Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Șfichiul zilei. D.M.Gaftoneanu, poetul Botoșanilor

Primit pentru publicare: 23 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE.

Publicat: 23 ian.2015.

Șfichiul zilei

D.M.Gaftoneanu, poetul Botoșanilor

Astăzi, disdedimineață, de la redacția revistei noastre, mi se trimite o știre cu rugămintea s-o iau în seamă:  ,,Dublă prezență printre laureați pentru scriitorul D.M. Gaftoneanu din Botoșani la Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, ed. a VIII-a, 2014-15/ Rezultat notabil pentru scriitorul botoșănean D.M. Gaftoneanu care, la această ediție a Festivalului Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, a obținut la secțiunea Poezie locul 4 (media 9,00 și mențiune) dintre cei 322 de concurenți și, de asemenea, o altă mențiune la secțiunea Epigramă cu 126 de concurenți, fiind singurul participant din țară care apare nominalizat printre laureații ambelor secțiuni ale concursului./ Dintre membrii juriului îi amintim pe preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, câștigătorul ediției a VII-a a festivalului la secțiunea Epigramă, Florian Abel, inspectorul de limba română Mihai Morar, câştigătorul ediţiei a IV-a, secțiunea Epigramă, Ioan Toderaşcu, inspectorul de limba română Cristina-Marian Ionescu, câştigătoarea ediţiei a VII-a, secțiunea Poezie, poeta constănțeancă Mihaela Meravei, câştigătoarea ediţiei a IV-a, Poezie, scriitoarea Mihaela-Victoria Milescu și primarul oraşului Mizil, scriitorul Emil Proşcan./ http://www.romeojulietalamizil.ro/pdf/PREMIANTI_SI_MENTIUNILE_POEZIE_2015.pdf/ http://www.romeojulietalamizil.ro/pdf/PREMIANTI_SI_MENTIUNILE_EPIGRAMA_2015.pdf.” (botosaninecenzurat.ro)

D.M Gaftoneanu s-a născut la 13 aug. 1960, com. Vereşti, jud. Suceava. ,,[…] Poet, publicist. A absolvit Şcoala Generală Bursuceni, com. Vereşti, jud. Suceava, Liceul pentru Industrie Alimentară nr. 3 din Suceava, Institutul Politehnic din Iaşi, Facultatea de Mecanică, secţia TCM (1980-1985). […] Redactor al revistei de cultură Luceafărul din Botoşani (din oct. 2011), fondator al Gazetei de vitrină „Steaua Nordului” Botoşani (ian. 2012). […] Figurează în antologiile: Artă sfâşiată: 73 de poeţi contemporani/ V. Becart (Sibiu: Arhip Art, 2011), Antologia Dor de dor – Ipoteşti 2011/ M. Toma (Roman: Editura Muşatinia, 2011), Antologia „Romeo şi Julieta la Mizil” (secţiunea epigramă; Ploieşti: Editura LVS Crepuscul, 2012), Antologiile revistei Vama literară „al treilea val, a şaptea poartă, a 11-a poruncă” – generaţia aşteptismului, vol. 1/ D. Vorona (Bucureşti: Agent Press, 2012)./ OPERA: Steaua Nordului, Polaris (poezie, proză; Botoşani: Agata, 2011), Psalmii biblici în versuri (Botoşani: Agata, 2011), Odiseea omenirii (prozopoeme satirice; Botoşani: [s.n.], 2012). […]” (Silvia LAZAROVICI)

Dorel Mihai Gftoneanu ,,[…]După ce a fost remarcat de zeci de ori la evenimente culturale naţionale de către personalităţi recunoscute ale ambientului cuvântului scris în aceşti doi ani de la debut,. […]” Marin TOMA prevestește că ,,LA BOTOŞANI A RĂSĂRIT O NOUĂ STEA A POEZIEI ROMÂNEŞTI” și că ,,[…] Un POET nu e un nume ce se şterge din agende/ E Sisiful de travaliu… Sau Heracles din legende./ Cezar… Veni, vidi, vici! „Intrigant” ca Inorogul!/ E un Moise ce declamă de pe Table Decalogul! […]”

Cu un verset acatalecticant, D.M. Gaftoneanu este abracadabrant în spațiul literaturii botoșănene, ceea ce induce acrimonia acrocefalilor. Pe poet acest lucru nu-l deranjează și când are ocazia, și se întâmplă foarte des, fiindcă Domnia sa este prezent și activ pretutindeni la actul cultural, o zice: ,,…Constat când mă gândesc mai bine/ Că n-am trăit chiar în zadar-/ Deși sunt trist privind la mine,/ Sunt fericit când mă compar!”.

D.M.Gaftoneanu știe că e nevoie de bice groase pentru a îndrepta acefalia tagmei, dar un Om înzestrat, cu atât talent și înțelept, șfichiuiește (știm noi de ce?). Și aruncă, și aruncă mii de șfichiuri!   Dovada: prea mulți ridați și nebărbieriți la parada anuală a poeților, la Botoșani!

 

Note bibliografice:
1.Silvia LAZAROVICI: Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. Agata, 2013;
2.A. ANDREEA: Dublă prezență printre laureați pentru scriitorul D.M. Gaftoneanu din Botoșani la un festival internaţional de poezie, botosaninecenzurat.ro, a. andreea, Botoșani, 23 ian.2015; http://www.botosaninecenzurat.ro/20150123-dubla-prezenta-printre-laureati-pentru-scriitorul-d-m-gaftoneanu-din-botosani-la-un-festival-international-de-poezie.html
3. Marin TOMA, Scriitorul D.M. Gaftoneanu, promotor al prozopoemului satiric, Rev. Luceafărul (www.luceafarul.net), Nr.8(56)/2013; http://www.luceafarul.net/scriitorul-d-m-gaftoneanu-promotor-al-prozopoemului-satiric

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.594 de abonați

4 comentarii la acestă însemnare

 1. Angel spune:

  Ne faceti mandri ca suntem botosaneni! Mult succes si mult curaj!

 2. Radu Badescu spune:

  Aparitia acestui poet este inca o enigma din lungul sir al aparitiilor marilor poeti ai locului. Felicitari, stimate Poet! Inca o data ne-ati surprins intr-un mod placut.

 3. G.C. spune:

  Un exemplu de consecvență și determinare în peisajul literar național, dublat de talent și profunzime- iată portretul simplu al Poetului Dorel Mihai Gaftoneanu!

 4. Vasile Popovici spune:

  Profund, reflexiv, meditând asupra lucrurilor firii, cu stilu-i inconfundabil, poetul Dorel Mihai Gaftoneanu a urcat temerar pe scara axiologiei artei. Îi doresc sănătate, viaţă lungă şi putere de creaţie.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5