Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

CULTURĂ SOCIALĂ. Revolta lui Iavorenciuc: Ion Mureșan nu a fost colaborator, ci lucrător al Securității

Carnet de
CULTURĂ SOCIALĂ

Revolta lui Iavorenciuc

Ion Mureșan nu a fost colaborator, ci lucrător al Securității. Cel puțin așa găsim în dosarul său de la CNSAS, care a cerut Justiției române să decidă.

Nu o să mă erijez într-un apărător al poetului, numai pentru faptul că este deosebit de valoros prin opera sa, dar nu pot să las să fie trecut cu vederea că ne-a mințit și nu ne-a spus adevărul: a fost colaborator sau lucrător (sub acoperire) al fostei Securități?

Nu pot să spun că am dovezi, la mine, dar există un dosar de arhivă și s-a dat o sentință judecătorească, care a rămas definitivă, fără să fi fost atacată prin Apel la o instanță superioară. De ce vajnicul poet nu a făcut-o?

Se va spune că nu are nevoie și nu-l interesează ce spun și ce hotărăsc cei din jur în legătură cu persoana sa, dar EL când s-a expus public și a acceptat lauda unei comunități ar fi trebuit să fi fost sincer  în fața mulțimii. Acest lucru îl putea face, măcar, la Întrunirea  Consiliul local unde i s-a adus onorurile Botoșanilor. La Adunarea de la Teatrul ,,Mihai Eminescu”, când a primit premiul pentru poezie, i se justifică poetismul. A zis, doar, că a venit cu o oală. De ce? Să fie fost aceasta ca un gest că e lipsit de mijloace materiale indestulătoare și a intins oala sau, așa cum spunea ieșeanul I.N.Oprea, e sugestiv: vrea să-și spele păcatele.

Așa că, după toate acestea, revolta unui consilier local este justificată și trebuie luată în serios. Știe domnul Iavorenciuc de ce se strofocă!

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania