Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

PĂPUȘARII DIN PUSTIE. BURSUCUL ( 51)

Vestea că la Nărujelu se repetă alegerile cu un primar  surpriză. O fostă stareță convertită la cele laice renunță la o afacere cu prostituate pentru a-și testa notorietatea ca om politic, vânând postul de primar al recentei comune Nărujelu, atât de mică încât nici la Păcănele nu mai are dreptul conform unei legi de ultimă oră promulgată de Președinte pe repede înainte la sfârșit de mandate.
Ultimele zile de campanie erau cele mai grele. Evdochia dormea tot mai  puțin. Încă nu știa cum o să se îmbrace în cea mai importantă  zi din viața ei. Contracandidatul ei era inginerul  agronom Gheorghe Leuștean, care nu avea proptele la  Centru. Votanții cei mai hâtri făceau mereu glume.

-Iorgule, vezi cu cine votezi. Ori mănânci leuștean 4 ani, ori te dai în bărci cu preacurvita stareță.
– Măi Cascabete ! Ne așteaptă ispite grele. Nu te mai duci tu la Primărie murdar  și cu pantalonii rupți în tur, Puțin respect se impune.
– Oare doamna Primar își va mai aduce aminte de zilele când la mănăstire ne plătea cu ce avea la purtător lângă peretele chiliei de taină.
– Noi hulim de ciudă. Ne e frică de aruncare la coș.
– Ne punem bine cu Melania. E și tânără și frumoasă. Mă tem că va avea tarif prea mare pentru punga noastră. Gata! Au început discursurile din ultima zi de campanie chiar în fața cârciumii.

Primul vorbi agronomul, pus pe listă ca manta de vreme rea:
-Dragi gospodari din Nărujelu:
– Votați un specialist. Eu știu să vă fac viața frumoasă și îndestulată. Din mulțime  se auzeau contestatarii strigând: Gargară! Minciuni! Cântă la altă masă!
-Iubiți nărujeni! Să lăsăm vorbitorii să-și expună programul.
La cuvânt urmă noua codoașă căreia îi plăcea să se asculte. Se prefăcea că își ține fusta de mătase ca să nu-i dezvelească vântul picioarele. Neprețuit obiect din dotare.
Fără altă prezentare, microfonul și boxa fură smulse de Evdochia. Apucă să spună doar „Dragi nărujeni…” și un val de huiduieli veni din grupul bărbaților, conduși de Orbișor Nelu, care nu vedea cu ochi buni această candidatură:
– Oameni buni, ce va zice lumea despre noi dacă vom avea primar o fostă stareță ajunsă șefa prostituatelor? Stricăciune maximă! Înseamnă că vom avea o primărie –curvă.
-Măi pârliților! Doamnele din casa de plăceri practică o meserie onorabilă, fiscalizată și fără pericol social.

Interveni mieros și Evdochia:
– Oameni buni! Nu vă port pică pentru contestarea candidaturii mele. Am făcut totul pe față. Eu cred că pot fi de folos comunității și pot face lucruri mari aici în acest loc binecuvântat.  Dați-mi șansa de a pune în practică planurile mele privind propășirea Nărujelului și nu veți regret. Promit ca salariul  de la primărie să-l dau celor săraci.
– Bravo maică stareță! Felicitări! Urale din partea doamnelor, huiduieli din partea bărbaților.

Ultima înscrisă la cuvânt era Axinia Antonică. Alin îi făcu semn să renunțe. Era prea tânără pentru un război așa de mare!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania