Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Prin aproape, aproape! Interviu cu domnul Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani

Prin aproape, aproape!
Interviu cu domnul Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani, realizat de profesorii Elizia și Vasile Lefter
__

           „Fiecare persoană este atât produsul întregii suferințe și a tragediei personale , cât și a succesului și bucuriei care a purtat-o în locul în care trăiește scurtul moment temporal.”( Gregg Braden)

1.Pornind de la aceste cuvinte de spirit , prezentați-ne câteva date despre dumneavoastră și familia Domniei Voastre.
Sunt nascut in orasul Tulcea,poarta de intrare a Deltei Dunarii.Scoala generala,liceul le-am facut in Tulcea,fiind prima promotie a Liceului Metalurgic.Dupa terminarea armatei am ajuns la Brasov unde am lucrat la Uzina de Autocamioane.In anul 1981 am ajuns la Odobesti,Vrancea cand m-am casatorit cu sotia mea,originara din acel oras.Avem un baiat Andy,2 nepoti superbi care locuiesc la Bucuresti.

2.Domnule Mircea Rond, ce reprezintă orașul Unirii pentru dumneavoastră?
Intalnirea cu orasul Focsani a fost cand am venit in vizita la Comunitate cu ocazia unei activitati.Am lucrat cateva luni la Focsani,cand am avut posibilitatea ca dupa program sa vizitez orasul,sa cunosc oameni,pulsul pietii,parcul.Din anul 2000 cand am inceput activitatea la Comunitate,am deschis usile Sinagogii ca toata lumea sa poata veni sa fie alaturi de membrii comunitatii,ca o mare familie.

3.Sinagoga pe care o manageriați cu eleganță, rafinament și pasiune este nu numai un spațiu ezoteric ci și unul  cultural , bine centrat în viața orașului de pe Milcov. De unde această dorință de a magnetiza energiile culturale în jurul Sinagogii ?
La Comunitatea evreilor Brasov de unde am venit, fostul presedinte Leibovici Sami a insuflat tinerilor o dragoste mare pentru a tot ce este frumos.Cor,concerte,expozitii,excursii,lansari de carte,sarbatori,intalniri cu personalitati.Cand am venit la Comunitate am incercat sa plantez in inimile celor ce vizitau sinagoga din Focsani,aceleasi lucruri pe care le-am vazut si in alte locuri pe care le-am vizitat.Si pentru ca la Rm.Sarat si Odobesti mai sunt sinagogi,le-am reparat cat a fost posibil financiar si am facut multe evenimente cu elevi,profesori,lansari de carte,expozitii.

4.Adresați invitații și primiți oaspeții cu zîmbete și căldură , cu empatie ,  înțelegere și acceptare a valorilor celorlalți  fără granițe  și bariere fizice  sau de altă natură. Cum reușiți să faceți  față situațiilor complexe apărute ?
M-am bucurat de fiecare data,atunci cand sinagoga este plina de oameni,cand copiii urca sau coboara pe scari,striga sau canta,sa ascult povestile despre evreii care au locuit in oras,despre prieteniile legate de-a lungul anilor,despre dorinta tinerilor de istoria,traditia,povestile evreilor,despre personalitati 

5.Dumneavoastră și distinsa doamnă Harieta sunteți o prezență activă  la acțiunile elevilor, din școlile vrâncene,  împărtășind bucuroși din tradiția iudaică, în proiecte  interculturale.Relatați pârghiile acestei colaborări de succes?
Copii,elevii,profesorii si oamenii au un loc important in proiectele pe care le desfasuram impreuna.Nu am dorit ca proiectele sa fie scrise,citite ca simple obligatii,ci sa vina din inima fiecaruia.Am vazut de-a lungul anilor,copii care spuneau poezii,povesti,cantau,citeau din carti,desenau,cu zambetul pe buze si obrajii rosii.Am vazut desene,facute de elevi despre sarbatorile evreiesti,Holocaust cu idei izvorate din inima fiecaruia. Profesori si personalitati care povesteau cu mandrie despre evreii pe care i-au cunoscut si locurile unde au locuit.

 6.Sunteți un liant între comunitatea evreilor din Focșani și celelalte comunități din țară, facilitând vizitele unor grupuri de elevi în schimburi de experiență. Cum este apreciat efortul președintelui Mircea Rond la nivelul comunității evreiești?
De fiecare data am spus ca,fiecare comunitate din tara are locul si meritul ei.Sunt comunitati din tara in care numarul evreilor este mai mare: Bucuresti,Iasi,Oradea,Timisoara,Brasov si comunitati mai mici.Comunitatea din Focsani este formata din : Focsani,Rm.Sarat,Odobesti,Buzau,Adjud.Activitatile pe care le desfasuram sunt facute impreuna cu minoritatile,prietenii sau partenerii de proiecte,elevi sau profesori.Se fac vizite si schimburi de experienta cu membrii din comunitatile apropiate ( Braila,Galati,Tecuci,Bacau ).In cadrul unor programe membrii comunitatilor evreiesti din tara,sau intalnit si au dezvoltat prietenii pentru o viata.

7.Vorbiți-ne despre revista pe care o patronați , cu difuzare națională și internațională.
De cand am venit la Comunitatea din Focsani mi-am dorit sa scriu despre evreii din Focsani,despre povestile lor de viata.Alaturi de noi,a sosit d/l Profesor Neagu Stefan,care ne-a indrumat pe parcursul anilor.Asa au aparut si primele  carti despre,istoria evreilor din Focsani,Ramnicu Sarat,despre personalitati,despre traditia lor.Atunci a aparut si ideea unui miniziar,care sa cuprinda mai multe teme,folositoare celor care citeau.In timp s-au alaturat si d/l Atarcicov,d/l Cherciu,d/l Bogdan Dogaru,d/a Corina Mihail,Ionel Mony Constantin,Fam.Selegian, Daniel Musat Muresanu si altii care au imbogatit salba de carti despre participarea evreilor la prosperitatea oraselor de unde erau : Evreii din Odobesti,Evreii din Panciu,File din istoria comertului-Focsani,Odobesti din sufletul meu,Evreii din judetul Putna-Vrancea,Focsani si Tinutul Putnei-Leagan al Iudaismului Romanesc.Acum Revista MENORA  este distribuita pe Messenger, internet, mail

8.Aparțineți unui popor mult încercat de vitregiile istoriei. Cum vedeți evoluția societății evreiești?
Se pare că lucrurile merg pe un făgaş bun.

9.Ce reprezintă familia pentru dumneavoastră?
Pentru mine familia reprezinta totul, este universul meu, langa familia mea ma simt in siguranta, deoarece ea imi va fi aproape in momentele grele ale vietii.

10.Ca Președinte al Comunității  Evreiești din Focșani,  cum veți acționa în viitor de la această onorantă funcție?
Imi doresc ca, Comunitatea Evreilor sa fie un punct important în peisajul de institutii a orasului Focsani, un punct de cultura, un punct istoric al evreilor etc.

       Mulțumim pentru colaborare. După fiecare întrebare, scrieți răspunsul. Trimiteți fotografii din activitatea dumneavoastră !

Colaj foto:
“Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” marcată la Râmnicu Sărat prin lansarea cărții “Comunitatea Evreilor Ramnicu Sărat, fond documentar 1889-1986”
 

 

 

 

 

 

 

 Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani a organizat in data de 24 ianuarie 2023, un tur ghidat denumit ”Focsaniul multicultural din perioada interbelică, orașul în care au conviețuit români, armeni și evrei”, cu ocazia aniversării a 164 ani de la Unirea Principatelor Române.

 

 

 

 

 

Momente din timpul evenimentului cultural-artistic dedicat Unirii Principatelor la Sinagoga din Focsani. Elevi la clasa Canto-Muzica Usoara, Antonia Iordache,Luca Iordache,Bernice Vasiliu îndrumați de Profesor expert Melania Stroia,au sustinut un microrecital de muzică iar pe simeze au expus picturi, elevii clasei Pictură, îndrumați de expert Liviu Nedelcu:  Mioara Andronache,Daniela Bercea,Elena Briazu,Cristina Calota,Silviu Dima,Monica Harabor,Traian Latcan,Florentina Mihalache,Valentin Tucan/

 

 

 

 

Fundația Social-Culturală „Miorița”, Liga Scriitorilor – Filiala Vrancea (1998), Revista și Editura „Salonul Literar” au oferit premiile „Omul Anului – 2022”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinagoga ,,Avram Sehter ” din Râmnicu Sărat
    Prof. Dr. Felicia-Elena Boşcodeală împreună cu elevii și colegii de istorie, profesor Coman Constantin, profesor  Viorel Gheorghe de la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret ” Buzău și cu sprijinul d/lui Stefan Torcarescu , directorul Casei Corpului Didactic Buzău,au vizitat  Sinagoga ,,Avram Șehter ”din Râmnicu Sărat

     Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania