Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Poeme cioplite cu “dinții” lui Boreas de Persida Rugu

Volumul “Poeme pe zimții vântului “ de Persida Rugu, apărut la Editura “IDEEA europeană”, Colecția Poezie, în 2022, la București, și primit cu dedicația:” Familiei de scriitori Al.Florin Țene, Titina Țene, Ionuț Țene, cu toată prețuirea și prietenia, Persida Rugu“ se deschde cu o prezentare esențializată a biobibliografiei autoarei, inclusiv cu un motto-u: “Fratelui meu! El “a plecat într-o zi, dar nu a dispărut niciodată- pur și simplu, eu am devenit incapabilă să-l văd întotdeauna…Stephane Allix”.

 • Boreas, fiind, zeul grec al vântului rece de nord, al furtunilor și al iernii. Deși în mod normal era considerat vântul de nord, scriitorii romani Aulus Gellius și Pliniu cel Bătrân l-au luat pe Boreas ca un vânt de nord-est, echivalent cu zeul roman Aquilo sau Septentrio, similar cu furtunile de iarnă din Nor’easter , precum trăirile poetei despre  care facem vorbire.
 • Cartea este structurată în patru cicluri, având următoarele titluri, incluzând metafore plastice și sugestive: “ Albastrul din zori“,”Amiaza rinocerilor“,”Frunza de jad a înserării “ și “ “Pietrele nopților  însângerate”. încheindu-se cu o “Postfață” semnată de Constantina Raveca Buleu.
 • Volumul cuprinde 98 de poeme, număr ce mă duce la simbolistica acestei cifre, care înseamnă “esența îngerului numărul 98 este construirea a ceva pentru beneficiul de durată al umanității. Când acest număr este redus la o singură cifră, devine numărul 8. Aceasta înseamnă că numărul 98 este un amestec de energii și atribute ale numerelor 9 și 8.
  Cifra 9 înseamnă umanitarism, filantropie și toleranță.
  Cifra 8 înseamnă eficiență, realism și afaceri.
  Numărul 98, ca o combinație a acelor energii, înseamnă a lucra în beneficiul umanității. Acea muncă poate fi, stabilirea de sisteme, construirea de instituții, drumuri și clădiri, care vor fi utile multor oameni.
  Numărul de 98 de persoane este echilibrat și plin de compasiune. De asemenea, sunt productivi și fac lucrurile rapid.
  Sunt manageri pricepuți și înțeleg nevoia de a avea un echilibru între muncă și odihnă și își gestionează echipele conform convingerilor lor. Ei știu să motiveze oamenii să își atingă obiectivele. Sunt realiști și văd lucrurile și situațiile așa cum sunt.
  Dacă numărul 98 este numărul tău destin, cel mai probabil ești foarte eficient și productiv.
  Ești un bun om de afaceri. Ai tendința de a te concentra pe obiective mari care vor beneficia și umanitatea într-un fel.
  Dacă numărul 98 este numărul dorinței inimii tale, ești o persoană care are o dorință de abundență financiară, printre altele pentru a putea dona o parte din acea bogăție în scopuri umanitare”.
 • Interpretarea mea este că în „Poeme pe zimții vântului”poeta dă corp și formă unui fond subconștient, proiectându-l în afară și urmărindu-l — cu o anume fascinație — în personajele pe care le-a creat din acest „aluat” propriu. Nu exclud, desigur, nici varianta ca Persida Rugu să fi studiat atent această tipologie.a „luminii dintre două anotimpuri”, reținând-o într-un exemplar uman sau altul din realitatea “marelui arbore  format din silabe “, adică CUVÂNTUL.. Nu e dificil să ne aventurăm într-o noapte  în „clopotul turlei”pentru a găsi acolo inima celui mort clădind o turlă asemeni personajelor goetheniene.
 • . Însă pe acest nivel de realitate înconjurătoare, autorea a imprimat propriul subconștient, făcând să se întâlnească obiectul observației și subiectul cunoscător. Ca într-un personaj gheothnian, cum spunea mai înainte. Foarte rar perspectiva devine tranzitivă și auto-centrată, ca în “Curcubeul alchimic “, unde vocea poetei despică inima în două jumăăți învelindu-le cu o velință de lumină ce se face auzită. În rest, o lume tulbure și stranie iese la suprafață din chiar eul liric (așa cum iese uneori din subconștientul nostru, în vise), devenind substanțială și de un extraordinar efect poetic.
 • Un univers al cognivității și al suprarealismului descoperim în poeziile Persidei Rugu, unde analiza eului, ca un lanț cauzal, ce se exprimă și prin mitologia parentală și frățească, dezvoltă o estetică de luat în seamă.Poeta ilustrează un caz de stabilitate sentimentală și cu umorile accentuate de o emoție  literară, profundă, și care e supusă unei fluctuații de natură pur expresivă, voind să pună de acord conceptul cu imaginea.Eul tangențiază, uneori, cu filozofia, atunci când nu se abordează versul clasic:”Uneori lacrima apasă pământul ars 
 • și totul devine omăt-
 • alteori coroana de jar săgetează amurgul
 • și somnul curge
 • incandescent„(Pecetea anotimpului ).
 • Volumul “POEME pe  zimții vântului “este un padant romantic, un epitalam pentru viață, în stilul lui Cezar Ivănescu.Ciclurile incluse în acest volum formeză un Eden al triumfului al sensibilității poetice, o creațiune de natură apolinică, în sensul  strict,al unui   adjectiv care provine de la numele heladic al zeului-Soare, Apollo.În filozofie, la Nietzsche, se înțelege o atitudine meditativ-teoretică, bazată pe ordine, armonie, echilibru și măsură opusă dionisiacului.
 • Prezentul volum e absolut memorabil, precum  celelate 10 volume publicate de Persida Rugu.Această cifra compusa din 0 si 1, doua cifre care formeaza primul “cuplu cosmic”:Zero este sursa totului, intentia divina, voința creatoare care precede manifestarea;Unu reprezinta lumea creată, manifestată. Totul armonios si coerent; astfel se încheie cercul deschis și închis de poetă.

 

Al.Florin ȚeneAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania