Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Eugen Coța – 70

Primit pentru publicare: 16 mai 2017
Autor: Voichița PĂLĂCEAN – VEREȘ
Publicat: 16 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

Eugen Coța – 70

De ziua Sfinților Constantin și Elena, în 21 mai, cunoscutul poet, pictor, grafician, epigramist Eugen Coța intră în cel de al optulea deceniu al vieții.
Născut în comuna Micești, județul Cluj, ca unul dintre cei trei fii ai unei familii de vrednici gospodari, a fost botezat Eugen-Emil, cu cele două prenume, separat uneori, împreună în alte cazuri, semnând de-a lungul ultimei jumătăți de veac sute de creații plastice și literare. În istoria literară va rămâne drept cel dintâi scriitor al Miceștiului ce și-a văzut numele eternizat pe o copertă de carte („Dincolo de zborˮ, 2007).
Absolvent al prestigiosului Liceu „Emil Racoviță” din Cluj, a ales o carieră militară, de aceea a urmat Școala  Militară de Tancuri – Auto din Pitești și a lucrat în mai multe unități militare din Florești până la trecerea în rezervă.
Absolvent al Școlii Populare de Arte din Cluj-Napoca, Secțiile Pictură și Grafică, este unul dintre cei mai activi artiști plastici amatori din oraș. A fost membru  al Asociației Artiștilor Plastici din Cluj-Napoca, fiind și vicepreședinte al acestei asociații profesionale vreme de 10 ani. Are în palmares peste 100 de premii județene, naționale și inter¬na¬¬ționale la pictură și grafică.
Pasiunea pentru frumos l-a ținut toată viața în slujba cuvântului, astfel că astăzi este membru al mai multor cenacluri  literare clujene. Scrie poezie, epigramă, reportaj, eseu, proză, parodie, fiind și fotoreporter la mai multe reviste literare și de umor din țară. Este în colectivul redacțional al patru reviste din țară și redactor al Antologiilor trimestriale ale Editurii Napoca Nova. Eugen Coța este membru al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor, fiind printre membrii fondatori ai prestigioasei organizații profesionale.
Autor până acum al două volume, unul de poezie și unul de parodie, premiate de mai multe ori, este prezent în zeci de antologii literare.
Apare în presa locală și în numeroase reviste cu epigramă. A fost membru fondator al Societății și revistei „Filarmoniaˮ. Membru al Uniunii  Epigramiștilor  Români și al Cenaclului „Satiricon” din Cluj-Napoca, este prezent, lună de lună, în ziarul local „Făcliaˮ cu epigrame în rubrica „Cioace la Satiriconˮ, catrenele sale fiind votate de multe ori printre cele din top și îl regăsim în aproape 40 de antologii de epigramă din țară și din afara țării.
În curând, scriitorul ne va dărui nu mai puțin de patru cărți (de poezie, epigramă, rondeluri și un roman memorialistic), aflate în lucru.
O viață împlinită, frumos trăită! La mulți ani, Eugen Coța! Să vă dea Domnul mulți ani de aici înainte, cu zile senine și inspirate, în care să fiți mereu înconjurat de cei dragi!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. vasile dragan spune:

    Am citit cu mult interes si placere acest material despre mai tanarului meu consatean Eugen Cota. Sunt mandru de domnia sa si il felicit pentru activitatea neobosita pe care o depune. Ii doresc sanatate si putere de munca in continuare

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania