Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Poezii și poeme cu Rodica Nicoleta Ion și Cristian Mărgineanu

Cu bucuria în suflet că voi revedea oameni dragi, cu primăvara în priviri, cu speranța unui eveniment cultural deosebit, am pornit la drum spre Craiova alături de familia Luci și Vasile Trușcă, de  doamna profesor Jeni Dicu. Venirea primăverii , anotimpul renașterii, al frumosului , ne face să simțim călătoria ca o evadare din cotidian, ca un dar pentru setea de cunoaștere, de aventură. Invitația domnului profesor Cristian Mărgineanu de a participa la lansarea volumului de poezii Poeme în oglindă pe care l-a realizat împreună cu doamna Rodica Nicoleta Ion ne-a luat prin surprindere, dar am acceptat cu plăcere. Afișul frumos conceput, ne anunța – Biblioteca Aman găzduiește joi, 29 februarie, lansarea volumului „Poeme în oglindă”, autori Rodica Nicoleta Ion și Cristian Mărgineanu. Evenimentul va avea loc în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 15.00, în prezența invitaților Zenovia Zamfir, Luci Trușcă, Marinela Capșa, Lorin Cimponeriu, Maria Marin, Radu Florea, Nana Ileana Filip și Mircea Suchici, Sara Maria Mihai, Sorina Barbu, ce vor oferi un intermezzo muzical celor prezenți. Căci nimic nu este întâmplător, la voia întâmplării, cum suntem tentați să credem uneori. Talentul și harul Omului nu țin de pregătirea profesională. Domnul Cristian Mărgineanu a scris și publicat versuri încă din școala gimnazială, apoi cărările vieții l-au purtat paralel cu pasiunea pentru poezie ajungând cadru didactic, dar la catedra de sport. Fiind prins în zbuciumul vieții cotidiene a lăsat pasiunea de a scrie pentru… vremea când va fi. Și cum – toate la timpul lor, o încercare grea, un moment de liniște, de regăsire, de regândire a priorităților l-a adus la masa de scris. “Cărţile sunt ca oamenii, în sensul că se vor ivi în viaţa ta atunci când ai cea mai mare nevoie de ele.” –  spunea Emma Thompson. Și așa, încet , încet, domnul profesor Mărgineanu a pus în cuvinte frumoase și alese, gândurile, dorurile, regretele, dar nu în ultimul rând iubirile. Poeziile au prins contur iar întâlnirea, deloc întâmplătoare, mai bine zis scrisă în cartea destinului, cu doamna Rodica Nicoleta Ion, a fost momentul devenirii poetului Cristian Mărgineanu. Știm că de la a scrie și până a te prezenta în fața cititorului, drumul este presărat cu multe ezitări, emoții, dar atunci când Omul dorește, Dumnezeu împlinește. “Cărţile sunt mai mult decât cărţi, ele sunt viaţa, sufletul şi miezul timpurilor trecute, motivul pentru care oamenii au muncit şi au murit, esenţa şi chintesenţa vieţilor lor.” – Amy Lowell. 

Imensitatea simt că mă cuprinde
Este banală viața pe pământ
Când voi călători în extra spațiu
O să-mi doresc atunci să fiu doar vânt, se mărturisește domnul Cristian Mărgineanu într-una dintre creațiile sale.

În sala devenită neîncăpătoare pentru prieteni, pentru iubitori de frumos, muzica și poezia s-au îmbinat armonios, iar evenimentul a fost la înălțimea așteptărilor. Vizibil emoționată, cu vocea tremurând, doamna Rodica Nicoleta Ion a prezentat rând pe rând invitați și protagoniști unei seri culturale de neuitat. Domnia sa a copilărit în satul Cornu, din comuna doljeană Orodel, fiind crescută de bunici, apoi a venit să înveţe la Craiova. Pasiunea pentru scris a apărut pe când era elevă la Şcoala generală nr. 21, „Gheorghe Ţiţeica”. Când vorbeşte despre debutul în volum, ochii i se umplu de lacrimi: şi din cauza emoţiilor, dar mai cu seamă amintindu-şi de alt ajutor, nesperat, pe care l-a primit. „Un văr de-al meu, din Spania, m-a întrebat de ce nu public, pentru că scriu foarte frumos. I-am spus că situaţia financiară nu îmi permite. Era într-o zi de Rusalii când am primit telefon: nu mi-a venit să cred când mi-a spus că mi-a trimis suma de 10 milioane lei, bani cu care am reuşit să public prima dată în volum. Şi, de la carte la carte, am strâns bănuţi ca să pot să o public pe următoarea…”, povesteşte Rodica Nicoleta Ion. Evenimentul s-a desfășurat într-o sală plină de cărți, pentru că “O cameră fără cărți este ca un corp fără suflet.” – Marcus Tullius Cicero.  Scriitorii invitați, părtași la clipa întru veșnicie a celor doi protagoniști au avut doar cuvinte de laudă.
’’ Ce bine este când știu că am Prietene… Ce fericită sunt că Universul mi-a acordat acest privilegiu în această viață! Mă simt atât de Puternică… Și atât de Curajoasă să Zbor cât mai sus…
Vă mulțumesc, dragile și neprețuitele mele prietene! Și vă iubesc! Întotdeauna… Noi… ’’ , spunea într-o postare Rodica.  

Am trăit alături de domnul și doamna Mărgineanu, de fiica și ginerele, emoția unui debut în poezia doljeană cu adevărat promițător. O seară frumoasă poate deveni cu ajutorul prietenilor una specială. La invitația poetului și a lui nea Nelu, am încheiat momentul cultural la Hanul Ghercești , un loc unde tradiția se îmbină armonios cu modernitatea. Spațiul frumos împodobit cu obiecte și costume tradiționale te poartă în lumea satului românesc. Nea Nelu a adunat de-a lungul timpului cele mai reprezentative unelte și obiecte folosite în gospodăriile de odinioară.

„Mă pun altar sub sabia durerii,
Să curgă sânge peste trupul meu,
Dar sunt român ce n-a uitat de țară
Așa să mă ajute Dumnezeu!”
Rodica Nicoleta Ion, fragment din volumul volumului „Poeme în oglindă”.

Oameni și clipe de poveste la început de primăvară !

Zenovia Zamfir

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania