Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 13 → 2021

  CRONICA de MIHAI VINTILĂ. Scriitorul care nu apare în cartea de muncă

  Preluare din ,, LITERA 13”, revistă manifest, Brăila

   

  CRONICA  de  MIHAI  VINTILĂ

  Scriitorul care nu apare în cartea de muncă


   

  Marin Ifrim din Buzău publică la editura Teocora în 2016 un mic volum intitulat Cartea de muncă unde face o trecere în revistă a activității sale împletind informațiile înscrise în acest document cu cele literare care sunt adăugate pentru a face o imagine completă a vieții sale. Așa cum probabil bănuiți multe dintre cele literare nu sunt cuprinse în documentul legal.
  ifrimNu am mai văzut o astfel de idee folosită pentru o prezentare de scriitor. Este o formă inedită, deșteapă și surprinzătoare. Volumașul fascinează prin dimensiunile mici, asemenea unei cărți de muncă din trecut. Prima și ultima pagină sunt chiar prima și ultima pagină a documentului în cauză prezentate în fotocopie. Avem aici o viață de muncă cuprinsă legal și regulamentar cum s-ar zice dar nu este numai asta. Autorul nu s-a putut abține să nu facă inserări, comentarii și să arate cu degetul oameni, fapte și atitudini asemenea unui justițiar. Cred că a vrut ca acestea să fie consemnate chiar și în Cartea de muncă pentru că ele îl definesc ca profesionist și ca om.
  Nu se sfiește să recunoască că meseria învățată mai mult din principiile de viață ale tatălui decât din conștientizarea importanței i-a asigurat o pâine pe masă. A avut funcții, a crescut și decăzut în ele cum se întâmplă în toate viețile normale. Nimic nu a fost obținut ușor, totul a fost o luptă.
  Comentariile acide, uneori făcute forțând limbajul, sunt inserate asemnea unor mici capitole dar din precauție totuși autorul a avut grijă ca numerotarea lor să fie scrisă cu litere romane în timp ce capitolele normale, cele ale activităților legale, sunt notate la început cu litere arabe. Doar acest mic detaliu tehnic face o diferențiere. Altfel nu avem o abordare diferită poate pentru că în ciuda activității literare uneori paralele ea nu este altceva decât o completare, o echilibrare a vieții muncitorești. Omul este însă același, cu aceleași atitudini, cu același dispreț pentru coloana vertebrală îndoită, pentru mișelie sau pentru minciună.
  Fariseismul nu încape în această Carte de muncă. Din acest motiv nici autorul nu este un optimist ci doar un cronicar îngândurat și, mi s-a părut uneori, scârbit de morișca vieții care a tot mestecat aceleași personaje într-o formă sadică de enervare cotidiană.
  Scris limpede și curat volumul se citește ușor. Se vede din fiecare pagină obișnuința scrisului. Cuvintele nu se ascund în propoziții și limba română este limbă română indiferent de ghionturile pe care autorul le mai dă unor oameni, destinului sau întâmplărilor.
  Am jurat cu degetul la tâmplă să nu apăs pe cuvânt decât în caz de poem spune Marin Ifrim pe coperta patru. Ei bine a mai apăsat și pe Cartea de muncă discutată aici.
  (Marin Ifrim, Cartea de muncă, Buzău, editura Teocora, 2016, 86p. )

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2021 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5