Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CLINICA DE GHEAȚĂ (9). Roman foileton

După o noapte agitată cu vise pline de terifiant, Grupul de savanți din Clinica de gheață se întâlniră în sala pentru micul dejun plictisiți, speriați de fantomele nopții. Unii dacă dormiseră două ore. Nu-și puteau scoate din cap ideea că tot timpul au fost spionați și sabotați de Academia din apropiere. Se bănuia că printre ei se află o cârtiță care transmite date confidențiale. Doar Ulise părea nepăsător, deconectat de la tensiunea care plutea în aer.

-Nu ți-e teamă, voinice ? În poveste ai tot fost ajutat. Acum ești pe cont propriu. Nu ți-e frică de moarte?
– Ciudatule coleg, Quijote! Nu întâmplător ne-am ales nume celebre care spun ceva Omenirii. Numele meu iradiază forță fizică și morală. Ulise a trecut prin multe încercări devenite legende. E rândul meu ca tiz al temutului erou din Iliada și Odiseea să demonstrez această transmigrare a sufletelor.

Sătul de gargara colegului savant, Aristide Pleuran își aminti că de fapt el coordonează proiectul„Terapia prin frig”. Interveni autoritar:
-Gata cu ironiile. Propun să reluăm experimentul. A fost verificată instalația de frig a saunelor. Parametrii indicați de computere erau cei calculați.
Pleuran continuă:
-Viteazule Ulise, te rog să intri în criosaună.
-Vreau să probez criosauna nr.5. E o simplă superstiție. Numărul 5 îmi poartă noroc.

       Savanții își ocupară scaunele speciale, se cuplară la sistemul video, cu ochii pe ceasul electronic. Ulise fu ajutat să intre în criosaună. O muzică de ambient creștea discret odată cu gradele sub 0. Totul mergea conform planului. Temperatura din saună ajunse la 50 de grade sub zero. Corpul lui Ulise se încovoie dând să se frângă. Un jet de apă țâșni din pereții saunei. Se auzi un țipăt disperat. Trupul lui Ulise părea o statuie cioplită într-un bloc de gheață. Părea un Crist răstignit. Sistemul de securitate al saunei declanșă oprirea procesului de înghețare. În loc de aer uscat la temperaturi de îngheț maxim fusese pompat aer rece pe un corp stropit cu apă. 

Servanții acționară prompt maneta de siguranță și criosauna 5 se deschise. Corpul masiv al uriașului intră în procedura de readucere la temperatura normală, optimă pentru revenirea la normalitate. Medicii din echipa de salvare au trecut printr-o probă grea. Încă 19 grade sub zero în criosauna și Ulise ar fi devenit un sloi, imposibil de readus la viață. Acum răsuflau ușurați. Ulise deschise încet ochii:
-Unde mă aflu. Voi cine sunteți? De ce m-ați trezit? Abia mâine intru în criosaună.

         Curioși de cele întâmplate, savanții se apropiară de gigant și se minunau de cât de mult l-a deformat frigul scăpat de sub control. O întreagă echipă de specialiști lucra la corpul ieșit din îngheț.  După un timp, Ulise își reveni și, indignat, le reproșă celor din echipa de securitate că totul a fost premeditat. În timp ce începuse procesul de terapie, a auzit în spatele saunei un uruit de motoraș, asemănător cu cel folosit de stomatologi. Instantaneu, picăturile înghețau strângându-i pielea ca într-o menghină.
Cele povestite păreau de domeniul irealului.
         Experții începură să verifice saună cu saună. Doar la criosauna5 descoperiră o fantă minusculă în partea de jos. Se vedea că pe acolo s-a strecurat un firicel de lichid ,suficient pentru a deregla procesul de terapie.
-Cer cuvântul, dragi colegi. Această metodă de injectare de apă printr-o fantă minusculă o folosim în operațiile pe creier, pentru a pompa picături de sânge. Totul presupune un instrumentar microscopic. Printre noi sunt medici care lucrează cu asemenea sistem de microvase comunicante. Curiozitatea mea e în legătură cu folosirea criosaunei 5. De ce nu 6 sau 7, sau alta. Ceva îmi spune că avem aici un intrus periculos, plătit să ne încetinească cercetările.
-Pe cine bănuiești, doctore Ruslan?
– Colega Maria Tereza! Eu ca personaj din Țiganiada deocamdată mă abțin. Mi-ar părea foarte rău să am dreptate. Noi țiganii avem un spirit de intuiție mai dezvoltat decât alții.

          Veni ora mesei și fiecare plecă abătut cu gândurile lui. O pistă de lucru se contura deja.  Adversarii aveau infiltrat aici un om priceput la tehnică, și mai ales la saune, cineva care lucrase la ele din prima clipă. Nu cumva…?

Va urma!
     Vasile LEFTER, MEMBRU UZPR

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania