Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Speranțe renăscute –  Liga Scriitorilor Filiala Vâlcea

În calitate de membru al Ligii Scriitorilor și vremelnic ca președinte al filialei Vâlcea, voi face o prezentare a scurtei perioade în care am avut onoarea să mă alătur unui minunat grup de scriitori, uniți de dragostea pentru scris și dorința de a se pune în slujba cuvântului și a distinsului cititor. 

 •      Pandemia ne-a ținut departe de întâlnirile și evenimentele literare și culturale, dar nu ne-a putut lua dragostea de scris. Chiar dacă lumea a stat în loc o vreme, am avut fiecare răgaz și timp de analiză, ne-am redescoperit mulți dintre noi, am devenit poate mai înțelepți, mai creativi, am descoperit noi modalități de a ne exprima, de a ne conecta unii cu ceilalți.
 • A fost o perioadă grea, unele grupări literare au avut de suferit nemaiexistând întâlnirile periodice ale scriitorilor, sau și mai dureros, unii dintre ei au plecat pe drumul fără întoarcere, lumea scrisului devenind mai săracă.
 • Ca și alte organizații literare, și filiala Vâlcea a Ligii Scriitorilor,  a fost o vreme în derivă, probabil datorită perioadei grele prin care am trecut cu toții. Șocurile emoționale au dus la înstrăinare, la însingurare, învățam  fiecare să existăm și să ne exprimăm, învățam să mergem înainte în noile împrejurări dominate de teamă și nesiguranță.
 •      Omul, în general, a fost creat să se descurce, să se adapteze, să se transforme, iar scriitorii, oameni la rândul lor și-au găsit calea și-au continuat menirea, având la îndemână muza, tocul și cerneala.
 • Am învățat să comunicăm la distanță, ajutați de tehnică și mediul virtual, au reînceput concursurile, cenaclurile online, lansările de carte online etc, lucrurile au intrat pe un nou făgaș, care a înlesnit apoi revenirea la normalitate.
 •      Filiala noastră și-a reluat întâlnirile lunare cu oarecare greutate la început, nu mai eram toți, iar dintre cei rămași nu prea mulți activi din motive obiective, sau nu.
 •      Vreau să aduc mulțumiri conducerii și colectivului Bibliotecii „ Antim Ivireanul” din Vâlcea, cu care am încheiat un parteneriat, prin care ne desfășurăm majoritatea ședințelor, lansările de carte și alte multe activități literare în spațiile puse la dispoziție de bibliotecă.
 •      Un alt parteneriat de care ne bucurăm, este cel încheiat cu Arhiepiscopia Râmnicului,  prin care o parte dintre activitățile filialei se desfășoară în lăcașurile de cult, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
 •      Vreau deasemena să le mulțumesc tuturor membrilor filialei și fiecăruia în parte, pentru activitatea lor literară și  culturală, nu voi menționa numele tuturor, pe unii încă nu i-am cunoscut, cu alții doar m-am auzit, dar sunt câțiva pe care-i simt aproape, cu care colaborez și care sprijină concret activitățile desfășurate de filială.
 •      Revista filialei, Memoria Slovelor , apare semestrial, din motive pecuniare, fiind tipărită la editura Franco, a scriitorilor Cristina și Ion Nălbitoru, care o susțin și financiar, aceștia fiind redactori ai revistei împreună cu Dan Mitrache și Zenovia Zamfir.
 • Vom încerca cât se poate, să susținem o parte din cheltuielile de tipărie din fondul de cotizații, până la găsirea unui sponsor. Mulțumiri tuturor!
 •      Promotorul celor mai multe activități susținute de ligă, catalizatorul, omul de bază datorită căruia a reînviat filiala, este scriitoarea Zenovia Zamfir, căreia îi mulțumesc pentru sprijin și colaborare.
 • Doamna Marinela Belu Capșa, poet, este un alt membru activ, căruia trebuie să-i mulțumesc pentru implicare și sprijin.
 •      Începem să creștem numeric, filiala a primit noi membrii, forțe proaspete, scriitori valoroși, fapt care ne bucură și sperăm la o frumoasă colaborare și implicare a acestora în  desfășurarea activităților.
 •      Anul acesta am avut un proiect care s-a încheiat cu succes, este vorba despre concursul zonal de literatură pentru elevii de gimnaziu, ,,Tradiții și obiceiuri românești”, desfășurat în parteneriat cu Biblioteca JudețeanăAntim Ivireanul Vâlcea.
 • Festivitatea de premiere s-a desfășurat înainte de încheierea anului școlar, la Mănăstirea Suiești, din comuna Stănești, locaș ctitorit în memoria Patriarhului Justinian Marina. Invitat de onoare la această activitate, a  fost scriitorul Alexandru Florin Țene, Președintele Ligii Scriitorilor Români care a venit însooțit de soția sa, poeta Titina și de fiul său, Florin.
 • Participanții la concurs au primit diplome și premii constând în cărți dăruite de către scriitorii filialei.La final cu sprijinul părintelui stareț  Antim, toți cei prezenți,au beneficiat de „ o agapă frățească”. 
 •      În această vară i-am avut oaspeți pe scriitorii Taberei Literare ,,De Amicitia” desfășurată la Olănești, eveniment în care s-au implicat  o parte din membrii filialei. 
 • După vacanța de vară, ne vom relua activitatea, cu forțe proaspete, sper, vom organiza alegeri în toamnă, după  care noua conducere, agreată de toată lumea, își va intra în atribuțiuni și sperăm la realizarea unor proiecte interesante în promovarea, îndrumarea și susținerea tinerelor talente pe tărâmul scrisului, în promovarea literaturii în general.

Luci TrușcăAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania