Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Destine din vremuri trecute

 

Soţii Natalia şi Lazăr Donca s-au născut în Cârja de Sus, partea nordică şi vatra satului Cârja, plasa Manolache Kostache Epureanu, judeţul Tutova (astăzi, în orașul Murgeni, județul Vaslui). Boieri ai satului, au deţinut mai multe imobile şi terenuri agricole, rămânând în memoria locală ca modele de iniţiativă, implicare, generozitate şi omenie.

Au avut 16 copii, toţi veniţi pe lume în Cârja de Sus, dintre care şapte au murit prematur, supravieţuindu-le trei fiice şi şase fii: Caliopia, decedată la Galaţi; Zoea, răposată la Braşov; Natalia, săvârşită din viaţă la Bucureşti; Lazăr, căzut în Primul Război Mondial, cu gradul de sublocotenent; Miron, spânzurat la Cârja în urma contractării unui lues; Nicolae, mort în timpul unei consultaţii medicale date la Galaţi; Teodor, activist liberal, împuşcat mortal de un militant ţărănist lângă secţia de votare, în târgul învecinat Murgeni; Constantin, mitraliat din avion de ruşi, civil fiind, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în satul Găneşti, plasa Horincea, judeţul Covurlui; Gheorghe, moştenitorul şi administratorul moşiei până la reforma agrară din anul 1945 şi exproprierea din anul 1948, stins din viaţă în Capitală.

Ca urmare a reformei agrare din anul 1919, moşia Bârsana, una dintre posesiunile lui Lazăr Donca, a fost expropriată şi împărţită mai multor familii de săteni.

Părinţii lui au contribuit la construcţia, în anul 1867, şi îngrijirea ulterioară a primei şcoli din sat, iar el şi soţia sa au ridicat, în anul 1922, Monumentul Eroilor, au reparat în repetate rânduri biserica şi au zidit, în anul 1927, clopotniţa din cărămidă, căreia i-au donat, în anul 1928, un clopot din bronz de aproape o tonă, în valoare de 130.000 de lei.

Soţii Natalia şi Lazăr Donca au murit în anul 1929 la Cârja şi sunt înmormântaţi, alături de fiii Miron şi Teodor, în cimitirul din Cârja de Sus; dintre ceilalţi copii, Constantin este înhumat la Găneşti, Caliopia şi Nicolae la Galaţi, iar Zoea, Natalia şi Gheorghe în Bucureşti.

În oraşul Murgeni, strada care începe la ieşirea spre Cârja şi se termină la limita teritoriului extravilan poartă numele lui Lazăr Donca.

Florin BălănescuAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania