Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Fuego, premiat la ,,Salonul Internaţional de Carte”, Chişinău, 2013

Fuego, premiat la ,,Salonul Internaţional de Carte”, Chişinău, 2013

Știre apărută în MOLDPRES NEWS AGENCY

Se potriveşte ca muzica să aibă o tainică legătură cu versul, iar emoţia unui cântec special reprezintă contopirea acestor doua mirări. Nu putem însă omite că mesajul este conferit de cuvânt. Acel cuvânt care transmite, care completează şi desăvârşeşte muzica.

Grigore,Vieru-FuegoO astfel de legatură s-a creat şi între maestrul Grigore Vieru şi artistul Fuego. Creaţiile celui dintâi au conferit sens şi substanţă muzicii atât de sensibile promovată de cel din urmă. Trei ani de colaborare au existat între cei doi, iar rezultatul acestora se regăseşte în volumul „TESTAMENT PENTRU FUEGO”, o carte mărturie, cu o prezentare şi un concept complex, într-un regal al poeziei şi excelenţei.

În cadrul „Salonului Internaţional de Carte 2013 ”, ediţia a XXII-a,  desfăşurat la Chişinău, volumul „TESTAMENT PENTRU FUEGO” a primit unul dintre cele mai importante premii, fiind în competiţie cu alte cărţi speciale din cele 18 ţări participante.

Este vorba despre distincţia „ARTA CĂRŢII ”, aceasta fiindu-i acordată lui Fuego pentru iniţiativa sa admirabilă, precum şi Asociaţiei Culturale „ REGAL D’ART ” pentru conceptul unic, pentru prezentare, calitatea execuţiei, conţinut şi aspect. Premiul a încununat şi a confirmat valoarea culturală a colecţiei, reuşind să demonstreze că opera maestrului Grigore Vieru este vie, militează pentru frumos şi pentru înalt.

Diploma a fost înmânată scriitoarei Lucia Olaru Nenati, un spirit artistic desăvârşit, prietenă a poetului Grigore Vieru, precum şi a lui Fuego. Ea a rostit câteva cuvinte emoţionante cu privire la relaţia sa cu maestrul, la simplitatea şi genialitatea acestuia, precum şi impresii apreciative despre cartea „TESTAMENT PENTRU FUEGO”.

Manualul de poezie „TESTAMENT PENTRU FUEGO”, editat şi lansat de Asociaţia Culturală ,,REGAL D’ART” cuprinde toată opera lui Grigore Vieru, scrisă în ultimii trei ani de viaţă pentru cel căruia i-a fost mentor şi formator, Fuego.

Întreaga comoară, de cântec şi uimire, de vers pasionant şi idei ce incendiază constant conştiinţa, aduce în prim plan creaţiile din ultimele clipe de jertfă pentru artă ale poetului, dedicate cu nobleţe şi sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat şi apoi împărtăşit, cel mai elocvent, atingerea de geniu, celui pe care l-a considerat ca pe fiul său, Paul Surugiu. Această ediţie a fost editată în colecţia „Regal de poezie” şi este dedicată bibliofililor, cuprinzând înlăuntrul său un mănunchi de artă şi esenţă, de frumuseţe şi poezie.

Cartea a fost prezentată pentru prima dată public anul trecut, în cadrul manifestării de decernare a „Titlului de Artist al Poporului Republicii Moldova” lui FUEGO, pentru meritele sale aduse culturii, artei şi valorilor româneşti. Atunci, artistul a prezentat şi a oferit cartea preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Iată ce afirma Fuego cu privire la decernarea acestei distincţii:

„Sunt onorat să primesc un astfel de premiu, cu atât mai mult cu cât el este destinat unui volum de cinstire a memoriei şi operei mentorului meu, nenea Grig, o lucrare de artă înnobilată cu poeme de lumină, un cântec pentru cei nesinguri, dezvăluind „Taina care mă apără ”, poezia muzicii şi muzica poeziei.

Meritele nu îmi aparţin, ele îndreptându-se către cei care au realizat cartea, în schimb sunt fericit să ştiu că misiunea mea, aceea de a promova în continuare idealul, gândurile şi minunile maestrului, are ecouri puternice. Am făcut legământ pentru a duce mai departe opera sa, iar acum pregătesc tuturor o surpriză.

Voi realiza un spectacol de muzică şi poezie, denumit sugestiv „ TESTAMENT ”, în Sala Mică a Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, în care imaginea va fuziona cu emoţia, cântecul va fi împletit cu versul, iar opera lui Grigore Vieru va fi readusă pe locul pe care îl merită, în inima iubitorilor de poezie.”Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

5 comentarii la acestă însemnare

 1. Ana Maria Halalai spune:

  Când spui vers, spui Grigore Vieru, când spui muzicã, spui Paul Surugiu (Fuego)
  Un poet basarabean şi un cântãreţ ardelean, primul, un maestru al condeiului, cel de-al doilea, un artist ce redã prin glas divin mesajul celui dintâi; ambii având drept menire pe acest pãmânt unirea, prin vers şi cânt, a celor douã patrii surori, România şi Basarabia.
  „Fuego îl cântã pe Grigore Vieru”, un buchet în care melodii despre cele douã mame: cea care ne-a nãscut, care „în chinuri ne dete viaţã” şi cea în care ne-am nãscut, descrisã atât de frumos în melodia „Carpaţii scriind”, se îmbinã cu poezii despre „limba doinelor de aur, limba noastrã cea românã”, dar şi despre „amanta” artistului, MUZICA. Şi pentru cã Fuego este artistul sufletelor frumoase, melodiile despre iubire nu puteau lipsi, iar versurile care descriu atât de frumos acest sentiment, pe care artistul îl transmite printr-o sensibilitate aparte, nu fac altceva decât sã ofere o şi mai mare valoare acestui album.
  Legãtura dintre POET şi ARTIST abia prinsese contur, dar când „pe verde drum de primãvarã”, artistul atingea culmea succesului cu aceste creaţii, „pe drum înzãpezit de iarnã”, Grigore Vieru pãşea încet, spre o altã lume, mai bunã, împãcat, însã, cu sine, cã cel cãruia îi fusese mentor, va duce mai departe, prin cânt, versurile sale.
  Înainte de plecarea „sus în ceruri”, POETUL lasã o ultimã mãrturie a colaborãrii de suflet dintre el şi ARTIST, un „Testament” ce cuprinde întreaga operã a poetului din ultimii 3 ani de viaţã şi care va dãinui peste ani, o dovadã cã el, artistul Paul Surugiu (Fuego), este singurul în mãsurã sã facã auzit şi dupã trecerea sa în nefiinţã, numele „Grigore Vieru”.
  La rândul sãu, ARTISTUL şi-a asumat aceastã frumoasã responsabilitate, reuşind, prin acest premiu ce i-a fost acordat, nu doar sã ducã numele poetului mai departe, ci sã arate întregii lumi cã limba românã este „taina care ne aparã”, cã trebuie sã ne mândrim cã suntem români şi sã prezentãm strãinilor adevãratele noastre comori, care, fãrã doar şi poate, sunt cele mai valoroase pe acest pãmânt.

 2. Mihaela Herea spune:

  Felicitari artistului nostru drag !Acest premiu confirma inca o data legatura trainica dintre cei doi maestrii, unul al cuvantului, celalat al cantului, din a caror colaborare s-au nascut adevarate talismane ce mangaie sufletele romanilor de pretutindeni.Versurile si cantecele lor dovedesc talentul si maiestria cu care au fost inzestrati , dragostea pentru frumos, pentru tara in care s-au nascut, pentru limba romana.. Numeroasele premii primite de-alungul timpului, arata ca Fuego este foarte iubit de basarabeni.Tot respectul pentru aceste doua mari valori care vor ocupa mereu un loc de cinste in inima noastra!

 3. Dana spune:

  ”Testament pentru Fuego”o adevarata comoara…Orice roman adevarat ar trebui sa aiba aceasta carte in biblioteca sa!Sunt fericita si onorata ca am acesta carte,de cate ori o deschid si citesc poeziile poetului Grigore Vieru scrise pentru Paul,emotiile ma cuprind profund…Ma bucur ca la Chisinau aceasta carte a fost premiata,acest premiu demonstreaza aprecierea poporului basarabean pentru testamentul lasat lui Fuego de mentorul sau Grigore Vieru!Felicitari,Paul si Asociatia Culturala ”Regal d”art”pentru acesta carte deosebita,de fapt e ceva mai mult decat o simpla carte,e o adevarata bijuterie,atat prin continut dar si prin aspect,material si hartia din care e facuta!!

 4. Cristina - Pitesti spune:

  “Testament pentru Fuego” este un volum de excepție în memoria marelui poet basarabean Grigore Vieru, cu o grafică superbă. Felicitări Asociației Culturale “Regal d Art”!
  Sunt bucuroasă, fericită și totodată onorată să dețin aceast volum, un adevărat regal al poeziei. Melancolie și emoție transpuse cu mult suflet prin vers de poet, iar prin muzică de Fuego…totul pentru ca publicul să uite măcar puțin de greutățile vieții și să-și întoarcă sufletul către artă, către frumos, către muzică și poezie…
  Felicitări Paul și pentru acest premiu! Ești un aritst desăvârșit. Să ai parte în viață numai de oameni minunați în jurul tău, să bucuri în continuare cu harul tău sufletele tuturor celor care-ți iubesc muzica atât de mult…!
  Te așteptăm cu mult drag și dor la Pitești (piteștenii te iubesc mult), cu noul tău spectacol de muzică și poezie. Te iubim mult, mereu ocupi un loc în sufletul nostru…

 5. Giovana Georgescu spune:

  Se stie ca reusita succesului ca o melodie sa devina slagar consta in 4 elemente: muzica, versuri,vocea celui care o canta…si nu in ultimul rand sufletul pe care artistul il depune in interpretare. Sunt elementele cele mai importante. Fuego a reusit pe deplin aceasta performanta. A inteles ca transmiterea mesajului si prin cuvant.. nu doar prin muzica si glas… este esentiala. Cred ca asa a luat fiinta legatura intre Paul Surugiu Fuego cu marele poet Grigore Vieru. Fiecare si- a adus aportul prin sensibilitati de suflet … iar colaborarea a devenit fructuoasa!!!Limba noastra romana poate imbraca atatea forme in cuvant.. incat varietatea cuvantului arata ca un pastel de culori vazut acum .. toamna prin padurile noastre!!!
  Grigore Vieru, un poet al neamului nostru ( caci asa mi- as permite sa-l numesc) a scos la suprafata
  tot ce are mai frumos limba noastra… diversitatea cuvantului !!!!Minunat elogiu adus limbii noastre romane.!!!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania