Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Să ne facem datoria! Scrisoare deschisă către Președinte și Liderii de Coaliție

Scrisoare semnată de prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, fost senator de Sibiu, în numele românilor transilvăneni, cu încrederea că reconcilierea româno-maghiară trebuie să aibă ca fundament recunoașterea adevărului istoric, regretul și dezavuarea genocidului antiromânesc din Transilvania anilor 1940-1944. (Sursa, Simina LAZĂR)

Scrisoare deschisă către Președinte și Liderii de Coaliție

Domnule Președinte al României, Domnilor lideri ai coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR,

Actualizat: 04.01.2021 – 18:55

SCRISOARE DESCHISĂ către:
Președintele României Klaus Iohannis, Președintele PNL Ludovic Orban, Primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan, Președintele USR Dan Barna, Președintele PLUS Dacian Cioloș, Președintele UDMR Kelemen Hunor

Domnule Președinte al României,
Domnilor lideri ai coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR,

În ultimii ani, șefa TVR Doina Gradea a implicat Televiziunea Română în numeroase scandaluri precum „Cap de porc”, „Interzicerea emisiunii Starea nației (Dragoș Pătraru) la ordinul lui Dragnea”, „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR-Cluj” (în 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia TVR-Cluj ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de autorul plângerii, deputatul de Cluj E. Ungureanu).

În ultimele zile Doina Gradea a angajat TVR în alte două scandaluri, cele mai revoltătoare: scandalul „Revelionul TVR 2021” și scandalul uriaș dar aproape necunoscut la nivel național, reprezentat de demiterea ilegală începând din 1 ian. 2021 a Comitetului director al TVR-Cluj pentru „vina” de a fi realizat și difuzat, inclusiv în cadrul „Revelionului TVR-Cluj 2021”, programe dedicate Centenarului Trianon (1920-2020), cu invitați precum eminentul istoric clujan Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Menționăm că pentru a nu supăra UDMR asemenea programe nu au fost realizate la studiourile TVR din București, conduse de Doina Gradea.

Precizăm că prin tratatul de pace semnat la Trianon în 1920, Marea Unire a Românilor din 1918 a fost recunoscută la nivel internațional.
Situația creată în ultimele zile la TVR-Cluj reprezintă un uriaș „butoi cu pulbere” care poate exploda oricând dacă nu se iau imediat măsuri corecte.

Domnule Președinte al României, domnilor lideri ai coaliției de guvernare, ați jurat „să apărați democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României”. Potrivit Constituției, „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Teritoriul României este inalienabil. Statul are ca fundament unitatea poporului român. Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege”. 

Conform publicației de investigaţii Gazeta de Cluj, programele TVR-Cluj dedicate celebrării a 100 de ani de recunoaștere internațională a Marii Uniri a Românilor au supărat foarte mult liderii maghiari: „UDMR a condiționat sprijinul politic solicitat de Doina Gradea [șefa disperată a TVR că va fi demisă de noua putere] cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal [Cluj şi Târgu-Mureş] a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, de aliați și de alternative, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”.

Conform „înțelegerii”, șefa TVR a demis ilegal întregul Comitet Director al TVR-Cluj (condus de d-l Romeo Couți) și a numit, tot ilegal, o nouă conducere propusă de UDMR, prezidată d-l Alin Gelmărean, soțul d-nei Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, regizoarea documentarului despre istoria maghiarilor din Transilvania, finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români. Analiza acestui documentar (semnată de I.Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918. Teza din filmul UDMR este susţinută, în primul rând, de cei mai radicali politicieni de la Budapesta, fiind, din nou, evident, că dl Kelemen Hunor este, şi de această dată, un proxy al intereselor Ungariei. /…/Nici nu mai are sens să amintim de principiul „ascultă şi partea opusă”, esenţial în istoriografie, care ar fi trebuit regăsit în documentar”. Ne întrebăm de ce în acest film nu este prezentată opinia prestigiosului istoric Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mai ales că locuiește la Cluj, asemenea d-nei Vig Emese…
Este evident că rostirea adevărului istoric nu ar mai fi posibilă la TVR-Cluj sub bagheta șefei cu propaganda UDMR, d-na Vig Emese, care începând de azi 4 ianuarie conduce ilegal TVR-Cluj prin intermediul soțului dânsei.

Domnule Președinte al României, domnilor lideri ai coaliției de guvernare, prin „instalarea în fruntea TVR Cluj și a TVR Târgu-Mureș a unor conduceri agreate de UDMR și prin aprobarea unui conținut editorial al viitoarelor programe TV în conformitate cu dorințele maghiarilor”, se crează condițiile de a fi călcate în picioare drepturile constituționale ale populației majoritare din Ardeal, Crișana și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și se crează premize pentru: (1) contestarea, în cadrul viitoarelor programe ale TVR-Cluj și ale TVR-Târgu-Mureș, a Tratatului de pace semnat la Trianon în 1920, și, implicit,  contestarea actualelor frontiere româno-maghiare; (2) izbucnirea și escaladarea imprevizibilă a unor conflicte interetnice; (3) declarația de autonomie a Ținutului Secuiesc, apoi de independență și, finalmente, de unire cu Ungaria, conform proclamației revoluției ungare din 15 martie 1848 care a decretat ilegal la Budapesta unirea Transilvaniei – locuite majoritar de români – cu Ungaria, ceea ce a dus la revoluția națională din anii 1848-1849, respectiv la războiul țăranilor români conduși de Avram Iancu împotriva Ungariei. Subliniem că liderii de azi ai UDMR consideră ziua de 15 Martie ca o „zi națională a maghiarilor din România” tocmai datorită proclamării la 15 martie 1848 a unirii Transilvaniei cu România…

Azi, liderii politici maghiari contestă Tratatul de la Trianon semnat în 1920 de Ungaria, România și Puterile Aliate care au câștigat Primul Război Mondial, Ungaria recunoscând astfel unirea Transilvaniei cu România, votată democratic la 1 Decembrie 1918 în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia.

Având în vedere declarațiile contestatare ale liderilor UDMR care face parte din actuala coaliție de guvernare, românii din Transilvania, în special cei din Cluj, se tem că UDMR va șantaja actuala coaliție de guvernare cu pierderea majorității în Parlament dacă la conducerea TVR-Cluj ar reveni, conform legii, Comitetul Director demis ilegal începând din 1 ian. 2021.

În contextul creat în aceste zile la TVR-Cluj, românii din Cluj se gândesc cu groază că nu ar fi exclus un nou Dictat de la Viena precum cel din 30 august 1940, când Tratatul de la Trianon a fost contestat de Ungaria cu acordul Germaniei care a impus României să cedeze Ungariei jumătatea de nord a Transilvaniei și Ținutul Secuiesc. Acel dictat a dus la genocidul antiromânesc și la masacrele antievreiești din Transilvania anilor 1940-1944. Ca urmare a eliberării Transilvaniei în anul 1944 de către armata română, Ungaria a semnat în 1947 Tratatul de pace de la Paris, recunoscând oficial, pentru a doua oară (!), granița româno-maghiară stabilită acum o sută de ani la Trianon.

Domnule Președinte al României, domnilor lideri ai actualei coaliții de guvernare, astăzi România și Ungaria sunt țări-surori în cadrul Uniunii Europene și a NATO. A contesta azi Tratatul de la Trianon – așa cum fac liderii politici maghiari din Ungaria și din România – înseamnă a te înfrăți cu Horthy și Hitler. 

Liderii maghiari de azi ar trebui să regrete și să dezavueze genocidul antiromânesc și masacrele antievreiești din Transilvania anilor 1940-1944, așa cum le-am propus trei ani la rând, în trei scrisori deschise – propuneri de reconciliere etnică pe baza recunoașterii adevărului istoric – publicate de Agenția Națională de Presă când eram senator de Sibiu (2012-2016), scrisori ignorate de liderii UDMR cu toate că eram colegi în Parlamentul României.

George Santayana spunea că „cine își uită istoria e condamnat să o repete”. Românii din Transilvania nu pot uita că în cei patru ani de ocupație a Transilvaniei de nord de către Ungaria (sept.1940-oct.1944) mii de români au fost martirizați pentru „vina de a se fi născut români”, autorii crimelor fiind membri ai armatei maghiare, ai poliției și jandarmeriei maghiare, membri ai unor organizații șovine sau paramilitare maghiare, precum și localnici maghiari.

Iată doar câteva exemple care trebuie cunoscute, regretate și dezavuate de maghiarii de azi, chiar dacă nu au nicio vină pentru crimele comise de unii dintre părinții sau bunicii lor (exemple preluate din surse oficiale necontestate de istoricii maghiari):

<<În 9 sept. 1940, în com. Treznea, jud. Sălaj, românii sunt masacraţi prin împușcare, străpunşi cu săbii şi baionete, iar casele atacate cu grenade şi incendiate. „Nicolae Brumar a fost luat de acasă şi împreună cu soţia şi cele două fiice au fost împuşcaţi, apoi sfârtecaţi cu baionetele. Vasile Mărgăruş a fost ridicat de acasă, străpuns cu baioneta în mai multe părţi ale corpului, şi împuşcat în cap. Preotului ortodox, ascuns în casa parohială, i s-a dat foc şi a ars împreună cu casa. /…/ Învăţătorul cu soţia s-au refugiat din faţa urgiei în comuna Pusta. Au fost prinşi şi aduşi amândoi în Trăznea, unde au fost răstigniţi de uşa bisericii şi împuşcaţi”. Publicistul american Milton G. Lehrer a consemnat: „Soldaţii au pătruns în case şi au asasinat pe oricine găseau în calea lor, incendiind casele. Este tipic cazul preotului român Trăian Costea, care, după ce a primit un glonte în cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului din biserică căruia i s-a dat foc şi care a ars în întregime odată cu cadavrul preotului.”Declarație de martor: „Ungurii au pus mâna pe copiii de români şi de vii îi aruncau în văpaia focului, arzând de vii în chinuri groaznice”.

Rezultatul masacrului de la Treznea: 263 români morţi şi raniţi (copii, femei, bărbaţi, tineri şi bătrâni). Anei Negreanu (65 ani) i s-au tăiat mâinile. Ana Sălajan (31 ani), fiind însărcinată, a fost străpunsă cu baioneta. Vasile Mărgăruş a fost găsit cu capul spintecat în două… Au murit 93 de persoane: 87 de români și 6 evrei. În acest masacru au fost implicaţi groful maghiar Ray Ferenc, notarul şi preotul maghiar reformat din Treznea.

La 10 sept. 1940 s-a comis o crimă monstruoasă la Huedin a cărui victimă a fost protopopul Aurel Munteanu din jud.Cluj: „O bandă de 21 de unguri agresivi l-au schingiuit, timp de 4 ore, cu o ferocitate care întrece orice închipuire. …L-au lovit peste cap, peste faţă, peste braţe cu ciomege. I-au smuls părul şi barba din rădăcină, cu carne cu tot. Budai Janos Gyepu i-a înfipt un baston în gură de mai multe ori până i-a ieşit prin ceafă. Şi totul se petrecea sub privirile soldaţilor unguri.”

În comuna Ip, jud.Sălaj, în noaptea de 13-14 sept.1940, „echipe de ostaşi unguri, însoţite de iredentişti şi membri ai Gărzii naţionale au scos din case pe toţi românii care nu fugiseră, i-au bătut până la sânge şi i-au schingiuit, zdrobindu-le oasele şi smulgându-le unghiile, apoi i-au împuşcat. Femeile, în plus, au fost batjocorite, iar copiii spintecaţi. După măcel a urmat jaful cadavrelor şi al caselor celor omorâţi. Cadavrele au fost cărate apoi cu căruţele, unii încă respirau, şi îngropate într-o groapă comună”. Au căzut victime acestui masacru 157 de români, copii, bătrîni, femei şi bărbaţi nevinovaţi.

Un document al Ministerului român al Afacerilor Externe consemna: „Soldaţi, jandarmi şi bande înarmate de „patrioţi” civili cutreierau satele româneşti devastând locuinţele şi schingiuind populaţia românească paşnică şi fără apărare. Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele, alţii au fost împunşi cu baionetele, altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetiţe de patru ani din Şuncuiuş (jud. Bihor) i-au turnat petrol în cap şi i-au dat foc, altora le-au sfărâmat dinţii, li se smulgea părul cu carne (cazul femeii Maria Dobradin Cluj), li se tăiau buzele (Suciu Tănase din Cluj), alţii au fost siliţi să bea sângele ce le curgea din răni, două fete, una de 18 ani şi alta de 14 ani din comuna Mihai Bravu (jud. Bihor), au fost schingiuite bestial fiindcă nu au lăsat să fie violate. Lui Dumitru Matei din Oradea i s-au scos ochii cu baioneta (18 sept. 1940) şi, în acelaşi oraş, fusese silit un bătrîn pensionar român, la 6 sept. 1940, după ce a fost maltratat, să mănânce fecalele şi să bea urină. Sute de tineri români au fost puşi la jug ca animalele şi siliţi să are și să grape.”

Într-un studiu întocmit (în acei ani) de Secretariatul de stat al naţionalităţilor din România asupra atrocităţilor săvârşite de horthyşti în teritoriul Transilvanei ocupate în perioada 30 aug.1940 – 1 nov.1941, respectiv în primele 14 luni de ocupație, se consemnează totalul atrocităților: 919 omoruri, 1.126 schingiuiri, 4.126 bătăi,  15.893 arestări.  Aceste atrocităţi au fost continuate de altele – până în octombrie 1944 – al căror bilanț nu a fost făcut niciodată.

Nicolae Iorga scria la 24 sept. 1940 în articolul „Rezultalul” din ziarul „Universul”: „Ce s-a petrecut acolo la luarea în stăpânire de armata şi administraţia ungară, sub ochii ei şi fără nici o încercare de a o opri, ba chiar cu binevoitorul ei concurs, întrece orice închipuire /…/. Spânzurări cu capul în jos, răstigniri, baterea cuielor în cap, presărarea cu var nestins a rănilor; acestea au fost, după câte ştiu până acum – şi martiriul se desluşeşte tot mai mult – semnele civilizaţiei poporului care s-a dezonorat prin asemenea acte. Statul român va face ce crede. Din partea noastră n-avem decât un sfat. A nu se clinti un fir de păr din capul unui cetăţean maghiar al României.”>>


Domnule Președinte al României, domnilor lideri ai actualei coaliții de guvernare, 

Cu două zile înainte de comemorarea Centenarului Trianon din 4 iunie 2020, în numele urmașilor victimelor Dictatului de la Viena, am solicitat liderilor maghiari să ceară tuturor maghiarilor ca în 4 Iunie să păstreze un minut de reculegere, de regret și de dezavuare față de genocidul antiromânesc și masacrele antievreiești din Transilvania anilor 1940-1944. Solicitarea a fost ignorată, cu toate că a fost publicată de două ori de ziarul România liberă și de alte ziare. Menționez că printre victimele Dictatului de la Viena s-au numărat tatăl meu, Victor Ilieșiu, responsabil al paginii culturale a ziarului „Tribuna Ardealului” din Cluj, agresat și scuipat de fasciștii maghiari din Cluj, precum și bunicul meu după mamă, Vasile Mureșan, care urma să fie spânzurat în centrul orașului Baia-Mare, în oct. 1944, ca pedeapsă pentru activități antihorthyste; a scăpat cu viață întrucât armata română a eliberat orașul mai devreme decât se credea.

Creștini fiind, românii au privilegiul de a ierta, dar au și datoria de a nu uita; iar maghiarii ar avea privilegiul de a regreta și de a dezavua asemenea crime.

Domnule Președinte, domnilor lideri ai actualei coaliții de guvernare, vă solicităm să respectați Constituția României și să vă respectați propriul jurământ. 

Vă cerem să acționați pentru revenirea imediată în fruntea TVR-Cluj a Comitetului Director demis ilegal și pe nedrept.
Domnule președinte Klaus Iohannis, întrucât sunteți „garantul integrităţii teritoriale a ţării”, aveți obligația de a „dezamorsa” cât mai curând posibil „bomba” care stă să explodeze. 

 București, 4 ianuarie 2021

Scrisoare semnată de prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, fost senator de Sibiu, în numele românilor transilvăneni, cu încrederea că reconcilierea româno-maghiară trebuie să aibă ca fundament recunoașterea adevărului istoric, regretul și dezavuarea genocidului antiromânesc din Transilvania anilor 1940-1944.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania