Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi.  Premiera documentarului „Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi
 Premiera documentarului „Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)”

 Primit pentru publicare: 15 Nov. 2019
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Foto: BCU
Publicat: 18 Nov. 2019

© Cosmina Marcela Oltean,  © BCU, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

În perioada 8-10 noiembrie au avut loc Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, iar evenimentul a cuprins o serie de activități interesante: expoziții, conferințe, tururi ghidate, vizite în depozitele de carte, proiecții de film, concursuri pentru cititori şi nu numai. Unul dintre evenimentele deosebite a fost proiecția în premieră a filmului documentar „Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)” din seara de 10 noiembrie. Filmul care analizează presa din anii de război. a fost realizat de Alina Țiței (scenariu și regie), Ceciliu Tabără (imagine), Dana Ceia (montaj), Cristi Bârliba (grafică), Ionuț Lazăr (voce), sub egida Societății de Studii Istorice din România (SSIR), în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU), fiind co-finanțat de Primăria Municipiului Iași. Marele război a aruncat întreaga lume în haos și teroare iar presa scrisă, aflată la începutul modernității, a intrat într-un conflict mediatic desfășurat în spatele frontului. Informațiile au fost filtrate printr-un văl al cenzurii, iar propaganda a distorsionat realitatea, creând o imagine falsă a conflictului. Informația a devenit obiectiv militar, iar jurnaliștii, soldați ai războiului patriotic. Se ridică întrebarea: „În ce măsură presa a influențat cursul războiului?” Filmul încearcă să răspundă la această întrebare. După proiecție, jurnaliștii și istoricii invitați au răspuns întrebărilor publicului. „Să ne imaginăm că suntem jurnalişti la Iaşi, în timpul primului război mondial, în anii grei ai refugiului. Cum am scrie un reportaj despre morții care împânzesc, cu sutele, străzile oraşului? De fapt, nu prea contează stilul sau maniera de abordare. Cenzura nu ar permite ca textul sa vadă lumina tiparului…”, spunea Alina Țiței.

Expoziția de fotografie „Biblioteca într-o imagine”

Anul trecut, tot în cadrul Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, se desfăşura concursul de fotografie „Biblioteca într-o imagine”, dedicat cititorilor bibliotecii. Au fost înscrise în concurs zeci de fotografii reuşite, iar în urma jurizării 6 dintre ele au fost premiate cu 3 premii şi 3 mențiuni. Printre acestea s-a numărat şi fotografia mea. Un an mai târziu rezultatele acestui concurs prind ecou printr-o expoziție dedicată fotografiilor premiate atunci. Expoziția a fost amplasată în spațiul expozițional de la parterul sediului central. Vizitatorii au putut vedea imagini ale bibliotecii în diferite ipostaze vizuale şi cromatice, realizate pe timp de zi sau de noapte Anul acesta a avut loc un nou concurs de fotografie, numit „Eu şi biblioteca”, a cărui câştigători au fost premiați sâmbătă, 9 noiembrie.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania