Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Șfichiul zilei. Iarmaroc, animalică treabă în Centrul Istoric

Primit pentru publicare: 25 ian.2015.
Autor: Ion ISTRATE.
Publicat: 25 ian.2015.

Șfichiul zilei

Iarmaroc, animalică treabă în Centrul Istoric

 

Duminică de dumincă, desdedimineață, Centrul Istoric al Botoșanilor este plin de animale – sigur, nevaccinate -, inclusiv câini fără stăpâni – sigur, infecțioși -, păsări de tot felul, accesorii oribile și inventar agricol hodorogit, și urlete, și zbierături, și scheunături, și strigăte de reclamă, și fluierături, și câte și mai câte! Ce bine că a fost reabilitat acest centru vechi! E altfel acum!… pe pavajul modern, precum în Occident, vezi  căruțe trase de măgari, indivizi ștrengărește îmbrăcați, care mai trag câte o dușcă din sticluțe ascunse prin paie sau în buzunarele largi și descusute, se mângâie animăluțele, se negociază, se tranzacționează și multe altele. Ce mai la deal la vale, afaceri murdare și la propriu și la figurat, care lasă în urmă de toate: coji de semințe, resturi vegetale – paie, coceni -, excremente patrupedice și o putoare de zalhana, iar vara un praf de nu te vezi. Abia mai rezistă săracii și puținii comercianți, ce așteaptă în zadar ca cineva să le treacă pragul. Degeaba s-au tot plâns autorităților, cum dealtfel, degeaba se semnalează neregula, din când în când, în presa locală. Așteptăm să vină și cea națională, că poate o vedea și cine trebuie?!

Mai anul trecut, stiu că un ONG a solcitat autorităților să i se permită să amnejeze standuri pentru cărți, unde să aibă posibilitatea să vină și să expună, pentru vânzare, de la copii până la pensionari. Ce credeți că s-a răspuns: nu avem posibilități (nu publicăm copia adresei), în condițiile când nu se cerea decât o aprobare pentru câteva ore din zi, pentru că totul era pe cheltuiala organizatorului.

Te rog DMG-ule, un Iarmaroc – poem în proză (a la Bacovia)!… căci, pe cine să șfichiuim?Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.593 de abonați

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Marin spune:

    Excelentă atitudine, tristă realitate urbană.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5