Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

TABLETA (…de AUGUST): Mentalistul şi fuziunea

lefAutorul articolului, Vasile Lefter

Primit pentru publicare, 9 aug.2014.
Editor: Lucian manole, 9 aug.2014.

 

TABLETA (…de AUGUST)

 Mentalistul şi fuziunea

 

Nefiind invitat la congresul de fuziune a celor două partide adversare de moarte odinioară, PNL şi PDL, mi-a venit ideea să rog un mentalist pentru a şti ce se întâmplă dincolo de aparenţe în minţile protagoniştilor. Curiozitate de gazetar!

Toată lumea a observat că la acest congres istoric au lipsit două voci politice importante: Crin şi Emil. Primul a pus la cale această fuziune, iar al doilea a respins-o din faşă.

Absenţa fostului lider al PNL-ului nu trebuie să ne surprindă. Ar fi fost o prezenţă inutilă. Eventualul său discurs nu ar mai fi interesat pe nimeni. Probabil că ar fi încercat să ne asigure încă o dată că el nu mai are ce pierde.Varianta plecării în concediu nu a surprins. După atâta zbatere în lupta cu Reacţiunea, se impunea un respiro, evitând ironiile celor care au crezut în el.

Al doilea mare absent, Emil, nu s-a putut obişnui cu gândul că noua unitate de măsură a eficienţei ar putea fi ”johanul”. Idolul său Traian decretase că „bocul” a devenit monedă convertibilă. Finanţiştii ar trebui să lanseze la bursă cursul”  boc-johan”.

Mult aşteptatul congres de fuziune s-a desfăşurat fără surprize, fiind doar vreo cinci vorbitori. Aceasta m-a determinat să rog un prieten mentalist să-mi spună şi mie ce se ascunde sub ţeasta câtorva actanţi prezenţi la marea îngrămădeală din sala congresului. La vedere, toţi peneliştii şi pedeliştii au afişat intenţia de a pune capăt ascensiunii pesediste. De fapt, ei şi-au afirmat hotărârea de a lupta contra pontismului,devenit pericol naţional.

Sub încreţirea frunţii se ascundea însă şi altceva. Mentalistul ales de mine mi-a dezvăluit câteva gânduri nerostite. Chiar le cred ca posibile.

1. Vasile, liderul defunctului PDL, cum ne asigură fostul premier Emil, cu faţa lui de un roşu aprins, îşi privea noii tovarăşi de baricadă, rostind în gând: Veniţi voi în Modrogan! Ce-o fi vrut să spună?

2. Klaus, abia uns ca şef al PNL-ului, este nevoit să murmure imnul adoptat prin statut. Nu prea a înţeles cuvintele, oscilând între” verde-nrourat” şi verde-nnourat”.

Oricum, el visează la Cotroceni, bucurându-se de strigătul mulţimii în delir: ”Klaus şi  partidul lui astăzi este mâine nu-i”! Invenţii de mentalist!

3. Mai puţin sigur pe el,dar încrezător în ursitoare, Cătălin,candidatul la preşedinţie desemnat de partidul care-şi pierde numele, priveşte rece la intrusul adus de fuziune, spunându-i parcă lui Johannis: “Ai şansa înecatului!” El le-a promis alor săi că la Crăciun vor fi împreună la Cotroceni! Când a vorbit de ceasuri şi-a pierdut vocea din cauza patosului. Ceasul pesediştilor bate,al peneliştilor ticăie. Va fi şi el un preşedinte care plânge ?

4. Cuminte în banca ei, Monica, europarlamentara, este şi ea frământată de un gând, amintindu-şi de vorbele lui Lăpuşneanul pe patul morţii: ” De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu!”

Amicul mentalist a mai citit şi alte gânduri, dar personajele nu prea sunt de luat în seamă…Ludovic, Gheorghe…

Citind mai atent protocolul de fuziune, mi-a atras atenţia o formulare care trădează ideea de unitate: ”Un partid va da candidatul la preşedinţie, iar celălalt premierul! ”Să înţelegem că sunt două partide? Păi nu s-au unit? Înseamnă că şi la împărţirea porumbului va funcţiona regula una mie ,una ţie! Fuziune prin difuziune?

Dacă tot s-a scos strofa cu Traian din imnul României, nu ar fi bine să se renunţe şi la sintagma ” verde…”  din imnul recent adoptat? Nu de alta, dar dorim să cânte toţi noii penelişti fără teama de a greşi versurile.

Orice s-ar întâmpla, nici nu trebuie să fim fatalişti ca fostul premier Emil, care consideră fuziunea ca fiind funeraliile PDL-ului.

Pe toată durata congresului de fuziune, absorbitul cu formaţiune cu tot, Mihai Răzvan, părea liniştit. El ştie un lucru: „Dosare au fost, dosare mai sunt încă!”

Reacţiile pesediste venite prin Victor-Viorel par să nu-i deranjeze pe noii penelişti. Ei nu cred în cuvintele actualului premier conform cărora : ”Trădătorii câştigă întotdeauna doar pe termen foarte scurt!”

Ce zici, mentalistule?

VASILE LEFTER

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania