Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O forță internatională de pace pentru Ucraina

Moscova și orașele Rusiei sunt iluminate feeric, încât se pot vedea din Cosmos. La ei vine și Crăciunul pe stil vechi, iulian, la 6 ianuarie. Că ucrainenii le dau bobârnace strașnice la  Makaviika sau Ciulakivika, pe vreun aerodrom strategic în Crimeea sau Engels, nu e mai mult decât o pișcătură de țânțar pentru rusul de rând. Abia recenta ,,mobilizare”, i-a lămurit că țara lor este într-un război adevărat, nu într-o mincinoasă ,,operațiune”.
E timp de iarnă aspră. Și tot din Cosmos se poate vedea lângă mama Rusia o pată gigantică de întuneric. Abia ici-colo clipocesc lumini timide. Acolo e Ucraina. Întunericul e opera  vecinului muscal, care-și zice ,,fratele mai mare” și care lasă femeile și copiii Ucrainei în beznă și în frigul nemilos, pe când  bărbații sunt prin Donbas, Zaporojie, ori în nord, pe frontul belarus.

,,Vom face Crăciunul la lumânări –zicea Volodimir Zelenski aflat la Casa Albă. Nu pentru că suntem romantici, nu, ci fiindcă nu avem curent.” Când se mai cârpesc centralele energeticee distruse, Putin cel Groaznic mai trimite un val de rachete și drone Shahed, care fac prăpădul mai abitir ca zilele precedente. Nu-i ajunge muscalului că are cea mai întinsă țară din lume, pe două continente, până în Kamceatka și Kurilele furate de la japonezi. Mai vrea o halcă din Vecina Ucraină.
(E ca in bancul în care bețivul Ivam de pe scara blocului terorizează locatarii femei și copii, periodic intimidându-i cu o sabie ninja.)
De mirare până la stele este cum cei 65% dintr-o țară de 150 de milioane de suflete, nu realizezaă că agresiunea lui Putin este un război odios, o crimă de nivel internațional, care sfidează pe Dumnezeu și lumea civilizată.

De mirare până la stele este complicitatea rușinoasă a Patriarhului Kiril al Moscovei, tăcerea clerului rus, a celor din mănăstiri, adică a celor care într-o societate văd clar ce este binele și ce este răul, dar tac într-o tăcere lașă, de moarte. Unde sunt mitropoliții curajoși din vremurile țarilor, ca acel Filip din vremea lui Ivan cel Groaznic??
Cum de nu ies în Piața Roșie, să-i spună  cu megafoane lui Putin că agresiunea lui va aduce pedeapsa lui Dumnezeu asupra Rusiei într-un fel sau altul, curând și cu certitudine? Orbire cutremurătoare!

De mirare până la stele e și cum lumea civilizată se uită meduzată la crimele și ticăloșiile Armatei Roșii, începute încă din primele zile de război.  Emisfera nordică ajută cu arme și uniforme de iarnă, generatoare, ia refugiați, dar stă temătoare de mai mult.
State gigantice ca India și China se dau neutre, deși cunosc că e imoral a face comerț cu rușii. Profita de prețul scăzut al gazului și petrolului rusesc, deși sunt oripilate și ele de ,,strategiile” noilor hoarde estice. (Dezvinovățindu-se, un ministru indian zicea: ,,Noi nu le spunem  la ai noștri:  ,,mergeți să cumpărați petrol rusesc, ci -mergeți și cumpărați petrol.”. Dar tot aia e.)
În așa condiții, doar Belarusul și Iranul  facilitează- și ei tăinuit- haitele estice. Degeaba a agitat Ivan cel beat sabia atomică. Chinezii le-au transmis să tacă din gură pe tema asta (,,să se mai controleze”). Cu așa ceva nu se glumește nici treaz și nici matol.

Dacă lumea e precum am spus, cu o universală dezprobare, reală, oricât ar varia de la țară la țară (a se vedea rezoluțiile aprobate la ONU) pentru ce stăm încremeniți de mitologica Meduză și nu se intervine ditrect și acolo, în Est?
Când un stat comite o asemenea barbarie sau genocid împotriva propriei populații (cum a fost cazul în Cambodgia și Rwanda) comunitatea internațională a intervinit și a oprit  crimele, aducându-i în fața justiției pe cei răspunzători. Singurul reproș a fost că s-a intervenit nepermis de târziu. De ce oare avem nevoie de curaj pentru a face binele, iar pentru a face răul e suficientă indrăzneala și nerușinarea numită ,,tupeu”?

Așadar, să se intervină! O idee a plutit prin aer, când orcile rusești amenințau cu arme nucleare tactice. S-a și dislocat la noi Divizia de parașutiști 101, americană, ca prim element de intervenție, promițându-se politic că vor fi scoși muscalii din toată Ucraina și din Marea Neagră dacă trec la faptă. Divizia 101 e aici și acum. (Miniștri și filozofi proruși au fost gata-gata să-și pună picioarele-n ghips  de ,,bravi” ce sunt, iar șoșoacele și cârtițele rusești se declarau îngrijorate de soarta neamului. Vai, că vine războiul peste ei.)
Dacă Putin nu poate birui Ucraina, adică o singură țară, cum ar putea sta împotrivă la restul Europei, plus Ucraina?
Nu doar o forță NATO e necesară, ci una internațională, cu mandat de la Adunarea Generală a ONU, chiar dacă ponderea numerică majoră va fi a celor care au fost capabili  dintru început (NATO) Totalul -între 300.000- 500.000.

Ele nu vor intră în Ucraina special pentru a lupta. Misiunea lor este să ia de mână pe ocupantul rus și să îi arate direcția: ,,SPRE EST”, adică acasă, deoarece se vede că Putin a uitat direcția și habar nu are cum să poată face treaba asta.
Toată zona să fie declarată ,,no fly”, ădică unde nicio muscă rusească nu are voie să zboare, darămite vreun avion muscălesc.  Rusia se va prăbuși în pulbere cu toate armele ei atomice performante, la trei zile după ce se va declara  constituirea unei forțe internaționale și obiectivele ei.

prof. Vasile Găurean

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania