Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Când copii zâmbesc citind cartea scriitoarei Olimpia Sava

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Când copii zâmbesc citind cartea scriitoarei Olimpia Sava

Primit pentru publicare: 11 Sept. 2019
Autor: Alexandru Florin ȚENE, președintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română
Publicat: 11 Sept. 2019
© Alexandru Florin Țene© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


 

În ziua când sărbătoream Ziua Limbii Române la Olănești, cu participarea multor scriitori din țară și diaspora, majoritatea membri Ligii Scriitorilor și colaboratori ai revistei internaționale STARPRES condusă de scriitoarea Ligya Diaconescu, am primit de la scriitoarea și editoarea  din Galați Olimpia Sava o frumoasă carte pentru copii, intitulată sugestiv “Povestioare hazli pentru voi , iubiți copii!“(Ediție revăzută), Editura Olimpias, Galați, 2015.

Cartea cuprinde 14 poezii ample, scrise în stil clasic cu rimă, în majoritatea cazurilor, pereche, făcându-le muzicale, ușor de înțeles pentru micii cititori.

Personajele poeziilor sunt mici animale jucăușe care pătrund în viața copiilor cu gingășia și nevinovăția lor:

“E născut în București
Și, atent dacă-l privești,
O impresie frumoasă
Ai, că-i un pisoi…de rasă!“ (Un pisoi de la oraș )

Botezat Tom, de o fetiță Carmen, pisicul face diferite năzbâtii ce-i încântă pe micii cititori.

Poeziile sunt adevărate povestiri în care un rol principal îl au pisicile, șoriceii, motanii, găinușile, cățelul, cocoșul, practic poeziile unt fabule care transmit învățăminte copiilor.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt fabulele am să explic pe scurt această specie poetică:  Fabula este opera epica de mica întindere, cu caracter satiric si moralizator, in care întâmplările sunt puse pe seama animalelor, obiectelor sau fenomenelor, care întruchipează anumite tipuri umane. Pentru a crea o atmosferă plăcută copiilor, autoarea folosește, de multe ori, epitete, care sunt:  figurile de stil care constau în evidentierea însușirilor deosebite ale obiectelor, ființelor sau fenomenelor în stare de a emoționa pe cititor. Autoarea mai folosește comparația care este figura de stil ce constă in evidențierea trăsăturilor a doi termeni, în scop expresiv, dar mai ales metafora plastică care este figura de stil care constă în înlocuirea unui termen cu sens propriu cu unul cu sens figurat, mai expresiv, cei doi termeni având însușiri comune. Metafora mai este numita o comparatie subânțeleasa, o comparație prescurtată sau o comparatie din care lipsește primul termen.
Inclusiv metafora explicita este folosită (sunt prezenti ambii termeni, atât cel cu sens propriu, cât și cel cu sens figurat).

Descoperim alegoria în versurile Olimpiei Sava, hiperbola, enumerația care este figura de stil ce constă în însușirea mai multor termeni, cel putin doi, inversiunea este figura de stil care constă în topica inversată a cuvintelor; de obicei, inversiunea are în componență un adjectiv asezat în fața substantivului pentru a se accentua trăsătura evidențiată de adjective și antiteza care este figura de stil ce folosește alăturat doi termini cu sens opus pentru a se sublinia o anumită idee.

Viața păsărilor de curte este redată plastic și sugestiv:
“Găinușa cea moțată
Este foarte îngâmfată.
După cum ea și-a droit
Stă pe ouă la clocit “(Puiul neascultător )

Poezia este o lecție subtilă pentru copii ce nu ascultă de sfatul părinților.

Cartea se încheie cu poezia “Vulpea cea cu ghinion “, unde vulpea dorește să mănânce un arici, dar acesta este apărat de țepii pe care la dotat natura și apărat de Grivei, câinele din bătătură.

Prin poeziile din această carte descoperim o poetă înzestrată cu diapazonul talentului   care vibrează în mai multe tonalități.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania