Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un împătimit al rebusismului și al jocurilor logice

Dan Ursuleanu s-a născut la 6 noiembrie 1942, la Cernăuți (U.R.S.S.) (astăzi, în Ucraina) și a murit la 2 martie 2013, la București, fiind înmormântat în Cimitirul „Bellu” din Capitală. A fost un apreciat prozator, poet, publicist, jurnalist și epigramist. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. A fost căsătorit cu realizatoarea de emisiuni radiofonice Camelia Stănescu-Ursuleanu și a avut un fiu. Inițial, a lucrat la revista „Luceafărul” (1965-1966), după care s-a angajat la Redacția Copii-tineret a Radioteleviziunii Române, unde, vreme de peste două decenii, a realizat emisiunile radiofonice „Caravana fanteziei”, „Laboratoarele performanței”, „La frontierele cunoașterii” și „Club T”. Timp de șapte ani, a fost detașat la compartimentul TV al aceleiași redacții, unde a semnat emisiunea pentru tineret „Romantic club” și a prezentat concursurile interjudețene „Cheia orașelor” și „Turneul emblemelor”. Revenind la Radio, a intrat în colectivul redacțional al Programului 3, unde a realizat, între altele, emisiunile „Extemporal la fantezie”, „Trecem pe recepție”, „Căutătorii de energie”, „Radiobiblioteca SF” (devenită „Exploratorii lumii de mâine”) și „Teatru de divertisment”. După anul 1989, a condus Direcția de Relații cu Publicul din cadrul Secretariatului General al Radiodifuziunii Române, a făcut parte din consiliul de administrație al instituției și a fost purtătorul de cuvânt al acesteia. A conceput și înființat postul de radio Antena Bucureștilor (redenumit Radio București și, apoi, București FM). A creat și condus Redacția Jocuri, concursuri, divertisment, copii și tineret, unde a realizat emisiuni din seria „Cafeneaua literar-artistică”. A lucrat la canalul România Cultural, semnând emisiunile „Cap compas” și „Memoria Radioului”. A coordonat programele radiofonice de revelion (1997-1998). S-a pensionat în anul 2006. Este autorul, între altele, al volumelor „Lupul care a uitat proverbele” (1981), „Umor pe patru roți” (1981), „Comic-voiajor” (1987), „Poveste cu poze și… pozne” (1989), „O legendă a radioului românesc – Programul 3” (2008, reeditat în 2023), „Sustrageri de la asemănare” (2021), „Comedia salvează România” (2022), „Menestreli la Curțile Comediei” (2022) și „Câinele în istoria civilizației” (nepublicat). A fost membru de onoare al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, membru fondator al Asociației „Prietenii lui Panait Istrati” din România și membru onorific al Asociației „Les Amis de Panaït Istrati” din Franța. A primit Diploma de excelență a Uniunii Ziariștilor Profesioniști (1999). A fost pasionat de literatură, șah, filatelie, rebusism și scrabble. Vorbea perfect limba română și fluent limbile franceză și italiană.

Dan Ursuleanu a fost un cunoscut și apreciat rebusist, care a publicat în revista Rebus peste 200 de careuri de cuvinte încrucișate de calitate. Este autorul lucrării în patru volume Dicționar rebusist (cuvinte din 4 litere), needitată. A realizat și prezentat emisiunea-concurs pentru rebusiști Careul de aur (la Televiziunea Română), precum și rubrica radiofonică săptămânală Exerciții pentru acasă (redenumită Logicon), incluzând teste de compunere a careurilor și probleme de enigmistică, scrabble, perspicacitate, logică și șah (pe Programul 3 al Radioteleviziunii Române), care a stabilit recordul anual de scrisori primite la redacție – circa 20.000.

În cadrul aceleiași rubrici, a inițiat partide și probleme de scrabble, care au facilitat popularizarea intensă a jocului. A participat constant la concursuri, turnee și tabere de profil din țară, unde a obținut rezultate meritorii. A fost președintele Secției Scrabble din cadrul Comisiei Centrale de Șah Electronic și Jocuri Logice, de pe lângă Federația Română de Șah – prima formă de organizare a jocului de scrabble în România. Este coautorul volumului Dicționar de scrabble (cuvinte din 2, 3 și 4 litere) (1988, reeditat în 1989 și 2000). A coordonat elaborarea lucrării Dicționar de scrabble (cuvinte din 7 și 8 litere), nepublicată.

Florin BălănescuAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania