Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Multipremiatul film “Titanic”, la 25 de ani de la lansare, din nou în cinematografe

 

“Vasul de nescufundat” sau “Vasul viselor” a aprins în timp imaginația multora din sfera artelor vizuale, mai ales a regizorilor și producătorilor de film. Lista filmelor și documentarelor inspirate de cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie este lungă, dar cu toate acestea când spunem “Titanic” ne gândim la producțiile regizate de cunoscutul James Cameron, un specialist foarte bine documentat în ceea ce înseamnă istoria și desfășurarea evenimentelor petrecute în jurul celebrului pachebot, care pleca în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a lovit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare.

Cameron lansa în 1989 documentarul “The Abyss”, distins în 1990 cu 4 Oscaruri, un premiu Hugo, un premiu de la American Society of Cinematography și un premiu Saturn.

În 1997, lansa filmul devenit fenomen, “Titanic” cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio ca protagoniști, o poveste romanțată a tragediei, dar atent documentată de exigentul regizor care a și scris, co-produs și co-montat pelicula. Filmul a însumat în total 51 de premii, dintre care 10 Oscar și 3 Globuri de Aur. Anul acesta se împlinesc 111 ani de la scufunadarea RMS Titanic și 25 de ani la lansarea cunoscutului film.

În 2003, Cameron lansa un nou documentar, “Ghosts of the Abyss”, la care a lucrat cu Bill Paxton, actor în Titanic. În 2005, alături de regizorul Steven Quale, Cameron era implicat în documentarul “Aliens of the Deep”, filmat în format IMAX 3D. Toate acestea investighează soarta Titanicului.

Și regizorul Ciaran Donnelly lansa în 2012 un proiect deosebit – o coproducție, mini-serie de 12 episoade intitulată “Titanic Blood&Steel”, o altă viziune asupra povești, de fapt o rescriere o poveștii de dinaintea lansării pe mare. E povestea construcției, a evenimentelor din jurul acesteia și a celor ce aveau iluzia unui nou început odată cu plecarea spre America, la bordul noului vas. Seria se lansa cu ocazia centenarului dezastrului.

La 25 de ani de la lansarea unui film devenit fenomen cultural, începând din 10 februarie, cinematografele reiau proiecția filmului “Titanic”, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui James Cameron.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania