Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

LUMINIȚA DUMITRESCU : ”Televiziunea a fost visul și iubirea mea de-o viața”

LUMINIȚA   DUMITRESCU : ”Televiziunea a fost visul și iubirea mea de-o viața”

 

IOAN  VASIU: – Stimată Luminița Dumitrescu, sunteți un prestigios regizor artistic la Televiziunea Română, bine-cunoscut și apreciat. De câți ani lucrați în TVR ?
LUMINIȚA    DUMITRESCU: – Anul 1971, a  fost anul în care,   după absolvirea facultății de film și televiziune FAMU -Praga, catedra regie artistică de televiziune, am bătut la poarta Televiziunii Romane.
Tudor Vornicu a fost cel care a avut încredere în mine, mi-a deschis  porțile și mi-a îndrumat primii pași în instituția pe care am iubit-o și căreia i-am dedicat 51 de ani din viața.
Pentru mine, pentru colegii din generația mea, Tudor Vornicu va rămâne omul de televiziune perfect și constat astăzi, după atâția ani, greu de înlocuit.

I.V.: -Care sunt cei mai importanți oameni de televiziune alături de care ați lucrat în decursul anilor ?  Care sunt emisiunile la reușita cărora v-ați adus contribuția ?
L.D.: – De-a lungul anilor am lucrat cu mulți producători TV, îi voi pomeni astăzi pe cei mai apropiați sufletului meu. CLUB T, RITM -TINEREȚE -DANS, emisiuni de divertisment pentru tineret și multe alte transmisii    le-am realizat ca regizor artistic alături de realizatorul de marcă ELISABETA MONDANOS. Împreună am bătut țara în lung și-n larg în căutare de tinere talente. Așa au apărut pe micul ecran nume care astăzi sunt celebre, Nicu Alifantis, Ștefan  Hrușcă, Vasile Șeicaru,Victor Socaciu și mulți, mulți alții. Aceste emisiuni au fost produse de Redacția Tineret-Copii.
La redacția de Divertisment am avut deosebita plăcere să lucrez cu un profesionist desăvârșit, AURORA  ANDRONACHE. A fost o perioada specială cu realizări unice în programele de Revelion 1994-2000, spectacolul “O seară la Corbeanca”, Zeci de videoclipuri.
Colaborarea cu Aurora rămâne o amintire de mare preț pentru mine. Munceam la fel, gândeam la fel.
La fel de importantă a rămas pentru mine colaborarea cu TITUS MUNTEANU în emisiunile speciale de divertisment,”TELE-ȘOC” fiind una dintr ele.
Alături de MIHAI TATULICI am asigurat regia artistică a emisiunii ”VENIȚI CU NOI PE PROGRAMUL 2”, transmisiune în direct, care s-a bucurat de o mare audiență.
La Redacția pentru copii am avut plăcerea și norocul să colaborez cu o persoană specială, talentată și tenace, LIANA SĂNDULESCU.
Împreuna am realizat două emisiuni celebre la vremea lor,CLUB ANDA, cu Anda Călugăreanu și BA DA, BA NU,cu Anca Țurcașiu, Daniela Anencov, Dan Bitman. A fost o adevarată bucurie să regizez aceste emisiuni, fiind urmărite de zeci de mii de copii. Tot împreuna cu Liana am fost regizorul Festivalului de la Mamaia, edițiile 2000, 2001, 2005.
Să nu uit prima și cea mai reușită ediție a “PORȚILOR DESCHISE – 1997”, emisie de Crăciun în direct, producători Liana Săndulescu și Dumitru Moroșanu, regia artistică Luminița Dumitrescu.
Urmează cea mai longevivă colaborare, cea cu MARINA ALMAȘAN.
Despre ea voi vorbi la timpul potrivit.
Emisiunea TOP 3,2,1 mi-a permis să lucrez cu un om exrem de talentat, directorul de imagine AUREL ALDEA. Împreună am realizat printre primele videoclipuri muzicale cu interpreți celebri, Dida Drăgan, Mădălina Manole, Laura Stoica, Ștefan Iordache, Mirabela Dauer, Sanda Ladoși, Mihai Constantinescu. Videoclipul “ ÎNTR-O ZI”, cu Adrian Daminescu a primit în 1992 premiul APTR.
Munca în televiziune presupune pentru un regizor artistic o colaborare perfectă cu toate compartimentele,  regizori de emisie ,scenografi, directori de imagine, regizori muzicali, regizori tehnici, maeștri de sunet, personalul tehnic al studiourilor și carelor de reportaj, șefi de producție, electricieni, ateliere, mașiniști, șoferi.
Dați-mi voie să le mulțumesc din suflet tuturor, fără ei emisiunile noastre n-ar exista! Ei sunt cei care reușesc să dea strălucire ideilor noastre. Timp de peste 50 de ani i-am cunoscut pe toți, aș fi dorit să le spun numele dar ar fi o listă infinită. Le sunt profund recunoscătoare!!!
Mai am o amintire de suflet: timp de 26 de ani, alături de un om minunat, talentat și îndrăgostit până peste cap de televiziune, RUXANDRA TUCHEL, am realizat pentru TVR, GALA UNITER.
Împreună, o lungă perioadă, am trudit la gală alături de minunatul regizor CORNEL TODEA.
ION CARAMITRU, întruchiparea Galei UNITER, a fost persoană pe care am admirat-o, am respectat-o și ne-am ascultat reciproc! Gala UNITER, un spectacol în direct, de peste 4 ore, o reușită timp de 26 de ani.
Mulțumesc UNITER pentru încrederea acordată!
Nu pot să nu amintesc cele 3 ediții EUROVISION din 2010, la Circul Globus, 2011-EUROVISION de revelion producător Marina Almășan, Eurovizion, finala Selecției naționale Brașov.
Pentru mine una din cele mai reușite finale ale Selecției naționale a fost cea din 2010 – la Circul Globus. A fost un adevărat spectacol de finală,  unde fiecare concurent și-a pregătit mis -en -scena în colaborare directă cu noi.
Și așa…am bifat două întrebări într-una!

I.V.: – Ce puteți spune, în câteva propoziții, despre colaborarea și prietenia dumneavoastră cu Marina Almășan ?
L.D.: – În anul 1992 am cunoscut-o pe Marina! O tânără veselă, ambițioasă, extrem de muncitoare, cu un condei de invidiat și doldora de idei. Marina a venit cu ideea “CEAIULUI DE LA ORA 5”, emisiune de divertisment în direct. Primul invitat a fost Ștefan Hrușcă. Emisiunea a prins extrem de repede, aveam fani peste tot în țară și culmea, majoritatea erau tineri. Cele mai importante personalități răspundeau invitației Marinei!…și uite așa a început aventura vieții noastre! ( în doi).
Au urmat “ARCA MARINEI”, “NE VEDEM LA TVR”, ”FESTIVALUL CÂNTECULUI DE DRAGOSTE”, FEMEI DE 10,BĂRBAȚI DE 10”, ”RIVALII“ , sunt doar câteva din emisiunile de mare audiență, propuse de Marina.
Anii au trecut, cu bune și cu rele, noi am rămas într-o relație de prietenie, de muncă asiduă, de înțelegere din toate punctele de vedere. Am trecut și eu și ea prin momente unice în viață, vesele sau dureroase, dar am știut să ne susținem reciproc.

I.V.: – Ați regretat cândva pentru că ați ales munca în televiziune și nu o altă profesie ?
L.D.: – Să regret pentru  că am ales munca în televiziune?! NU,niciodată; a fost visul și iubirea mea de-o viața!!!
Știți cum este să lucrezi la o emisie în direct? Imaginați-vă că sunteți la manșa unui avion și trebuie  să vă duceți în siguranță la sol peste o sută de pasageri, vremea nu este ideală dar…știți că aveți puterea, mintea, curajul, strângeți manșa și dați cele mai corecte și bune indicații. Tot echipajul trăiește intens momentul, iar Marina își vede liniștită mai departe de emisie, auzindu-vă glasul în cască: e-n regulă.. mai la dreapta ta…,Camera 2…Și gata …am ieșit din emisie, mă simt minunat, o liniște aparte mă cuprinde și casc, casc până acasă non-stop.Creierul meu se relaxează!!!
Așa ceva nu poți să trăiești decât dacă-ți iubești la nebunie meseria!
Cred că v-am răspuns destul de pertinent.

I.V.: – Prin ce diferă Televiziunea Română de acum, față de cea dinainte de  1989 ?
L.D.: – Pentru mine e trist, tot ce a însemnat cu adevărat Televiziunea Romană s-a prăbușit, încetul cu încetul, nu după 1989, ci după 2005.
Astăzi este la pământ! Audiența o demonstrează cu prisosință!
Lăsați-mă să trăiesc cu amintirile mele și ale ”Bătrânei Doamne!” 

                          Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPRAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania