Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Buletine de vot insuficiente la prezidențialele din Moldova – o șansă pentru pădure

CojocaruGruiaPrimit pentru publicare: 14 nov. 2016
Autor: Gruia COJOCARU, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 14 nov. 2016
Actualizat: 18 nov. 2016
Editor: Ion ISTRATE


Buletine de vot insuficiente la prezidențialele din Moldova – o șansă pentru pădure


Cu ani în urmă, la Ziua Națională a României, aflându-mă la Chișinău în compania lui Nicolae Dabija, am început să cred în scenariul unirii Republicii Moldova cu România, într-un orizont de timp de trei-cinci ani, după modelul reunificării Germaniei dinspre sfârșitul secolului XX. Academicianul român de peste Prut respira un optimism robust, capabil să miște voințele maselor spre țelul visat.
Au trecut anii, iar visul unirii s-a dilatat, s-a contorsionat și înnămolit până când – în realitatea fulgurantă a alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016 – și-a luat tălpășița spre alte orizonturi, măcar pentru o vreme… Calea spre Est a Republicii Moldova se va bătători temeinic o dată cu alegerea ca președinte a lui Igor Dodon.
Regrete? Și dacă ar fi, ce relevanță ar avea?! Bine că decidenții noștri politici au scăpat de povara ideii de a gestiona o piatră de moară mai colțuroasă decât cele din lăuntrul granițelor actuale. Personal, țin să salut dimensiunea ecologică promovată de instituțiile românești de profil în relație cu Ambasada Republicii Moldova la București, materializată în efortul de tipărire a unui număr cumpătat de buletine de vot. O parte a pădurilor din arealul nostru strămoșesc au fost astfel salvate! Parcă mi-e puțin necaz că n-am patentat mioritic ideea, dar, să nu fim egoiști, până la urmă, prin subțierea baloatelor de hârtie cu buletinele din centrele de votare din Europa – Stratford, Dublin, Bologna, Paris ș.a. – am dat aurului verde al omenirii o șansă de ființare. Numai în secțiile de votare rusești n-au fost probleme, însă, e de înțeles, cu spațiul generos de care dispun, resursele sunt pe măsură pentru urmașii lui Petru cel Mare, iar Igor Dodon vrea să se înfrupte fără ezitare din delicatese răsăritene…
Oare ce măr va primi în dar de la Țarul Putin?!! Ne vom lămuri negreșit!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania