Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

1 Luceafăr recitat = 1 tabletă

O realitatea dură, dar adevărată: 1 Luceafăr recitat = 1 tabletă! … În condiţiile în care materialismul atotcuprinzător are rădăcini adânci în învăţământul autohton. Cu toate acestea, e preferabilă varianta 1 Luceafăr recitat = 1 tabletă, decât varianta 1 Luceafăr recitat = 1 Range Rover!

Orişicum, este mai mult decât lăudabilă iniţiativa edilului botoşănean de a se întoarce cu faţă către cei care alcătuiesc mulţimea numită Populaţia Municipiului Botoşani!

Pe contul de Facebook, primarul Ovidiu Portariuc a anunţat că:
,,Începand cu data de 6.01.2014 te poţi înscrie prin mai multe modalităţi: mesaj pe Facebook pe contul Primaria Municipiului Botosani, sunând la Primăria Botoşani sau făcând o vizită la Primărie la camera nr. 2. Aveţi nevoie doar de nume şi prenume şi un numar de telefon. Înscrierile se fac până pe 8.01.2014. // Evaluarea va fi făcuta pe 13 si 14 ianuarie de către un juriu format dintr-un profesor de limba română şi un actor. // Pe 15 ianuarie veţi primi premiile. Îmi doresc să fiţi cât mai numeroşi! Am încredere în voi! Succes!”. 

E furtun(ic)ă care va presăra emoţie în memoria generaţilor actuale. Şi mulţi vor fi cei motivaţi a-l învăţa, care totodată vor rămâne şi cu o amintire frumoasă a Zilelor Eminescu 2014. Şi mulţi vor fi cei care se vor pregăti acerb pentru anul care vine!

Chiar dacă, pe ici, pe colo, regulamentul are nevoie de îmbunătăţiri, totuşi este o experienţă din care, cu toţii sperăm că primarul nostru va învăţa şi va organiza în anul următor un concurs mult mai puternic!

Iar în acest context, chiar cu preţul de a deveni plictisitoare, revin cu vechea mea idee: va avea curajul primarul nostru să întreţină publicul botoşănean cu competiţii culturale?!

Răspunsul îl vom avea pe parcurs. Cert este că botoşăneni simt nevoia de a fi antrenaţi în viaţa culturală, socială, sau de orice alt fel al urbei, cum edificator e şi un comentariu postat de un ,,Botoşănean”, cu referire la concursul iniţiat:
La multi ani Domnule Primar! Si la mai multe initiative de acest gen. Mai promovati si cultura nu doar imbecilitatea si prostia. Stiu ca nu va fi pe placul multora dar … prostia doar e nemarginita. Cultura si inteligenta sunt minoritare. Felicitari inca odata!

Iar pe placul multora nu e deloc… precum spune un comentator – ,,Eminovici”:
Daca tu crezi, botosaneanule, ca daca inveti o poezie, fie ea si Luceafarul, ai acumulat multa cultura, sau ca asa se promoveaza ea, atunci nu te mai baga in seama.

Probabil că acest din urmă comentator nu a recitat la viaţa lui poezii. Şi păcat, pentru că o poezie şi câteva definiţii învăţate, echivalează cu învăţarea unu comentariu! Am avut încăpăţânarea de a învăţa Toma Alimoş, pe de rost, în clasa a 6-a. Multă cultură nu am dobândit pe loc, dar m-a ajutat enorm să obţin punctaj mare la olimpiada judeţeană, rămânând şi acum în memorie.

Dar uneori, chiar şi puţin e preferabil în loc de nimic.

Pentru că, uitaţi cum, o iniţiativă mică, aduce Botoşaniul cu Zilele Eminescu pe pagina marilor gazete naţionale! După mult timp, în care presa, fie scrisă, fie TV, a aruncat în neştire Botoşaniul în preajma Zilelor Eminescu! Şi drept dovadă,  ziarul Gândul:
http://www.gandul.info/stiri/primarul-din-botosani-pune-la-bataie-o-tableta-ipad-pentru-copilul-care-i-spune-integral-poezia-luceafarul-cum-explica-ovidiu-portariuc-regulile-concursului-11831458

Sunt ani întregi de când ştirile zilei de 15 ianuarie nu alocă deloc spaţiu Zilelor Eminescu!

Morala: botoşăneanul de rând are nevoie de cultură, are nevoie de oamenii pe care i-a votat, are nevoie de hrană spirituală: gustul unui cârnaţ îl va uita până la următoarea votare, dar gustul unui Luceafăr recitat va rezista multe mandate!

Concluzia vă rog să o desprindeţi singuri, din următoarea povestioară, ilustrativă pentru ceea ce reprezintă Zilele Eminescu în mintea publicului larg, dar majoritar:
Doi tineri, el şi ea, în plimbare pe străzile botoşănene.
Ea, către el: Mă, da’ pentru ce dă primarul o tabletă unuia care recită Luceafărul? Că doar vine Anul Nou! Ce legătură are Luceafărul cu Anul Nou?!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Ca simplu cetatean pasionat de literatura, sunt incantat de ideea de a fi sprijiniti si promovati tinerii de perspectiva care au un talent, indiferent de domeniul in care se manifesta.
    Felicitari pentru aceasta initiativa!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania