Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

TABLETA de VASILE LEFTER. Atac la baionetă pentru eliminarea limbii latine din planurile de învăţământ

Vasile Lefter [320x200]Primit pentru publicare: 15 mart.2016
Autor: Prof. Vasile LEFTER, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România
Editor: Ion ISTRATE
Publicat: 15 mart.2016

 

 

TABLETA  de VASILE  LEFTER

Atac la baionetă pentru eliminarea limbii latine din planurile de învăţământ

Urmărind cu atenţie şi îngrijorare  iniţiativele de ”excepţie”  ale guvernanţilor care repede  vin şi pleacă de la   putere, cred că nu este departe vremea când ţărişoara noastră va primi un nume generic  şi care să acopere toate “ iluminările” patriotice ale unor bipezi puşi pe distrugerea   identităţii noastre ca popor.  Cred că unii se gândesc deja că în loc de România, am putea fi numiţi de către mai marii lumii ţara de la margine.

Această Uniune Europeană, cu un picior în groapă la cheremul Angliei, tinde pe zi ce trece să se transforme într-un jandarm cu puşcă şi uniformă, infailibil şi imun la orice opoziţie naţională. Totul ar fi cum ar fi dacă pădurea noasră nu ar da toporului lemn pentru coadă. Vorba unei fabule!

   După ce am rezolvat marile probleme ale naţiunii, încurajând romgleza ca limbă ”cool”, a apărut necesitatea scoaterii limbii latine din programele şcolare. Aşa cum pruncului prin botez i se încalcă drepturile omului, ultima găselniţă UE, fiind obligat să se creştineze în religia părinţilor, aşa se întâmplă şi cu şcolarii. Ei nu sunt majori, deci nu pot să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă trebuie sau nu trebuie să înveţe puţină latinească în gimnaziu şi liceu. .În cnsecinţă, mai marii învăţământului ştiu ce e mai bine pentru ei!

 Parcă e un blestem ca aici la noi să se repete mereu legenda zidirii. Cu regret încep să cred că gradul de cultură şi informaţie al conducătorilor noştri este în cădere liberă.

Odinioară, pumniştii propuneau curăţarea limbii române prin eliminarea cuvintelor nelatine, fără să aibă în vedere că în felul acesta se strica ţesătura internă a limbii. Raţiunea a învins!

Acum se trece la atac frontal, ţintindu-se eliminarea limbii latine din planurile de învăţământ. Şi.dacă e bunăvoinţă, se poate! Picătura chinezească funcţionează. Uitând de unde venim,poate vom fi şi mai ascultători şi vom sprijini previziunea lui Nostradamus privind Noua Ordine Mondială (Novus Ordo Seclorum / un singur conducător, o singură monedă, o singură biserică!) Tot pe bancnota de 1 dolar este inscripţionată deviza E pluribus unum!

Motivaţia adepţilor eliminării limbii latine ca obiect de studiu e una ieşită din creiere cu neuroni pe cale de dispariţie. “Novatorii” zic fără jenă că de fapt limba latină se poate studia prin orele de română şi de istorie. Aceasta înseamnă să mai maltratăm o dată în plus manualele pentru obiectele recomandate. Următoarea etapă vor propune şi reducerea orelor la limba română la 1-2, iar la istorie 1 oră sau deloc. Mă întreb latineşte: Cuiui prodest? Fiindcă această zbatere nu e chiar nevinovată.

Studierea limbii latine în şcoală ajută la înţelegerea gramaticii limbii române ,câtă mai este!, la înţelegerea vocabularului, la înţelegerea civilizaţiei modern – literatură, filozofie, arhitectură, ştiinţă, drept etc.

Latina a fost numită “matematica profilului umanist”. Profesorul german Karl Buchner sublinia importanţa limbii latine pentru toată Europa : ”Atât timp cât Europa vrea să rămână Europa, ea trebuie să înveţe limba latină !  Limba latină es una gimnacia intelectual”.

După căderea Imperiului Roman, latina a rămas limbă universală, instrument indispensabil al culturii. Atâta vreme cât se organizează olimpiade internaţionale de limba latină la care participă Germania, Franţa, Anglia, Spania, Elveţia, Polonia, Suedia, Croaţia etc., a pleda pentru scoaterea limbii latine din gimnaziu, deocamdată, în România, are dimensiunea unui demers antinaţional.

Din păcate, opinia publică, specialiştii, inspectoratele şcolare, cu excepţia celui de la Timiş, Academia, lumea universitară  privesc totul ca la teatru. Ieşim repede în stradă ca să protestăm pentru lucruri fără nicio importanţă majoră, dar când e vorba să ne păzim identitatea, devenim apatici, indiferenţi .

Domnilor asasini ai românismului, puneţi baionetele în teacă şi cântaţi la altă masă ! Vă rog!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania