Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Recenzie de Nicolae IOSUB. AUTODUMINICI, RĂZVAN DUCAN

Primit pentru publicare: 17 ian 2017
Autor: Nicolae IOSUB, redactor al REv. Luceafărul
Publicat: 18 ian. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

AUTODUMINICI de RĂZVAN DUCAN

 

     Profesorul, poetul, prozatorul şi publicistul Răzvan Ducan din Târnăveni, a scos la Editura ,,Vatra Veche” din Târgu-Mureş cartea sa cu nr. 33, din colecţia ,,Marea Unire-100”, intitulată ,,AUTODUMINICI”, carte în care Mihai Eminescu îşi are locul său de cinste. Cartea cuprinde trei capitole distincte, pe care autorul le-a intitulat: Scârţa, scârţa pe …taste; Cărţile care mănâncă puţin sau ,,Nu te supăra frate” (cronici de carte) şi Selfi cu like-uri (cronici la cărţile sale).

    Pentru iubitorii lui Mihai Eminescu, cartea d-lui Răzvan Ducan, cuprinde o serie de materiale, care se citesc cu interes şi plăcere, ca: Eminescu, cel de fiecare zi; La Blaj: Cod galben de poezie, la Festivalul Naţional de Poezie ,,Ocrotiţi de Eminescu”; La Blaj, de 24 ianuarie 2015, de ziua ,,Micii Uniri”, am fost ,,Ocrotiţi de Eminescu”; Concursul Naţional de Poezie ,,Ocrotiţi de Eminescu” Ediţia a XVI-a, Blaj, 30 ianuarie 2016; ,,Traseu iniţiatic” pentru Eminescu şi altele. Articole interesante sunt de la Universitatea Populară de Vară ,,Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, 14-19 august 2016; manifestarea ,,George Coşbuc- 150 de ani de la naştere!”; ,,Interferenţe culturale” la Sighişoara; ,,Mureşeni în sentimentul românesc al fiinţei, la Wiener Neustadt, Austria”; Ioan Alexandru- mici ,,tuşe” ale unor întâlniri pasagere şi altele.

    Am citit cu plăcere articolul intitulat ,,Casa de scris”, în care autorul descrie locuinţa de vară a poetei Ana Blandiana, situată într-un cadru pitoresc, în localitatea Brebu, judeţul Prahova, unde d-l Răzvan Ducan a fost în vizită împreună cu scriitorul Nicolae Băciuţ.

    Din cartea d-lui Răzvan Ducan se desprinde o preocupare intensă a oamenilor de cultură şi oficialităţilor locale pentru cinstirea lui Mihai Eminescu, în aceasta parte de ţară (Blaj, Târgu- Mureş, Târnăveni, Sighişoara).

    Poet cu dragoste de Eminescu, d-l Răzvan Ducan se defineşte cel mai bine în eseul ,,Eminescu, cel de fiecare zi”, din care redăm următoarele rânduri: ,,Atâta Eminescu am adunat în ani, încât la nevoie m-aş putea hrăni din această rezervă mult timp. Eminescu este nu numai o permanenţă în gândurile mele, ci este şi  este un locuitor al fiinţei mele, cu aceleaşi atribuţii şi drepturi ca al eu-lui meu. Eminescu este unul cu care îmi ung felia de inefabil. Este partea mea de reverie. E catalizatorul care mă face să trăiesc altfel ,,clipa cea repede ce ni s-a dat”. El este şi substanţă şi certitudine şi absolut. Eminescu mă populează şi mă mobilizează spre a fi eu însumi. El este şi cel care îmi dă o nouă combustie. Este cel care mă face să umblu drept, cu fruntea sus, fără să fiu aplecat de umeri şi fără să privesc în pământ. Are puterea de a se manifesta ca o forţă regeneratoare, care developează în mine latenţe şi-mi dă imbolduri ne mai avute. Este şi magie! Păşesc mai apăsat cu Eminescu şi datorită lui îmi fac cântecele locuibile”.

    Al doilea capitol al cărţii intitulat ,,Cărţile care mănâncă puţin sau ,,Nu te supăra frate”, cu prinde 29 de recenzii făcute cu multă generozitate unor cărţi, pe care d-l Răzvan Ducan le-a primit şi le-a citit, printre care şi cele scrise de mine. Mulţumesc pe această cale d-lui Ducan pentru aprecierile laudative la adresa cărţilor mele!

    Ultimul capitol intitulat ,,Selfi cu like-uri” cuprinde 18 cronici la cărţile scrise de d-l Răzvan Ducan în ultimii ani, printre care şi cele, destul de modeste, scrise de mine.

     Cartea se încheie cu un amplu C.V. a d-lui Răzvan Ducan, din care putem cunoaşte activitatea de-o viaţă pe tărâmul literaturii şi culturii româneşti, pentru care profesorul, poetul, prozatorul şi publicistul Ducan merită toată aprecierea noastră.

    ,,Autoduminici” este o carte scrisă cu dragoste faţă de Eminescu şi de cultura românească, care nu trebuie să lipsească din biblioteca fiecărui român cu dragoste de cultură.

     Dorim autorului multă sănătate şi cât mai multe realizări în domeniul scrisului!

 15 ianuarie 2017, Botoşani

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania