Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Respect identității noastre ! Ionuț ȚENE : Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud

A avea grijă de identitatea noastră ca români înseamnă a recunoaște și a reproduce nealterat opiniile și cunoștințele din trecut, în care ne regăsim cu noi înșine. Prin aceasta, întregim și afirmăm valorilor materiale și spirituale create de poporul român, trezind din amorțire, voită sau nevoită, instituțiile oficiale ale statului cu atribuții de a conserva și comunica acestor valori.

Un asmenea demers îl întâlnim constant la Ionuț ȚENE.
Într-o apariție recentă, Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud , Cluj-Napoca : Ed. Casa Cărții de Știință – 2023, pe coperta a patra, sub semnătura autorului, un text edificator ne introduce în conținutul cărții:
Această carte este, mai degrabă, un eseu teoretic despre ”neînfrânții” mărturisitori de la penitenciarul Aiud, din perioada ”reeducării” prin ”vorba bună”, dintre anii 1961-1964, decât o radiografie istorică sau deterministă a universului carceral. Am încercat să surprind mecanismele filosofice, spirituale și morale ale refuzului celor câțiva prizonieri anticomuniști, care nu au acceptat ”pactul faustic” propus  de comandantul penitenciarului și corifeii regimului comunist. M-am aplecat către resorturile interioare ale prizonierilor, care au preferat să devină mărturisitori ai credinței și libertății, dar care au supraviețuit și nu au murit uciși, ca martiri sau mucenici, în temnița comunistă.
Mărturisitorii au refuzat ”colaborarea cu răul”, știind foarte bine că vor fi supuși presiunilor temnicerilor sau sistemului și vor fi  condmnați la o viață de marginali de la periferia societății după eliberare. Parafrazând o sintagmă specifică războiului rece, ei au ales libertatea. Dar acea libertate aleasă de mărturisitorii de la Aiud nu era materială, ci una profundă, morală și de credință. Față de martiri și mucencii îngropați în Râpa Robilor, mărturisitorii au supraviețuit pentru a depune mărturie istoriei despre mecanismele insidioase și perfide ale răului. Despre cum au supraviețuit ei în adevăr, refuzând compromisul, am scris în această carte.
____

Citare:
ȚENE, Ionuț. Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud , Cluj-Napoca : Ed. Casa Cărții de Știință – 2023.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania