Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

TABLETA (… de IUNIE) de VASILE LEFTER

roundcube[2] Primit pentru publicare: 03 iun.2015
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 04 iun.2015

 

TABLETA (… de IUNIE) de VASILE LEFTER

 NOI PORNIM CU CIREŞARUL!

 

E vremea cireşelor pline de soare,îndrăgostite de fetele frumoase care îşi pun cerceluşi dulci la urechi, atârnând nostalgici spre pământul din care s-a ivit minunea roşie,galbenă sau neagră- amară.

Cea de a treia fiică a anului,vara,îşi începe aventura solară prin iruperea din dărnicia pământului a culorilor cu străluciri diamantine.

Date în pârg sau coapte de-a binelea,miraculoasele cireşe de Cireşar sunt pentru o vreme adevărate regine ale verii.

Cântecul cireşilor în floare s-a transformat într-un murmur de contemplaţie a „corolei de minuni a lumii ”,sporind-o,sub Marele Anonim,cum reflecta autorul „Poemelor luminii’.

Miracolul de la început de Cireşar i-a inspirat dragului nostru Nichita vibraţii lirice unice . .

Un catren din poezia „Cireşar” devine un poem închinat miracolului cosmic : “Lasă-tepesomnulmeu,tuvisfrumos,/cade-mi tuîn gura mea uscată/roşie cireaşă dintr-un chiparos,/zână inventată!

De multăvreme mă gândesc dacă acest început de vară prin Cireşar n-ar trebui cumva marcat printr-o nouă tradiţie.În spiritul altor datini, noua oraţie ar putea fi numită „Primiţi Cireşarul?”Îmi imaginez un spectacol fascinant:o ceată de copii,băieţi şi fete,asemenea celei de pluguşor sau colind, cu cerceluşi la urechi,cu mici clădării de cireşe în mână,ar merge din casă în casă vestind minunea dumnezeiască a începutului verii.

Aceşti „cavaleri ai florii de cireş” au la îndemână drept colind o frumoasă şi inspirată melodie a lui Vasile Şeicaru, cu versuri –chemare:„Hai,veniţi,se-ntorc cireşii / Cu caleştile la scări /Mai bogaţicaniciodată /Mai frumoşicaniştezări.”

E vară!E Cireşar! Deja aud pe la casele românilor glasuri vesele de copii care visează la vacanţa mare, strigând fericiţi:“Primiţi CIREŞARUL ?

 

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5