Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

TABLETA (… de IUNIE) de VASILE LEFTER

roundcube[2] Primit pentru publicare: 03 iun.2015
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 04 iun.2015

 

TABLETA (… de IUNIE) de VASILE LEFTER

 NOI PORNIM CU CIREŞARUL!

 

E vremea cireşelor pline de soare,îndrăgostite de fetele frumoase care îşi pun cerceluşi dulci la urechi, atârnând nostalgici spre pământul din care s-a ivit minunea roşie,galbenă sau neagră- amară.

Cea de a treia fiică a anului,vara,îşi începe aventura solară prin iruperea din dărnicia pământului a culorilor cu străluciri diamantine.

Date în pârg sau coapte de-a binelea,miraculoasele cireşe de Cireşar sunt pentru o vreme adevărate regine ale verii.

Cântecul cireşilor în floare s-a transformat într-un murmur de contemplaţie a „corolei de minuni a lumii ”,sporind-o,sub Marele Anonim,cum reflecta autorul „Poemelor luminii’.

Miracolul de la început de Cireşar i-a inspirat dragului nostru Nichita vibraţii lirice unice . .

Un catren din poezia „Cireşar” devine un poem închinat miracolului cosmic : “Lasă-tepesomnulmeu,tuvisfrumos,/cade-mi tuîn gura mea uscată/roşie cireaşă dintr-un chiparos,/zână inventată!

De multăvreme mă gândesc dacă acest început de vară prin Cireşar n-ar trebui cumva marcat printr-o nouă tradiţie.În spiritul altor datini, noua oraţie ar putea fi numită „Primiţi Cireşarul?”Îmi imaginez un spectacol fascinant:o ceată de copii,băieţi şi fete,asemenea celei de pluguşor sau colind, cu cerceluşi la urechi,cu mici clădării de cireşe în mână,ar merge din casă în casă vestind minunea dumnezeiască a începutului verii.

Aceşti „cavaleri ai florii de cireş” au la îndemână drept colind o frumoasă şi inspirată melodie a lui Vasile Şeicaru, cu versuri –chemare:„Hai,veniţi,se-ntorc cireşii / Cu caleştile la scări /Mai bogaţicaniciodată /Mai frumoşicaniştezări.”

E vară!E Cireşar! Deja aud pe la casele românilor glasuri vesele de copii care visează la vacanţa mare, strigând fericiţi:“Primiţi CIREŞARUL ?

 

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania