Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cinstirea unui muzician

Primit pentru publicare: 12 oct.2014.
Autor: Dumitru Ivan

Publicat de Ion Istrate: 14 oct.2014.

unnamedCinstirea unui muzician

A ieşit de sub tipar cea de-a doua carte despre un om de cultură botoşănean: „Soţul meu: Ioan Prelipcean”, sub semnătura doamnei Alexandrina-Doina Prelipcean.

Noua apariţie este structurată pe materialele din cărţi şi din presă, personalitatea muzicianului conturându-se din aspecte comentate de apropiaţi ai săi, specialişti în domeniu, ale căror aprecieri sînt demne de luat în seamă şi de către cei care se vor apleca să studieze şi să ne propună puncte de vedere privind latura muzical-artistică a activităţii celui la care ne referim.

Chiar dacă a venit aici din altă zonă, profesorul Ioan Prelipcean s-a adaptat la condiţiile locale, nu întotdeauna optime poate, dar de fiecare  dată cu intensă trăire artistică şi cu mare bucurie de a realiza lucruri notabile, pentru unele cazuri chiar de pionierat, dacă e să ne referim la instituţiile muzicale ce s-au născut aici, la Botoşani, în ultimele trei decenii ale secolului trecut, la învăţământul muzical local sau cercetarea, culegerile şi prelucrările de folclor muzical.

Şi de data aceasta, ca „umbră” a cărţii apărute la Editura „Quadrat” Botoşani, a văzut lumina tiparului şi o culegere de aforisme, „Lacrima sinceră”, în miezul cărora stă mărturia că Ioan Prelipcean nu a fost doar un dirijor, un interpret, un pedagog, ci şi un om care l-au interesat multe aspecte, destul de complexe, cărora intelectualul, dar şi omul de rând este obligat să le găsească rezolvare, să le trăiască. Şi această apariţie vine să definească personalitatea celui care a fost un om de seamă în existenţa sa legată de Botoşani şi de plaiurile botoşănene.

unnamed (1)Personal, apreciez acţiunea iniţiată de familie de a cinsti memoria lui Ioan Prelipcean, precum şi pe acei mulţi oameni de bine care înţeleg să se alăture.

Aşa cum a arătat şi fostul său coleg de la Conservatorul „Ciprian porumbescu” – Bucureşti, celebrul naist Gheorghe Zamfir, prezent la lansarea volumului, ce a avut loc sâmbătă 11 octombrie, la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, „Ioan Prelipcean merită pe deplin a fi cinstit în acest ţinut al valorilor culturale româneşti, pentru că el a avut un ideal – acela de a sluji cu credinţă arta, a urmărit să devină un om de cultură complex şi şi-a onorat cu prioritate anjagamentul asumat în faţa propriei sale conştiinţe”.

Prof. Dumitru Ivan,
directorul Editurii „Quadrat” Botoşani
11 octombrie 2014Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania