Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Vizită la aniversare

Primit pentru publicare: 6 Dec. 2021
Editor: Ion ISTRATE
© Vasile Lefter, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


 

     

Pentru Ion Turtoi, vraciul din capul uliței care ducea la gârlă, ultima lună a anului, decembrie , era cea mai plină de emoție.
Încă din primele zile, se pregătea pentru cele două aniversări importante: a ginerelui și a nepotului.
Se făceau tot felul de preparate tradiționale, se răscoleau magazinele în căutare de cadouri de sezon etc.
Doamna Turtoi era un pachet de nervi. Intrase în criză de timp. I se părea că tot ce a pregătit nu se ridică la înălțimea pretențiilor celor două fete, celor doi gineri și celor doi nepoți.

Locul de întâlnire, de data aceasta, va fi la Filiași, în casa fiicei mai mari, om de afaceri cu filiale în toată Țara de jos. Cum Crăciunul era foarte aproape, se stabilise ca locație casa părintească din Lăstuni-Pod.
Zilele trec greu când arzi de nerăbdare să te întâlnești cu cei dragi.
Harnica nevastă a lui Ion Turtoi fu sunată de fiica cea mică și anunțată că aniversările se suspendă până la Crăciun. Se va face astfel o singură cheltuială.
Informația l-a șocat pe vraciul specialist în luxații și fracturi. Îi veni în minte un plan genial, menit să aducă mari beneficii. Le-a trimis unui ziar local de mare audiență:
1.Eliminare nunților până la data botezului. Se economisesc bani și timp;
2.Administratorul de bloc va întocmi o listă cu zilele de naștere ale locatarilor, grupându-le în funcție de dată, sex și posibilități;
3.În semn de solidaritate, înmormântările se vor comasa. Doi- trei decedați vor fi duși la groapă cu un singur preot desemnat de Asociația de locatari;
4.Clopotul va fi tras numai la ore potrivite. Nu trebuie deranjați nici cei morți, nici cei vii;
5.Pentru evitarea aglomerației și păstrarea distanței fizice, rudele decedaților vor veni eșalonat. Ofrandele vor fi donate bisericii, care, la rândul-ei le va oferi celor care urmează să vină pentru ultimul drum.

Ar fi multe de spus. Ne mulțumim deocamdată cu atât. Amânați cât de mult puteți întâlnirile la aniversări. Se pot face economii serioase. Ion Turtoi s-a pregătit în zadar. Nu a mai ajuns la nici o zi aniversară. Cele pregătite cu grijă au fost date de pomană participanților la priveghi.  Scopul scuză mijloacele! Nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește!

Crăciun fericit!
VASILE LEFTER, membru U.Z.P.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania