căi aspre către stele) prin demnitatea, loialitatea și dedicația cu care a lucrat la întocmirea acestei opere de o mare anvergură, nelăsându-se învinsă de obstacolele pe care le-a întâmpinat. Prin dedicarea, tăria și modul de a acționa logic și pe aceeași linie de conduită în alcătuirea lucrării, S. Lazarovici este un pilon veritabil pentru literatură, o punte, care, prin opera sa, face legătură între scriitorii trecutului cu cei din prezent și oferă, astfel, o temelie bine consolidată și o aripă de răspândire culturală puternic cristalizată spre viitor, către generațiilor următoare, pentru a nu-și uita rădăcinile și nici identitatea. Nelson Mandela spunea că Toți oamenii își pot depăși condiția și pot dobândi succesul, dacă sunt pasionați și dedicați cauzei lor, într-adevăr pasiunea și dedicația acerbă a doamnei S. Lazarovici a ajutat-o la adunarea atâtor informații și consfințirea lor în opera sa, dar cred că i-a pavat anevoioasa cărarea a muncii neobosite, cu înțelegerea și răbdarea necesară, pentru a duce la bun sfârșit o lucrarea de asemenea amploare.
Această operă emblematică pentru Botoșani a văzut lumina tiparului datorită Silviei Lazarovici, care și-a închinat cu sfințenie timpul, pentru a definitiva încă o ediție a dicționarului biobibliografic, la care s-a aplecat, nu pentru ea însăși, ci pentru întreaga literatură/ cultură atât botoșăneană cât și națională; afirmația lui Traian Vuia potrivindu-i-se ca o mănușă: Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman.

Cu încrederea că pe viitor va apărea și următoarea ediție a acestei opere remarcabile, sperând că va fi susținută și va fi înțeleasă că are nevoie de un ajutor concret din toate punctele de vedere, țin să o felicit încă o dată pe Doamna Silvia Lazarovici pentru toată munca depusă în folosul literaturii botoșănene!
Vivat academia! Vivant professores! Semper sint in flore !

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.570 de abonați

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Octavian Vitcu spune:

    Felicitari doamnei profesoare Silvia Lazarovici,pentru munca depusa la realizarea Dictionarului biobibliografic,a Scriitorilor si Publicistilor Botosaneni,Ed.a 3-a,Rev.si Ad.-2o17.Cartea este un prieten rece,dar adevarat,care va dainui peste veacuri.Cu desebit respect,prof.gr.I inginer Octavian Vitcu – Ibanesti.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5