Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Contribuții românești la dezvoltarea științei mondiale

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 20 Mai 2018
Prof. Marilena BULETE –Colegiul Ec. Anghel Rugină,Vaslui
Material primit de la acad. prof. dr. ing. Avram D. TUDOSIE, Huși, membru al Cenaclului la distanță, 18  mai 2018
Publicat: 23 Mai 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE

 

Contribuțíi românești la dezvoltarea științei mondiale

 

Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei țări că ar fi doar niște „barbari” încă de pe vremea dacilor, care n-ar fi știut nici măcar să scrie (cum prezintă în unele articole „Academia Cațavencu”) și că românii sunt și acum „codașii Europei”! Astfel de afirmații pot fi semne de incultură crasă sau, de cele mai multe ori, de rea-voință, ce apare ca un rezultat al oportunismului unor ziariști care nu urmăresc altceva decât banii care vin din Vest sau de la  Est. Și pentru că autorii celui mai popular dicționar occidental – Larousse – nu vorbesc deloc de români ca națiune importantă pentru dezvoltarea civiliației umane, vom prezenta o serie de inventatori de marcă originari din România sau personalități mondiale de primă mărime care aparțin acestui neam, dar care din păcate nu sunt cunoscuți, deoarece se pare că mass-media românească este mult mai preocupată de cazuri stupide care nu au nicio valoare umană și națională.

Rachetele expediate de la Cape Kennedy și aripile „Delta” au fost inventate la Sibiu încă din 1555! Orest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amănuntele necesare și cu o firească uimire că „istoria oficială” a „reușit” să-l neglijeze… Racheta spațială cu trei etaje de carburant solid („model Cape Kennedy”) a fost inventată în 1529 și trimisă în spațiu cu succes în 1555, în prezența a mii de spectatori. Performer, Conrad Haans, șeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550-1570).

Această informație și următoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca de la Sibiu. Lista invențiilor menționate în manuscris conține: rachetă cu două etaje de ardere (1529), rachetă  cu trei etaje (1529), baterie de rachetă (1529), „căsuță zburătoare” (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)…„Căsuța zburătoare”, propulsată în aer de rachetă, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spațiale folosită de cosmonauți începând cu anii 50 ! În lucrare erau menționate și pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

Radioactivitatea artificială a fost descoperită de o savantă de la Facultatea de Științe din București (Ștefania Mărăcineanu, 1882-1944), și însușită apoi de Marie  Curie și întrebuințată pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta româncă îi scria regelui Carol al II-lea: „Numirea mea s-ar putea face pe acceași cale excepțională ca și a domnilor recomandați de dl. Perrin, ca o recompensă a descoperirii radioactivității artificiale care este a mea și de al cărui fruct s-a bucurat d-na Joliot-Curie, recomandată de însuși dl. Perrin pentru Premiul Nobel (…) Domnul Decan al Facultății de Ștințe și o parte din profesori mă sacrifică pentru a nu-i nemulțumi de dl. Perrin și pe soții Joliot-Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie”.

Veșnicile „plecăciuni” față de cei de afară, bogați, deci deștepți și merituoși! Nedreptățita  savantă înființase din proprie inițiativă Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Științe București!

1827 – Petrache Poenaru (secretarul lui Tudor Vladimirescu) este inventatorul stiloului (tocul rezervor);

1858 – București –primul iluminat cu petrol al unui oraș din lume și prima rafinare a petrolului;

1880 – D. Văsescu construiește automobilul cu motor cu aburi;

1881 –Alexandru Ciurcu obține un brevet din Franța prin care prevede posibilitatea zborului cu reacție;

1885 – Victor Babeș realizează primul tratat de bacteriologie din lume;

1886 – Alexandru  Ciurcu – construiește  prima ambarcațiune cu reacție;

1887 – C. I. Istrate realizează Friedelina și Franceinele;

1895- D. Hurmuzescu  descoperă electroscopul;

1899- C. I. Istrate descoperă o nouă clasă de coloranți;

1900-  Nicolae Teclu, bacul cu reglarea curentului electric în gaz;

1905- Augustin Maior,telefonia multiplă;

1906 –A. A. Beldiman, aparatul hidraulic cu daltă de percuție pentru sondaje adânci;

1908 –Lazăr Edeleanu, prima rafinare în lume a produselor petroliere cu bioxid de sulf;

1908- Acad. Nicolae Vasilescu-Karpen –„pila Karpen”, funcționeazăneîntrerupt, de aproape 100 de ani;

1910- Tache Brumărescu, mașina de tăiat sulf;

1910- Ștefan Procopiu – efectul circular al discontinuităților de magnetism,

1910- Gh. Marinescu, tratamentul paraliziei generale;

1919- Ioan Cantacuzino, „fenomenul Cantacuzuno”(aglutinarea unor microbi);

1913-1916 – Ioan Cantacuzino – vaccinarea antiholerică (metoda Cantacuzino);

1916-D. Danielopolu – acțiunea hipertensivă a digitalei,

1918- Gogu Constantinescu-întemeiază o nouă știință: sonicitatea;

1920- ing. Gheorghe Botezatu a calculat traiectoriile posibile Pământ-Lună, folosite în pregătirea programelor „Apollo” (al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth), el a fost și șeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei „Apollo” care a dus primul om pe Lună (ca un fenomen de sincronicitate Apollo a fost unul dintre Gemenii Divini…);

1921- Aurel Perșu – automobilul fără diferențial, cu motor în spate (de forma „picăturii de apă” );

1921- Ștefan Procopiu – decembrie – Fenomenul Procopiu, deplasarea luminii;

1922 – C. Levaditi și Sazevac –bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului;

1930- Elie Carafoli –avionul cu aripă joasă;

1952- Ana Aslan – Gerovital 113.

1958,  Justin Capră, o sincronicitate uimitoare a fost sesizată de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel, asemuit cu ingenioasele centuri zburătoare testate de americani în 1961, dar, deși americanii au fost creditați ca autori ai invenției, adevăratul inventator este Justin Capră care, în 1958, a proiectat,realizat și zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunătățit și este folosi (cu o autonomie de 30-40 minute) pentru salvarea rapidă de pe platformele marine și pentru supravegherea zonelor forestiere;

Spiru Haret, un crater de pe Lună poartă numele lui. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat că axa mare a eclipsei pe care se deplasează Pământul în jurul Soarelui este de o mărime variabilă, creând pemisele de bază ale astrofizicii moderne.

Mai putem semnala existența unor personalități, adevăratele „vârfuri de talie universală” apărute dintre minoritățile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang este prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat „părintele navigației spațiale” și, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, șeful programului rachetelor americane „Saturn”.

O altă idee propagată destul de puternic în societatea românească de astăzi este că,deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirmă că România de astăzi ar fi… o „țară bolnavă”, fără civilizație, fără personalități marcante, ea fiind mereu „codașa Europei”.

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i țină pe români „la locul lor” ( și depărtându-i de tradiția și sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii”, iluminații sau francmasonii, vom oferi și o serie de realizări ale geniului românesc ale  ultimilor ani.

Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, a realizat un CD-ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit. Pe 5 astfel de CD-uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informațiile ar putea rezista… 5000 de ani! In noiembrie 1999, invenția lui a fost premiată cu Medalia de aur la Salonul Mondial al Invențiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul dorește, cu orice preț, producerea de serie în România, numai că forurile din România întârzie la nesfârșit întocmirea formalităților…

Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spațiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reține praful și fumul de țigară, atmosfera devenind „ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat  costa atunci doar 480.000 lei !…

Petrică Ionescu este cel mai important regizor de operă după Zafirelli (afirmație făcută de George Astaloș, în  ianuarie 2001).

România a câștigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulți drept cel mai inteligent joc de cărți) pe Internet, în 16 noiembrie 2000 (107-75 cu SUA în finală).

Hacherii  români sunt considerați printre cei mai buni (și mai periculoși) din lume. „Distracția” (conform declarației lor, ei nu fură informații, ei doar doresc să își dovedească… valoarea)  celor 5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA să trimită o delegație la București… Printre site-urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc.

La salonul invențiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s-a clasat pe locul I în privința numărului de premii obținute și pe locul II (după Rusia) ca număr de invenții prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenții prezentate ( 22 premii I, 18 premii II, 22 premii III). Delegația română s-a mai întors de la Geneva și cu 4 premii speciale din partea delegațiilor altor țări, un premiu de creativitate (pentru Ionuț Moraru – invenția „Biomer”), Medalia expoziției și Diploma salonului pentru contribuția excepțională în promovarea invențiilor.

Prof. Ștefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea  Universității Cambridge (ianuarie 2001), fiind aleasă și în Consiliul Director al prestigioasei instituții britanice. Posesoare a două certificate de inventator, autoare a 8 tratate de neurologie, Șefa Clinicii de neurologie din Cluj-Napoca este primul medic român care a primit și medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită și în conducerea acestei unități.

Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan și director al Institutului cu același nume, a avut o serie de pacienți celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosif Broz Tito, I. F. Kennedy, Charles  de Gaulle, președinții Suharto și Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prințul Agacan (cu soția) contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.

La olimpiada internațională de matematică de la Washington, iulie 2001, elevii români au obținut o medalie de aur, două de argint și trei de bronz. Ei sunt din Galați, Arad, Vâlcea și Constanța. Participarea la olimpiadele internaționale de matematică și fizică: 500 de elevi din 83 de țări…

Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galați) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaționale și Balcaniadă… Firește, el a fost „racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA)…

Ștefan Cosmin Bucă, Maria Popa și Mihai Ivănescu au fost nominalizați, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituții din SUA ! Primul este student la Economie, ceilalți participă la programe în colaborare cu NASA.

Nicu Mincu din comuna Ivești (Galați)  vindecă diverse boli cu leacuri și ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arată ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereții…

România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligență. De, exemplu, la „Microsoft”, a doua limbă vorbită este româna, iar la NASA mulți dintre specialiștii de prim rang sunt tot români…

Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastică din SUA (Manhattan-New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienții săi numărându-se Robert Redford, Ciny Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, ș. a. Celebrele casete  video-lecții de fitness produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreună cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care dorește să înființeze în România primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educație fizică în fitness pentru adulți…

Nicolae Balașa, 39 de ani, un inginer mecanic din Dolj, socotește mental mai rapid decât calculatorul (înmulțiri, împărțiri, ecuații de gradul II, radicali de ordinul III și IV) ! Fost inginer la Uzina Mecanică Filiași, din 1994 Nicolae Balașa este actualmente șomer…

Ion Scripcaru, strungar și lăcătuș mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găsește de 4 ani, 15.000 USD pentru a-și realiza invenția epocală (până la proba practică): motorul care nu consumă nimic! Acesta ar trebui să funcționeze pe baza gravitației, fiind în fapt „instalație mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forța statică gravitațională în lucru mecanic”. „S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai că OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) a refuzat să-i breveteze invenția în lipsa unei machete uncționale, doar pe baza schițelor. Petre Roman și Ministerul Cercetării și Tehnologiei l-au tratat cu indiferență în 1997, iar sponsorii nu se înghesuie, ca și statul, să-i asigure cei 15.000 USD necesari…

Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reușit teleportarea unei particule. O aplicație a acestei invenții: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme „Hewlett Packard”. Pe vremea lui Ceaușescu, Sandu Popescu a reușit, încă de atunci, „performanța” să fie șomer în România…

Ioan Davidoni, 52 de ani, un bănățean sărac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăție: inteligența și inventivitatea. Angajat al fabricii de sticlă din Tomești-Timiș, pentru care a realizat, în câțiva ani, 45 de invenții și inovații, el a fost disponibilizat când a îndrăznit să-și ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică… de 4 ori greutatea sa în aur !) și apoi a fost reangajat ca muncitor…„din mila, cuiva”! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat două invenții de excepție: un recuperator de peliculă de țiței și pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima invenție valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru că atât chinezii cât și americanii i-au furat și folosit invenția cu un profit imens. De exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari… În acest timp, statul român ignoră în continuare o invenție, într-adevăr de miliarde…

Anonim, născut la 14 noiembrie 1902, în Câmpina este descoperitorul tratamentului cu lumină. Prietenul său, Albert Einstein l-a avertizat: „Ești un visător. Cine crezi că o să-ți permită să distrugi întreaga industrie farmaceutică și să revoluționezi medicina ?” Mai târziu, Elena Ceaușescu i-a propus, prin intermediari, să-i cedeze invenția. Până la urmă, avea să ajungă prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atâtea alte invenții românești „pierdute” în străinătate.

Carol Przybilla, în 1991, a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe invenția sa mai veche, neconcretizat nici până acum. Între timp, principiile incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperbolidului inginerului rus Garin, cu aplicații militare malefice… C.P.Carol Przybilla a mai realizat și alte invenții deosebite: turbină cu combustie internă (1958, vândută de Statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără bielă (vândută Japoniei și folosit în celebrele motociclete japoneze), armă defensivă antitanc, în anii 90…

Justin Capră este un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferență ( chiar cu ostilitate) de autoritățile statului, condiții în care nu e de mirare că unele din invențiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur și simplu furate de americani. În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac „zburător”, un aparat individual de zbor. După 7 ani în care „semidocții savanți” l-au tratat cu dispreț pentru că era doar tehnician și nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore,  Cecil Martin și Robert Cunings au preluat invenția din România și au lansat-o în fabricație de serie. În 1958, Justin Capră a realizat prima variantă a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pământ la…Ambasada SUA din București. Rezultatul: invenția a fost și aceasta furată și brevetată în 1962 de Wendell Moore („specializat”, deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru că ar fi dorit să fugă din țară cu aparatul său… Justin Capră este și realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consumă… 0,51/100 km. și al unei motorete unică în lume, ce funcționează cu acumulatori (37kg., 30km/h, 80 km.).

Mihai Rușețel a inventat motorul cu apă! „Cazul Rușețel” este elocvent pentru geniul românesc dar și pentru „talentul” cu care ne risipim forțele și putem să ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 și a fost brevetat în… ianuarie 2001. Până atunci, Securitatea l-a șicanat pentru refuzul de a cesiona invenția Statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea drept consilier tehnic la „Mercedes”(cu 2500 DM/lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenției…

Motorul său se bazează, ca principiu de funcționare, pe „ cazanul Traian Vuia”, invenție folosită încă la locomotivele  Diesel-electrice pentru încălzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre și navale, în locul turbinelor din termocentrale, și chiar a centralelor termoelectrice. În lume, mai există două brevete în domeniu (Japonia și SUA), dar acestea nu depășesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid.

„Motorul  Rușețel” folosește drept combustibil doar apa și are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie inițială fiind o banală baterie de mașină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 l/100 km, consum apă, 70km/h viteza maximă) pot fi îmbunătățite la realizarea prototipului final: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310.

Directorul general al Uzinelor Dacia, ing. Constantin Stroe, care cunoaște acest proiect chiar din 1980, a afirmat că este dispus să ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului, declarându-se încântat de performanțe.

Material primit de la acad. prof. dr. ing. Avram D. Tudosie, Huși, membru al Cenaclului la distanță, 18  mai 2018

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania