Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Monografia judeţului Botoşani s-a bucurat de succes

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Sursa primară: http://jurnalulbtd.ro/articol-Monografia-judetului-Botosani-s-a-bucurat-de-succes-12-4390.html

Monografia judeţului Botoşani s-a bucurat de succes

Ioan ROTUNDU

 

Sâmbătă, 3 martie a.c., în sala de festivităţi a Editurii Agata reprezentată de directorul Ion Istrate a avut loc lansarea lucrării intitulată Monografia judeţului Botoşani. Au participat la eveniment peste 70 de botoşăneni, în majoritate oameni de cultură, profesori şi intelectuali de diferite profesii. Directorul Ion Istrate a sintetizat împrejurările care au condus la tipărirea acestei lucrări care  s-a constituit într-un gest în memoria celui care a fost profesorul istoric Ionel Bejenaru.
Lucrarea este de fapt un studiu economic realizat la nivelul judeţului Botoşani de către un grup de economişti din cadrul Băncii Naţionale a României – Agenţia Botoşani. Realizată în anul 1938, lucrarea cuprinde în analiză perioada 1932 – 1937, adică perioada imediată de după marea criză economică ce a cuprins întreaga lume începând cu anul 1929.
Istoricul militar dr. col. Sergiu Balanovici, şeful Secţiei de memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani, a explicat că manuscrisul a fost achiziţionat de către Muzeu prin profesorul Ionel Bejenaru de la inginerul viticol Zaharia din cadrul Combinatului Viticol Cotnari. Istoricul Gheorghe Median, fost cercetător al Muzeului în cadrul Secţiei de Memorialistică, acum pensionar, a precizat că studiul a fost întocmit la nivelul anului 1938 în cinci exemplare. Exemplarul achiziţionat de la inginerul Zaharia pare a fi şi singurul care s-a păstrat în acest interval de timp de peste 80 de ani.
Mie mi s-a rezervat sarcina de a prezenta un rezumat asupra lucrării pe care am şi prefaţat-o. Am explicat cum arăta economia judeţului la nivelul anului 1937 şi ce transformări semnificative au avut loc până în momentul de faţă. Nu intru în detalii pentru că evenimentul a făcut obiectul unui reportaj pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu, reportaj ce va fi difuzat sâmbătă, 10 martie.
Sper să fie interesant pentru cei care-l vor viziona discuţia mea cu inginerul piscicol Ovidiu Chelaru, fostul director al Societăţii Piscicola Botoşani sau cu biologul dr. Gheorghe Hrincă care a explicat istoricul omologării rasei de oi karakul, marca omologată fiind parte a patrimoniului naţional şi nicidecum proprietatea impostorului Ionică Nechifor, aşa cum se laudă acesta în ultima perioadă.
Regretabil este faptul că niciun politician, niciun parlamentar, niciun reprezentant al administraţiei publice n-a considerat să fie prezent, deşi studiul le poare fi de un real folos în întocmirea strategiei de dezvoltare economică a judeţului, o strategie bazată pe realităţi şi nu pe promisiuni electorale.
Mai trebuie spus că tipărirea lucrării a fost posibilă graţie sprijinului financiar acordat de Asociaţia „Coroana lui Ştefan cel Mare” Botoşani
Odată cu lansarea pe piaţă a monografiei s-au mai lansat trei volume cu trei autori diferiţi: un volum de poezie, un roman şi un volum de proză scrută. Despre toate acestea voi veni cu un comentariu separat.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Gica P. Nita spune:

    Buna seara va spun din Constanta tuturor iubitilor mei botosaneni. Am citit astazi – cu reale emotii si imensa de atat de mult asteptata bucurie sufleteasca – materialele publicate referitoare la editarea/lansarea, in sfarsit, a „Monografia judeţului Botoşani” tipărire a acestei lucrări care s-a constituit într-un nobil gest de pretuire si de necesara reabilitare professional social-istorica(uitata pe nedrept de autoritatile locale) a memoria celui care a fost regretatul profesor istoric(si publicit, scriitor, poet) Ionel Bejenaru, cumnatul meu.
    Cordialele si recunoscatoarele noastre sincere multumiri – ale intregii familii a profesorului Ionel Bejenaru, indeosebi domnilor ION ISTRATE, IOAN ROTUNDU si Sergiu Balanovici, tuturor inimoaselor lor collective de colaboratori ai Editurii AGATA, Revistei Luceafarul(Bt), Secţiei de memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani, tuturor sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat, tuturor celor care nu l-ati uitat pe cel pentru care, asa cum o si spunea mereu: „Pentru mine istoria Botoşanilor este mai importantă decât toată istoria lumii.” Cu deosebit respect si indatoritoare recunostinta! pensionar Gica Nita, Constanta.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania