Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Limba Română, la ea acasă

Limba Română, la ea acasă

Româna, una din principalele limbi din grupul neolatin, aici la Botoșani, e la ea acasă.
Limba Română, de la Scrisoarea lui Neacșu (1521) la prezența sa pe internet, capătă valoare din ce în ce mai mare, înregistrând un progres uimitor. Astfel, numărul vorbitorilor de Limbă Română este estimat la peste 30 miloane (conform unor studii realizate, pe plan mondial, de către Fundația Rețele și Dezvoltare -Funredes – și Uniunea Latină).
Acest context favorabil, caracterizat de cel puțin două elemente – Botoșaniul, unde Limba Română capătă varianta modernă, datorită marelui poet Eminescu, și sporirea interesului pentru neolatina noastră – a fost folosit de Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani și partenerii săi: SIVECO România, Casa Corpului Didactic din Cluj și TEHNE-Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație București în Proiectul „Formarea continuă a profesorilor de Limba Română în societatea cunoaşterii” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Sub acest auspiciu și respectând regulile europene ale Programelor de finanțare (POSDRU) timp de 3 zile (22-24 martie 2012), la Botoșani, se desfășoară prima ediție a ,,Conferinței Naționale – Formarea continuă a profesorilor de Limba Română în societatea cunoaşterii”. Bucurându-se de participarea unui număr impresionant de profesori, de atenția oficialilor locali (Mihai Țibuleac – președintele Consiliului Județean, Cătălin Flutur – primarul municipiului Botoșani, Silvia Tudorache – subprefect) și a Ministerului Educației (prof. Dr. Mina Maria Rusu, inspector general pe specialitatea Limba și Literatura Română), conducerea Inspectoratului Școlar, ca aplicant al acțiunii finanțate parțial de UE, a dovedit profesionalism în organizarea și desfășurarea acesteia pentru formare profesională a cadrelor didactice, specialitatea Limba Română.
De altfel, Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani nu este la primul fapt care vizează perfecționarea corpului didactic, oamenii de aici fiind mereu prezenți în diferite proiecte educaționale de anvergură, fie de interes local, național, transfrontalier sau european. Botoșăneni ar trebui să aprecieze adecvat acest efort ce implică o imagine pozitivă a acestor locuri încărcate de o tradiție culturală remarcabilă.
Conf_Nat,LbRom,primar,CatalinFlutur [1024x768]Conf-Nat-Lb_Romana,23mart2011,presd_Cons_Jud [1024x768]Mina_Maria_Rusu,Conf-Nat-LbRom [1024x768]Conf Nat Lb RomAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania