Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Ovidiu Purdea-Someş, un mesager al folclorului ardelean

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Ovidiu Purdea-Someş, un mesager al folclorului ardelean


Primit pentru publicare: 23 Oct. 2018

Autor: Ioan VASIU, scriitor, poet,
membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 24 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Născut la 29 iunie 1965, în localitatea Gârbăul Dejului, comuna Căşeiu, din judeţul Cluj, Ovidiu Purdea-Someş este unul dintre cei mai cunoscuţi, apreciaţi şi îndrăgiţi interpreţi de folclor din Ardeal.

Adolescent fiind, a înclinat spre o carieră militară, absolvind în anul 1983 Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, iar în 1986 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu. Nu a fost mulţumit doar cu atât, ajungând în 1997 să fie licenţiat în antropologie şi filozofie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În decursul anilor a fost redactor-şef al ziarului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” – ORIZONT MILITAR şi redactor-şef al Revistei Forţelor Terestre. De asemenea, a fost realizator al unor emisiuni la TVR 3 şi la TVR Cluj.

Pasiunea pentru muzică (în general) şi pentru folclorul românesc (în special) a avut-o încă din copilărie, urcând pe scenă, la început, cu ocazia unor serbări şcolare. În anul 1994 a participat, ca solist vocal, la primul concurs de interpretare a cântecului de cătănie, obţinând un binemeritat premiu II. Talentul şi pasiunea pentru cântecul popular nu i-au mai dat pace, îndemnându-l să culeagă melodii populare originale din satele aflate în zona lui natală, să urce tot mai des pe scenă, cu ocazia unor spectacole şi să-şi formeze un repertoriu propriu. A reuşit să fie tot mai cunoscut şi apreciat. În anul 2005 a fost nominalizat între primii 10 artişti clujeni ai anului respectiv, în cadrul galei CLUJENI  DE NOTA 10.

Puţini dintre cei care îi apreciază activitatea artistică ştiu că Ovidiu Purdea-Someş este şi scriitor. Are publicate mai multe volume de versuri. Este autorul unor interesante interviuri incluse în trei volume, purtând titlul „Şi VIP-urile au fost soldaţi“, în care sunt consemnate amintirile din armată a peste 100 de personalităţi. A fost inclus în „Dicţionarul cu poeţi” şi în volumul intitulat „Poeţi clujeni contemporani”.

Ca om, iubeşte florile, este pasionat de poezie şi de fotografie, simţindu-se bine când este înconjurat de prieteni.

Ovidiu Purdea-Someş îşi aminteşte de anii copilărie,i când mama lui mergea în oraşul Dej, după pâine, iar când se întorcea acasă, uitând să ducă bomboane copilului, se scuza spunând că nu a putut lua bomboane „că-i Someşul mare”. Ovidiu spunea atunci: „lasă că mă fac eu mare şi trec Someşul”. Când a crescut şi-a adăugat la numele şi prenumele său, cuvântul Someş, astfel încât toţi iubitorii de folclor sunt siguri că el se numeşte Ovidiu Purdea-Someş. Şi nu sunt puţini !

În final, îmi permit să citez câteva versuri dintr-o minunată poezie ce-i aparţine: „Mâine voi pleca în Bucovina / Şi am să duc zâmbetul tău peste munţi. / Tu o să rămâi acasă să-mi spui / Cât de pustiu e oraşul fără mine.”… „Până la Poiana Stampei / Am să te înconjor într-un ochi de lumină. / Ţie de munţi ţi-e teamă, ştiu asta / Şi te-ai ghemui din nou / În braţele mele.”  

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.577 de abonați

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Respect! Ofițer patriot, poet, cântăreț, antropolog, un român de nota 10.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5