Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Șfichiul zilei. Grija autorităților pentru simboluri…

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 1 (121), ianuarie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion Istrate

Grija autorităților pentru simboluri…

Primit pentru publicare: 06 Ian. 2019
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 06 Ian. 2019
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul

 

Pornind de la două aspecte, incidente, cum le-a numit un oficial local: (1) cel petrecut recent, când gospodarii orașului au neglijat un Proiect prin care s-ar fi putut reabilita și restaura un monument istoric, simbol al luptei pentru reîntregirea țării – „Compania de mitraliere maior Ignat „în atac”, operă a sculptorului Horia Miclescu – amplasat în Centrul Istoric al Botoșanilor;  și (2) cel de anul trecut, al falicei Medeea Iancu, poeta premiată de un fălicios editor, la Zilele Eminescu – 2018.
Iată că, vrem nu vrem, trebuie să-i aruncăm, pe autorii celor două incidente – la groapa cu gunoi, acum, cât, încă, nu se aplică ideea europeană pentru managementul deșeurilor, adică, pentru o vidanjare a spațiului cultural botoșănean, să-i amestecăm cu de toate din cele ce se adună în ghenele de gunoi. Așa, edilii și versurile faimoasei medeea vor avea o șansă de a se macera, a se transforma în alte stări de spirit, pentru că ghenele sunt ridicate și golite la 3-5 zile sau mai mult, timp de-ajuns pentru dospire.
E suficient pentru a arăta, cât s-au preocupat cei responsabili, din timp, cum ar fi normal, pentru pregătirea Zilei Culturii Naționale și, de aici, punerea în valoare a tradiției locale – Zilele Eminescu – o inițiativă a Fundației Hyperion (Gellu Dorian). Cum am putea să privim zâmbind și să ne ridicăm pălăria în semn de respect și ospitalitate față de cei care ne vor călca pragul și să aducă omagiul lor Marelui Poet, de a se închina la locul Sfânt – cel al nașterii și botezului -, când Centrul Istoric al Botoșanilor arată dezastruos!? E semn de neglijență crasă a celor cu atribuții de a gospodări aceste locuri, pentru că acest sit istoric e într-un proces de distrugere rapidă! Se vrea a se șterge orice urmă de istorie a orașului vechi! Reabilitarea realizată cu ani în urmă, a fost de fapt o inițiativă finanțată de a interveni și contribui la accelerarea dispariției a ceea ce e valoros, aici, la Botoșani (dacă voi fi luat la întrebări, am argumente).
Nu cred că, mai e nevoie de șfichi, pentru că, în acest an, va veni iarăși Medeea Iancu și, de data aceasta, își va băga versul falic în unul… din birourile primăriei!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

 1. Virgil Ciuca spune:

  O. Doamne ce as putea oare sa mai gandesc despre cei care conduc din decembrie 1989 incoace destinele Romaniei!

  Se pare ca „Sfichiul zilei” nu-i de ajuns pentru a ne salva ca Tara si Neam ci „strengul”, streangul Simate Domnule Ion Istrate!
  Continuati!si poate ca multi altii va vor urma pilda
  Virgil Ciuca, New York
  6 ianuarie2019

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania